moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2018. szeptember 17.

A legjobb edzés a versenyzés

Szenior versenyzőink számára is elkezdődött a szezon: múlt héten Tóth Ivett, valamint Jakucs Hanna és Galli Alessio az olaszországi Lombardia Trophyn, Monaghan Emily és Fourati Iliász pedig a Salt Lake City-i U.S. International Figure Skating Classicon mutatta be programjait. Bár az idény első megmérettetése sosem könnyű, korcsolyázóink pozitívan értékelték az elmúlt napokat.

Immár 11. alkalommal rendezték meg a Lombardia Trophy challenger versenyt az olaszországi Bergamóban, ahol Tóth Ivett többek között korábbi Európa- és világbajnok orosz, valamint junior világbajnoki érmes japán korcsolyázóval mérte össze tudását. Olimpikonunk a rövidprogram után a 6. helyen állt, így az utolsó csoportban mutathatta be a kűrjét, és végül a 7. helyen zárt. Úgy alakult, hogy mindkét versenynapon, sőt, még az edzéseken is csoportelsőként korcsolyázott, de mint mondja, kifejezetten szeret közvetlenül a bemelegítés után futni.

„Nem szabad, hogy a sorszám befolyásolja a produkciót, de örülök, ha csoportelső lehetek, és nem kell várnom. Most először versenyeztem, mióta az új edzőimmel készülök, és bár akadtak hibák, úgy érzem, ez jó szezonkezdés volt, sokkal jobb, mint a tavalyi. A koreográfusom, Benoît [Richaud] is ezt jegyezte meg, amikor a rövidprogram után beszéltem vele. Ő is pozitív visszajelzéseket kapott, sokan mondták neki, hogy sikerült megint valami érdekeset, egyedit alkotni. A rövidprogramban ugyanakkor tervezünk egy-két változtatást, hogy még ütősebb legyen” – árulta el Ivett, aki a feszített versenynapok után szombat délelőtt városnéző túrára indult edzőjével: kikapcsolódásképpen jó 15000 lépést tettek meg Bergamóban.

Tóth Zoltán szerint az, hogy tanítványa ilyen mezőnyben az utolsó csoportban futhatta a kűrt, már önmagában nagy eredmény. „Persze látjuk a hibákat, amiken dolgoznunk kell, és azon vagyunk, hogy amit edzésen megcsinál, azt versenyen is ki tudja hozni magából. Ez időbe telik, de már kezd megmutatkozni a munkánk eredménye. A programok összeállításakor fontos volt, hogy legyen bennük egy-egy egyedi mozdulat, elem, pillanat, amiről a nézőknek rögtön Ivett jut eszükbe. Úgy gondolom, a szezon első versenyén jó pontokat kapott a bíróktól, pozitív érzésekkel térünk haza” – mondta korábbi olimpikonunk, majd hozzátette: itthon folytatódik a kemény munka, gőzerővel készülnek az október eleji Finlandia Trophyra.

A jégtáncosok mezőnyében Jakucs Hanna és Galli Alessio először szerepelt a felnőttek között. A Milánóban tréningező kettős a tangó után az utolsó helyről várta a kűrt, melyet a Queen Under Pressure és Bohemian Rhapsody című dalaira mutatott be. Bár nem tudtak előrelépni a 12. helyről, fontos állomásként könyvelték el a versenyt.

„Mivel elromlott a jéghűtő rendszer, hetekig nem volt jég a csarnokunkban. Emiatt sajnos nagyon keveset tudtunk edzeni, mégis úgy döntöttünk, elindulunk, hogy kipróbáljuk magunkat a felnőtt mezőnyben. Az idei szezonra előírt Tango Romantica az egyik legnehezebb kötelező tánc, így, pláne, hogy az első felnőtt idényünkről van szó, elég nagy kihívást jelent. Tudjuk, hogy még sokat kell dolgoznunk a programjainkon. Szeretnénk a lehető legtöbb versenyen indulni, hogy rutinra tegyünk szert, és egyre jobban szerepeljünk” – szögezte le Hanna.

Alessio hozzátette: örülnek, hogy olyan világbajnoki és olimpiai résztvevőkkel léphettek jégre, akiktől sokat tanulhatnak. „Elvárások nélkül érkeztünk Bergamóba, a cél a bemutatkozás, a tapasztalatszerzés volt. A felkészülésünk során adódó nehézségek miatt sajnos nem tudtuk kihozni magunkból a maximumot, de az Európa-bajnokságon való induláshoz szükséges minimum technikai pontszámot így is sikerült megszereznünk. Továbbra is keményen fogunk dolgozni, hogy kijavítsuk a hibákat, és a következő versenyen már jóval magasabb pontokat kapjunk.”

A Salt Lake Cityben megrendezett U.S. International Figure Skating Classicon, amely szintén a challenger versenysorozat része, Monaghan Emily és Fourati Iliász képviselte a magyar színeket. A hét kettősből álló mezőnyben az 5. helyet szerezték meg a ritmustáncban, majd a kűrben, melyet a Globus zenei formáció Madre Terra című szerzeményére futottak, ismét egyéni legjobb pontszámot korcsolyázva a 6. helyen végeztek.

„A tangó jól sikerült, a kűrben viszont volt egy kisebb hibánk, ami miatt elvesztettünk néhány pontot. Összességében elégedettek vagyunk a szereplésünkkel, főleg, ha azt nézzük, hogy mi voltunk az egyetlen újonc páros a mezőnyben. A célunk, hogy versenyről versenyre fejlődjünk” – mondta Iliász, akit párjával Ivetthez hasonlóan a Finlandia Trophyn láthatunk legközelebb.

LOMBARDIA TROPHY, BERGAMO

Nők: 1. Jelizaveta Tuktamiseva (orosz) 206,07, 2. Szofija Szamodurova (orosz) 184,82, 3. Jamasita Mako (japán) 182,22, …7. Tóth Ivett 153,35

Jégtánc: 1. Charlène Guignard–Marco Fabbri (olasz) 193,28, 2. Rachel Parsons–Michael Parsons (amerikai) 170,68, 3. Sara Hurtado–Kirill Khaliavin (spanyol) 169,47, …12. Jakucs Hanna–Galli Alessio 103,67

U.S. INTERNATIONAL FIGURE SKATING CLASSIC, SALT LAKE CITY

Jégtánc: 1. Madison Hubbell–Zachary Donohue (amerikai) 197,42, 2. Christina Carreira–Anthony Ponomarenko (amerikai) 174,04, 3. Misato Komatsubara–Tim Koleto (japán) 142,93, …6. Monaghan Emily–Fourati Iliász 126,27

(Bruckner Nóra – Fotó: veritphoto)

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X