moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2018. február 13.

Koni bármire képes

Holub Katalin jelenti a helyszínről

„Jó időt szeretnék futni és majd meglátjuk, mire lesz elég. Egy 1:45-tel már elégedett lennék.. Azon múlik, hogy ne essek szét fejben. Ebbe az előző pár nap folyamatosan közrejátszik, de még jól érzem magam. Reméljük hogy ez nem fog változni. Nem számítottam rá, hogy olyan hatalmas megtiszteltetés ér, hogy én vihetem a zászlót. Az egyik edzésen tudtam meg, hogy engem kér fel az olimpiai csapatvezetés. A megnyitón nem éreztem, hogy hideg lett volna. Fűtött a zászló. A falunkban Viktorral és a Liu testvérekkel vagyok egy szobában. Pingpongozással ütjük el az időt. Este sajnos, nem tudok szurkolni nekik, mert nekem is éppen akkor versenyem lesz. Élményre olyan nekem ez az olimpia, mint a négy évvel ezelőtti, vagy bármelyik világkupa. Nem érzékelek olyan sok különbséget. Persze nagyobb a felhajtás körülötte. Ugyanazokkal versenyzek, ugyanaz a stáb van kint, ugyanaz a jégpálya, ugyanúgy kell menni körbe-körbe. A jég megfelelően gyors. Nem hiper-szuper gyors, mint mondjuk Calgaryban, vagy Salt Lake-ben, de jó. Pláne, ahhoz képest, hogy tengerszinten vagyunk. Felügyelik, karbantartják. Amikor kijöttünk, akkor még jóval lassabb volt. Ma verseny előtt lesz kis átmozgatásom. Felülök a biciklire, nyújtogatok. Ez lesz délelőtt. és időm is kétszer háromszor enni. Utána jövök ki a pályára. Melegítés szárazon, aztán felmegyek a jégre és ott is lesz egy-másfél óra jégidő. Ha a futamokban elöl vagyok, ha lejövök a jégről, nem kell sok mindent csinálni. Be vagyok melegedve. Akkor csak felülök a biciklire, tekerek egy kicsit és irány vissza a jég. Ha később vagyok, leülök, eszem-iszom egy kicsit, aztán elkezdek megint elölről melegíteni. Jó Totóval a munka. Szocsiban is ott volt velem. Az idényben voltak jobb, rosszabb futamok. Jól indult. Az európai világkupák során fejben ment el kicsit a dolog. Technikai problémám is volt a korival. Pont futam előtt úgy álltam oda a rajthoz, hogy tudtam, el van törve a pengém, de nem volt mit csinálni, le kellett koriznom. Ez volt az első értékelhető 1500 méter a szezonban. Muszáj volt menni valamit. De ez benne maradt a fejemben.”

Telegdi Attila Gyorsasági Ágazati Sportigazgató
„Koni „Short Track agyú”. Ilyen szempontból nem fertőzte meg a nagypálya. Ezer éve együtt dolgozunk. Az utóbbi években Kanadában készül, de folyamatosan kapom az információt az eredményeiről . A kvalifikációs világkupán is kint voltam Calgaryban. Kicsit rá tudtam csatlakozni a mindennapokra. Itt meg azt gondolom, felnőtt versenyző. Félszavakból is megértjük egymást Sokkal jobban lehet akceptálni a megérzéseit, a saját szervezetének a visszajelzéseire is jobban hagyatkozunk, mint egy junior versenyzőnél, ahol még erősen meg kell határozni az irányokat. Jól reagál. Juhász Biankával erőteljesebben tudunk dolgozni. Nagyon jó hatással van rá, mert nagyon sok izmot tudunk aktiválni, ami korábban nem volt automatizmus nála. Az most látszik is az „egy körökben”. Úgy van felépítve, amióta itt vagyunk az olimpián, hogy folyamatosan gyorsuljon. Meg is lett az eredménye. A tegnapi edzésen volt a leggyorsabb. Csak ezekbe mértünk most bele. Próbáljuk kicsit felpörgetni, mert az állóképességem túl sokat már nem lehet javítani. Arra is visszanyúltunk persze egy picit pár nappal ezelőtt. Próbáljuk a formát megfelelően időzíteni. Gyorsaság szempontjából tegnap volt a leggyorsabb, ami alapján bizakodva várjuk a ma esti versenyt. Délután még leültünk kicsit beszélgetni arról, milyen taktikával menjünk neki, a rajttól kezdve, hogy épüljenek fel a körök. Nagyjából hogy kellene belőni őket. Megpróbálunk egy olyan taktikát felépíteni, ami a jelenlegi állapotának megfelelő. Ő az a típus, amit elmondott. Ha pszichésen rendben van, akkor nagyon komoly dolgokra képes. Mint ahogy a világkupa ranglistáján a második helyre fel tudott ugrani egy futással. Ez azt jelenti, hogy benne van. Ha fejben tényleg össze van rakva, és jó a taktika, amivel felmegy a jégre, még meglepetéseket is okozhat. Ahogy Balczó András mondta viccesen, amikor megkérdezték, miért csinálod pénzért? „Pénzért? Ki dolgozik ennyit a pénzért? Ezt élvezni kell. Bánhidi Ákossal beszéltük, hogy fölösleges „túl stresszelni”. Úgy hívják, olimpiai játékok. Az egészet élményként kellene megélni.”

Juhász Bianka erőnléti edző

„Koni erőben bitang. Ha ezt elhiszi, nekünk már nagyon jó. Rettenetesen sokat fejlődött a rajtja. Teljesen máshogy rakja össze a mozgását. Teljesen elégedett vagyok vele. Három-négy éve ismerem, tudom, mi volt a problémája. Azt is tudom, hogy borzasztó gyorsan tud javítani. S hogy az automatizmus mennyire működik majd, meglátjuk. Első osztályú keringésre van. A „hihetetlen” kategória. Bármire képes.”

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X