moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2022. október 19.

Két magyar érem a SEAT Budapest Trophyn

Véget ért a SEAT Budapest Trophy, melynek péntektől vasárnapig a Vasas Jégcentrum adott otthont. A nívós, háromnapos nemzetközi junior és felnőtt műkorcsolya- és jégtáncversenyen a magyar színeket 13 versenyző képviselte – közülük ketten is a dobogón végeztek, Ekker Léna (SKSE) ezüstéremmel, Zsembery Katinka (VAS) pedig bronzéremmel zárta a viadalt.

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség immáron harmadik alkalommal rendezte meg a Budapest Trophyt, főtámogatójával, a névadó SEAT Magyarországgal közösen. A budapesti verseny – a sikeres MOKSZ pályázatnak köszönhetően – idén újra a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) tíz versenyből álló Challenger-sorozatának egyik állomása lett, melyen a felnőtt versenyzők értékes ranglista pontokat gyűjthettek. A rangos eseményen rendkívül erős mezőny gyűlt össze, 4 kontinens 27 országának 99 sportolója lépett jégre október harmadik hétvégéjén a káposztásmegyeri Vasas Jégcentrumban.

Hazánkat 13 versenyző képviselte, akik közül mindössze ketten csatlakoztak csak az elmúlt 2 esztendőben a magyar csapathoz. Junior kategóriában Ekker Léna (SKSE), Major Martina Petra (PSE), Virányi Hanna Laura (KSI) és Zsembery Katinka Anna (VAS), felnőtt kategóriában a hölgyeknél Láng Júlia (SKSE), Schermann Regina (KSI) és Zsirnov Daria (PSE), az uraknál Berei Mózes József  (PSE)és Vlasenko Aleksandr (SKSE), jégtáncosaink közül pedig Hancock Lucy–Fourati Iliász (HKA) és az Ignateva Mariia–Szemko Danijil (HKA) kettős mérettette meg magát.

A felnőttek mezőnyében a hölgyeknél Ava Marie Ziegler (amerikai) állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára, megelőzve Kimmy Repondot (svájci), illetve Niina Petrokinát (észt). Láng Júlia egy hajszállal csúszott le a dobogóról és a bronzéremről. Az uraknál címvédés történt, hiszen az olasz Matteo Rizzo végzett az élen, Lukas Britschgi (svájci) és honfitársa, Nikolaj Memola előtt. Jégtáncban a kanadai kettős – Marjorie Lajoie-Zachary Lagha – magabiztosan zárt az első helyen, az ezüstérmet az Evgeniia Lopareva-Geoffrey Brissaud páros (francia), a bronzérmet pedig az amerikai Katarina Wolfkostin-Jeffrey Chen duó vihette haza.

Ami a mieinket illeti: Ignateva Mariia–Szemko Danijil jégtáncpárosunk (150,54) a SEAT Budapest Trophy 7. helyén végzett, míg a Hancock Lucy–Ilias Fourati kettősünk betegség miatt visszalépett a vasárnapi versenyzéstől. A senior hölgyeknél Schermann Regina (144,67) a 11., Zsirnov Daria (117,29) pedig a 16. lett. Az uraknál Vlasenko Aleksandr (169,77) a 12., míg Berei Mózes József (152,95) a 16. pozícióban zárt. Junior műkorcsolyázó hölgyeink az első 10-ben zárták a háromnapos viadalt: Ekker Léna (131,38) a 2., Zsembery Katinka Anna (121,07) három pozíciót javítva a 3. helyen végzett, Major Martina Petra (107,00) a 6., Virányi Hanna Laura (106,51) pedig a 7. lett a rangos nemzetközi versenyen.

„Nagyon izgalmas verseny volt, a lebonyolítás pedig egyenesen fantasztikus – a teljes mezőny, mind a versenyzők, mind az edzők nagyon elégedettek voltak. Büszkék vagyunk arra, hogy ennyi nemzet, 4 kontinens 27 országa képviseltette magát a versenyen, akik mindannyian vitték magukkal az országunk és szövetségünk jóhírét. Köszönjük nekik az elismerő szavakat és a pozitív visszacsatolásokat” – fogalmazott büszkén Vardanjan Gurgen, műkorcsolya ágazati sportigazgató.

„Hazánk versenyzői közül többen is sokkal jobban teljesítettek, mint a szezon eleji versenyeken – de ez természetes –, többen pedig túlszárnyalták az egyéni legjobbjaikat. Ekker Léna ezüstérmet, Zsembery Katinka bronzérmet nyert, Láng Júlia pedig nem sokkal maradt le a dobogóról. Valamennyi versenyzőnk számtalan tapasztalatot gyűjthetett, melyeket remélem kamatoztatnak az idény során, hogy még jobb eredményeket érjenek el a jövőben. Ami az előttünk álló heteket és hónapokat illeti: ez volt a magyar versenyzők számára az Európa-bajnokság első válogatóversenye, a második állomás a grazi Challenger Series verseny novemberben, majd az Eb-válogatók utolsó állomása a decemberi Négy Nemzet Bajnokság lesz Budapesten, a Gyakorló Jégcsarnokban” – mondta a sportigazgató, majd folytatta: „Ezúton is köszönöm a MOKSZ-nak és főszponzorának, a SEAT Magyarországnak a támogatását, rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy ilyen színvonalas eseményt sikerült közösen megrendeznünk.”

HIGHLIGHTS:

DAY 1


DAY 2

DAY 3

HUNSKATE media

Fotó: Derencsényi István / Kovács Anikó

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X