moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2021. február 9.

Csúcs, ahogy futnak

Bár versenyek nincsenek, junior gyorskorcsolyázóink élnek a lehetőséggel, és bizonyítanak is – Lengyel- és Olaszországban is így tettek.

Versenyek nélkül nincs könnyű helyzetben a gyorskorcsolyázók családja sem, így aztán örvendetes, hogy januárban fiataljaink Varjasi Mihály és Moravcsik-Fecskés Orsolya vezetésével részt vehettek a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) által szervezett, és a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) által is támogatott edzőtáborozáson és edzői továbbképzésen – Olaszországba 15 magyar junior gyorskorcsolyázó utazhatott el (érintett klubok: Budaskate, Savaria SE, Tornádó, Jászberényi SE, Tatbányai Diák Korcsolyázó Egyesület).

A járványügyi rendelkezések szigorú megtartásával természetesen koronavírusteszteken is átestek fiataljaink és a szakvezetők, a táborban pedig a mieinken kívül észt, olasz, román és spanyol korcsolyázók vettek részt. Mindannyiuk számára sokat jelentett, hogy a versenyzőket és az edzőket Hunyady Emese olimpiai és világbajnok segítette – gyakorlati és elméleti munkájával egyaránt.

Az edzőtábor legvégén került megrendezésre a 39. International Junior Meeting elnevezésű nemzetközi viadal, amelyen közel 200 gyorskorcsolyázó öt juniorkategóriában mérte össze tudását. Bár az időjárás nem volt éppen kegyes a résztvevőkhöz, a magyar fiatalok háromszor az összetett versenyben is dobogóra állhattak: Lukács Soma (TDKE) győzött, míg Vancsó Rebeka (TDKE) és Mercs Abigél (Savaria SE) egyaránt a harmadik helyen végzett.

Örömteli, hogy a dobogós helyezések mellett több egyéni csúcs is született, és Mercs Abigél 3000-en elért időeredményével (4:49.53) junior világkupa-szintidőt korcsolyázott.

Mindenképpen jó szereplésnek számít a juniorok eredménye, hiszen a magyar résztvevők, külföldi társaikkal ellentétben, a Városligeti Műjégpálya zárva tartása miatt csak egy-két hetet töltöttek az idei versenyszezonban jégen, Inzellben és Zakopane-ban” – mondta el Moravcsik-Fecskés Orsolya edző.

Egyébként nem a januári volt az egyetlen külföldi megméretése fiataljainknak, hiszen az ISU Development program keretében december közepén Magyarország 4 ifjú gyorskorcsolyása vehetett részt Zakopánéban egy egyhetes edzőtáborban, Garzó Erika vezetésével. Tatabányáról Palakovics Fanni és Lukács Soma, míg Szegedről Sándor Lilla és Zolván Barbara képviselte Magyarországot a spanyol, cseh, szlovák, és román gyorskorcsolyások mellett. A téli olimpiai központ minden téren elsőosztályú feltételeket biztosított a kis csapatnak a minőségi edzésre, regenerálódásra, megfelelő sporttáplálkozásra és a versenyekre. Napi két edzéssel, remek jégen készülhettek a fiatalok, a járványhelyzetnek megfelelően, más csoportokkal nem keveredve, edzőik irányításával. A munkát itt is Hunyady Emese, a projekt szakértője felügyelte, folyamatos szakmai tanácsokkal ellátva mind az edzőket, mind a sportolókat. Zakopanéban két versenyen is rajthoz állhattak a résztvevők, amelyből a második ISU-verseny volt. Palakovics Fanninak (TDKE) kétszer is sikerült a dobogóra felállnia, egy második és egy harmadik helyet elérve 500, illetve az 1500 méteren. Lukács Soma (TDKE) a két hosszabbik távján hatalmas egyéni csúcsokkal több, mint 20 másodpercet javított addigi eredményein, ráadásul összetett ponteredménye új korosztályos országos csúcsot jelent, de Sándor Lilla és Zolván Barbara (mindketten Tornádó Szeged) is elégedetten térhettek haza, hiszen szintén egyéni rekordokat futottak.



SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X