moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2018. november 18.

Új világcsúcs

Igazán táncos, hibátlan programmal megtartotta helyét Janovszkaja Anna és Lukács Ádám a moszkvai Rostelecom Cupon. Edzéstársaik, Alekszandra Sztyepanova és Ivan Bukin a kűrben új világcsúcsot korcsolyázva győztek, és most először állhatott dobogóra spanyol kettős grand prix versenyen.   

Versenyről versenyre magabiztosabb kűrt láthatunk Janovszkaja Annától és Lukács Ádámtól, akik a ritmustánc után csalódottak voltak, szombaton viszont igazán elégedetten jöhettek le a jégről: a három dobogós és egy orosz kettős után a legmagasabb technikai pontszámot kapták, és összesítésben megtartották a 7. helyet. Ádám elmondta: bántotta, hogy a nyomás miatt nagy hibát vétett a ritmustáncban, ami miatt sok pontot veszítettek.

„A kűrben különösen izgultam a twizzle-sor előtt, az járt a fejemben, hogy kétszer egymás után nem ronthatom el, és szerencsére másodszor tökéletesen sikerült. A fő célunk az volt, hogy mi és a közönség is élvezze a programot, ne csak lelépkedjük, hanem felszabadultan eltáncoljuk. Örülünk, hogy tisztán futottunk, de még rengeteg dologban kell fejlődnünk. Most két nap szünet következik, aztán újra edzésbe állunk, kielemezzük a programokat, kijavítjuk a hibákat. A Christmas Cupon tesztelnénk a változtatásokat, majd a bajnokságon szeretnénk tökéletesen futni, de a legfontosabb, hogy az Eb-n topformában legyünk” – összegezte céljaikat jégtáncosunk, aki arról is mesélt, milyen volt a kétszeres olimpiai bajnok Hanju Juzuruval egy jégre lépni.

„Jóban vagyunk Juzuruval, amikor találkozunk, mindig beszélgetünk. A fiúk épp előttünk futották a rövidprogramjukat, és amikor a bemelegítés után bejött oda, ahol edzettünk, a japán tévések tíz kamerával követték, megszállták a bemelegítő helyiséget. Úgy negyedórára abbamaradt a jégtáncosok felkészülése, teljesen megállt ott az élet. Részt vettem már pár nagy versenyen, de ilyet még sose láttam. Nagyon szurkoltunk neki, hogy jól sikerüljön a rövidje, és világrekordot korcsolyázott. Sajnos a szombat reggeli edzésen megsérült a bokája, ezért a kűrjét már nem tudta tökéletesen bemutatni. Amikor a kűr után beszéltem vele, merevítőben volt a bokája, azt mondta, a gálán nem szerepel, sőt, lehet, hogy a grand prix döntőben sem indul” – mondta Ádám, aki viszont 7. helyük ellenére Annával együtt meghívást kapott a gálára.

A tangó után nagy előnnyel vezető edzéstársaik, Alekszandra Sztyepanova és Ivan Bukin szenzációsan előadott, hibátlan kűrjükkel felrobbantották a csarnokot, és új világcsúcsot korcsolyázva győztek. Mivel két hete Helsinkiben is aranyérmet szereztek, ők már biztos résztvevői a december elején, Vancouverben megrendezésre kerülő grand prix döntőnek.

A jégtáncosok versenyében egy másik kettős is sporttörténelmet írt: a szintén Moszkvában készülő Sara Hurtado és Kirill Khaliavin egyéni legjobb pontszámával a második helyen végzett, ezzel az első spanyol jégtáncospár lett, amely dobogóra állhatott grand prix versenyen. A bronzérmet a spanyoloktól mindössze két tized ponttal elmaradva a mezőny legfiatalabb kettőse, az amerikai Christina Carreira és Anthony Ponomarenko szerezte meg.

Annáért és Ádámért legközelebb hazai pályán, a budapesti Gyakorló Jégcsarnokban szurkolhatunk a november 29. és december 2. között megrendezendő Christmas Cupon.

 

ISU GRAND PRIX – ROSTELECOM CUP, MOSZKVA

Jégtánc: 1. Alekszandra Sztyepanova–Ivan Bukin (orosz) 199,43, 2. Sara Hurtado–Kirill Khaliavin (spanyol) 174,42, 3. Christina Carreira–Anthony Ponomarenko (amerikai) 174,21, …7. Janovszkaja Anna–Lukács Ádám 148,13

(Bruckner Nóra – Fotó: veritphoto)

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X