moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. március 13.

Mint az olimpián – 29. Téli Universiade

Életre szóló élményekkel tértek haza sportolóink a 29. Téli Universiadéról, amely mindhármuknak az első igazán nagy nemzetközi megmérettetésük volt. Jégtánckettősünk, Emily Monaghan és Fourati Iliász szép programokkal a 10. helyen zárt, míg rövidpályás gyorskorcsolyázónk, Tiborcz Dániel 500 és 1000 méteren az előfutamokig jutott.   

„Az oroszok nagyon értik a műkorcsolyát, elképesztő érzés volt ekkora tömeg előtt jégre lépni, a programjaink közben hallani a közönség tapsát, biztatását. Az, hogy minden téli sportág egy helyen képviseltette magát, a mezőny erőssége, a hangulat, a sportolói falu, a látványos nyitóceremónia, a tévéközvetítés, minden olyan volt, mintha az olimpián lennénk. Sosem fogjuk elfelejteni ezt az élményt” – kezdte beszámolóját Emily és Iliász, akik számára óriási dolog, hogy mindjárt az első közös szezonjukban ekkora lehetőséget kaptak. Éltek is ezzel, hiszen a versenyről versenyre fejlődő kettős az idény utolsó, legnagyobb próbatétele során ismét több elemén is javítani tudott.

„A tangóban elfogadták a kulcslépéseket, a lépéssorunkat is nehezebbre értékelték, mint eddig, egyértelműen a legjobb programunk volt a szezonban” – mondta Emily, majd Iliász hozzátette: a kűr után ugyanígy éreztek, ám a pontok ott nem ezt tükrözték. „Nem tudjuk, miért, de az első emelésünkre és a forgásunkra is alacsonyabb szintet kaptunk, mint korábban. Ennek persze nem örülünk, de az a legfontosabb, hogy mindkét program után elégedetten jöttünk le a jégről. Ez motivál minket, hogy még keményebb munkát végezzünk.”

Jégtáncosaink számára véget ért az idei szezon, de két-három nap pihenőt követően már vissza is tértek a jégre, hogy az új kűrjükön dolgozzanak. „Tavaly nagyon korán, már február–márciusban elkészítettük a programjainkat, és mivel ez a recept bevált, most is így teszünk – szögezte le Iliász. – A ritmustáncra vonatkozó előírásokról majd a világbajnokság után tudunk meg többet, a kűrzenénket viszont már kiválasztottuk, és izgatottan kezdtünk neki a munkának. A zeneválasztásunkat egyelőre nem szeretnénk elárulni, de annyit elmondhatunk: ebben a programban teljesen új oldalunkról mutatkozunk be.”

Bár jégtáncosaink a terveikkel ellentétben edzéseik miatt a magyar jégkorongozók meccseire nem jutottak el, a síakrobatikát meg tudták nézni, és a short trackes Tiborcz Dánielért is szorítottak a lelátón. Daninak sajnos nem sikerült az előzetes várakozások szerint teljesítenie: 1500 méteren a 33., 500 és 1000 méteren pedig a 24. helyen zárt.

„1500-on estem az első futamban, így az első napom hamar véget ért. A második nap 500-on az első akadályt sikerrel vettem, aztán nehéz előfutamba kerültem, és egy kérdésesnek mondható blokkolás miatt kizártak. Az 1000 méteren szinte pontosan ugyanígy jártam” – összegzett rövidpályás gyorskorcsolyázónk, aki az eredmények miatt ugyan csalódott volt, de azt ő sem győzte hangsúlyozni: életre szóló élményekkel tért haza.

„Annak ellenére, hogy egyik távon sem sikerült különösebben jó eredményt elérnem, nagyon élveztem a Krasznojarszkban eltöltött egy hetet. Remek tapasztalatokkal és igazán rendkívüli élményekkel gazdagodtam, hiszen ez volt az első több sportágas, illetve az első felnőtt korosztályos világversenyem is. Nagy motivációt ad a jövőre nézve, hogy ekkora stadionban és ilyen sok néző előtt szerepelhettem” – nyilatkozta Dani, aki számára még nem zárult le a szezon: jövő héten a németországi Rostockba utazik, ahol az Európa Kupa-döntőben javíthat.


Részletes eredmények – Jégtánc

Részletes eredmények – Short track

HUNSKATE Média / Bruckner Nóra – Fotó: Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség

Li-ning Seat Törley Artificer
X