moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. január 7.

Az ötödik elem

Föld, víz, levegő, tűz – és jég. A szakadó hóesés, az erős szél és a nehéz körülmények sem jelentettek akadályt a nagypályás gyorskorcsolyázóinknak a hétvégi a sprint országos bajnokságon. A hölgyeknél Nagy Alexandra, az uraknál Dieterle Fabian lett az összetett bajnok.

Shakespeare után szabadon a nagypályás gyorskorcsolyázóknál is az volt a hétvége nagy kérdése: lenni vagy nem lenni? Pontosabban, legyen vagy ne legyen verseny a Városligeti Műjégpályán, ugyanis a pénteken megérkező, erős havazást és viharos széllökéseket hozó hidegfront bizonytalan és akár veszélyes körülményeket ígért a sprint országos bajnokság mindkét napjára. Végül szombaton és vasárnap is megrendezték a futamokat, amiért nemcsak a két nem 15-15 indulójának jár a hatalmas gratuláció, hanem a szervezőknek és a pályamunkásoknak is, hiszen fennakadás és baleset nélkül zajlott le a viadal.

A szombat azért messze nem volt egyszerű: a folyamatos havazás és az erős szél miatt lehetetlen volt ideális állapotba hozni a jeget, ám ennek ellenére minden induló becsülettel és vállalható eredményekkel teljesítette az 500 és 1000 méteres távokat. Az első nap végén a nőknél a címvédő Nagy Alexandra (TDKE), míg az uraknál Dieterle Fabian (TTKE) állt az élen, akik a mindkét távon az első helyen zártak.

Vasárnapra csak a hideg maradt, a havazás és a szél elkerülte a Városligetet, így lényegesen jobb körülmények várták a sportolókat. A nőknél vasárnap sem volt kérdés, Nagy Alexandra 500 és 1000 méteren is első lett, utóbbi távon majdnem öt másodpercet javítva szombati időeredményén. Mögötte két klubtársa, Rigó Nikolett és Malinovszky Lilla hatalmas csatát vívott egymással, végül Niki 375 ezreddel előzte meg sporttársát, így ő lett a második az összetettben.

A férfiaknál a szombat és a vasárnap is Dieterle Fabian és a pár hete új junior országos csúcsot futó Bejczi Botond (SST) küzdelméről szólt. Vasárnap mindketten javítottak az időeredményeiken, ám ezen a napon is mindkét távon Fábián végzett az élen, aki kicsivel több mint két pont különbséggel az összetettet is megnyerte. A harmadik helyezett Gyurmánczi Dániel (TDKE) lett.

„A nehéz körülmények ellenére mindkét nap remek versenyeket láthattunk, különösen az élmezőny tagjai teljesítettek jól. Elégedett vagyok az eredményekkel, de már a következő feladatokra és versenyekre koncentrálunk” – összegezte a látottakat röviden Telegdi Attila, a gyorsasági szakág sportigazgatója.

Szöllősi Szabolcs, a válogatott szövetségi edzője is már előre tekint: A következő pár hét rendkívül sűrű, a szezon legfontosabb időszakához érkeztünk. A január végi junior világkupára és a február közepi világbajnokságra fókuszálunk, ezért erre a versenyre is munkából érkeztünk: nem vettünk vissza se a jeges, se a szárazföldi terhelésből. Ehhez képest nagyon biztatóak a fiatalok eredményei, különösen Bejczi Botond teljesített jól.”

Összetett eredmények
Nők:
1. Nagy Alexandra (TDKE)
2. Rigó Nikolett (TDKE)
3. Malinovszky Lilla (TDKE)
4. Gardi Dominika (TTKE)
5. Mercs Abigél (SST)
6.Talabér Hanna (TDKE)
7. Kopilovic Eleonóra (TTKE)
8. Vancsó Rebeka (TDKE)
9. Zolván Barbara (TTKE)
10. Várlaki Luca (BSSE)
11. Palakovics Fanni (TDKE)
12. Mórotz Zsuzsanna (TDKE)
13. Amschl Kira (TDKE)
14. Balaton Szofi (JKLE)
15. Kovács Vivien (JSE)

Férfiak:
1. Dieterle Fabian (TTKE)
2. Bejczi Botond (SST)
3. Gyurmánczi Dániel (TDKE)
4. Dékányi Bence (SZKE)
5. Sirák Balázs (JKLE)
6. Bödei Bálint (SST)
7. Erdős Dávid (TTKE)
8. Mayer Márton (TDKE)
9. Boksay Botond (BSSE)
10. Sipos János (BSSE)
11. Akác Farkas (JKLE)
12. Szélinger Benjámin (SST)
13. Bendzsák András (JKLE)
14. Rádi Ádám (TDKE)
15. Poór Gergő (SST)

HUNSKATE Média / Fotó: Fiák Blanka

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X