moksz Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2014. június 5.

25 éves a Csanádi Iskola – olimpikon korcsolyásokat is köszöntöttek

Alapításának 25 éves évfordulóját ünnepelte pénteken a MOB Sportiskolai programjának egyik meghatározó intézménye, a Csanádi Iskola. A zuglói Őrnagy utcában rendezett eseményen a diákokkal és tanáraikkal sportvezetők, olimpiai bajnokok, olimpikonok emlékeztek a névadóra, az alapítókra és a nagy elődökre.

A „Csanádi” névadóünnepségét 1989. május 25-én tartották. Az intézmény megálmodója, címzetes igazgatója Schlegel Oszkár volt. Úttörő módon olyan iskolát teremtett, mely felvállalta a sportoló fiatalok oktató-nevelő munkáját. Az egykori Őrnagy utcai iskola – Schlegel Oszkár javaslatára – a magyar sportdiplomata, NOB-tag dr. Csanádi Árpád nevét vette fel.

A Csanádi Árpád Általános Iskola, Sportiskola, Középiskola és Pedagógiai Intézet igazgatója Rabi Ferencné.

Az ünnepségen megkoszorúzták Csanádi Árpád, Schlegel Oszkár és Deák „Bamba” Ferenc emlékművét, majd a megemlékezést követően díjazták a legeredményesebb sportolókat, tanulókat.
2014_06_05_Csanadi25_2
Az eseményen külön köszöntötték, mások mellett, Engi Klára olimpikon jégtáncost, Sebestyén Júlia olimpikon műkorcsolyázót. Az iskola jelenlegi tanulói közül a szocsi téli olimpia rövidpályás gyorskorcsolyázója, Liu Shaolin Sándor jelenleg is az iskola diákja.

Rabi Ferencné köszöntőjében elmondta, az iskola a diákok tudatos sportolóvá nevelését és oktatását vállalta fel, olyan fiatalokét, akik reményeik szerint magas szinten az élsport mellett kötelezték el magukat. Példaként Berki Krisztián tornászt, Kozák Danuta és Szabó Gabriella kajakost, valamint Lőrincz Tamás és Módos Péter birkózót emelte ki, akik a londoni olimpián is letették névjegyüket. „1989-óta 17 egykori tanítványunk lett olimpikon, 12-en világ-, vagy Európa-bajnokok.”
2014_06_05_Csanadi25_3
Az ünnepség előadója dr. Szabó Tamás, a MOB korábbi alelnöke, az NSK diagnosztikai központjának igazgatója volt. A sporttudós-sportvezető hangsúlyozta: „akinek van múltja, annak van jelene is – ez igaz a Csanádira”. Szabó Tamás egy ’73-as, görögországi történettel emlékezett Csanádi Árpádra, akivel egy akkori NOB-eseményen beszélgetve vették észre, hogy a más országok képviselői egyre csak gyűlnek körülöttük, tapasztalva a sport összetartó erejét. A sportvezető az iskola méltatása mellett arról is beszélt, hogy Zuglóban, Istvánmezőn jelentős sportlétesítmény-fejlesztések, beruházások vannak tervezve, ennek a „Csanádi” is a nyertese lehet hosszú távon. A NUPI egykori főigazgatója felidézte, milyen rögös utat jelentett az intézménynek a többszöri fenntartóváltás, de a szervezet ezeken az állomásokon is mindig túltette magát, amellett, hogy kinőtte magát egy sportszakmai központtá. A MOB korábbi alelnöke a sport és a közoktatás összhangjára is kitért, és az iskolában folyó szakmai munkát is méltatta.

A rendezvényt az iskolában tanuló diákok produkciói színesítették.

Az ünnepség végén Engi Klára háromszoros olimpikon műkorcsolyázó megnyitotta az olimpiai formaruhákból álló kiállítást.
2014_06_05_Csanadi25_4

Li-ning Seat
X