moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. január 31.

Erőltetett menetben

Levegőt venni is alig jutott idő a dordrechti kontinensviadal után, hiszen három héttel a sporttörténelmi sikerekkel záruló Eb-t követően péntektől vasárnapig a drezdai világkupaversenyen lépnek jégre short trackeseink.

Feszített a menetrend, ám ez mindenkire érvényes, az európai versenyzőkre biztosan, hiszen három héttel a dordrechti kontinensviadal után máris itt az újabb megméretés: péntektől vasárnapig a világkupa-sorozat negyedik állomásán, Drezdában lépnek jégre a short trackesek.

„Hozzászoktunk már ahhoz, hogy ilyen közel vannak egymáshoz a versenyek, de ez nem jelenti azt, hogy könnyű felkészülni rájuk – mondta el ennek kapcsán Liu Shaolin Sándor. – A távok világkupa-rangsorában három állomás után nem vagyok dobogós helyen, az öcsém, Ádó viszont igen, úgyhogy neki tepernie kell Drezdában, és egy héttel később Torinóban is. Az ötödik vk-versenyt három héttel követi a szófiai világbajnokság, az a szezon legfontosabb versenye.”

Mindez persze nem azt jelenti, hogy a magyar short trackesek feltartott kézzel lépnek jégre Drezdában, azt viszont feltétlenül, hogy kemény edzések után és mellett versenyeznek majd a német városban ezen a hétvégén.

„Úgy építettük fel a felkészülésünket is, hogy a drezdai és a torinói viadalok más megítélés alá esnek – árulta el Bánhidi Ákos, a válogatott edzője és menedzsere. – Leginkább a terhelési mutatókra vagyunk kíváncsiak, hiszen ez éppen az az időszak, amikor edzeni kellene, és nem versenyezni. Ettől függetlenül ezúttal is igyekszünk a legjobbunkat hozni, de ha Drezdában esetleg nem szerzünk érmet, senki sem fog sokáig búslakodni. Sajnos a betegség sem kerülte el a csapatot, Knoch Marta például napokon keresztül feküdt otthon magas lázzal.”

Egy világkupaversenyen szerencsére van lehetőség a variálásra, a taktikázásra: a világ- és Európa-bajnokságokkal ellentétben itt nem kötelező mind a három távon elindulnia a versenyzőknek.

Ez most kiváltképp jól jön – Liu Shaolin Sándornak különösen. „Ismét érzékeny a bokám. Igen, az, amelyikre ráestem az Európa-bajnokság előtt néhány nappal” – mondta Liu Shaolin.

Hogy ne legyen nagyobb a baj, Bánhidi Ákos és Lina Zhang edzők úgy döntöttek, hogy Shaolin ezúttal kihagyja a sprinttávot, hiszen ott a rajtnál a boka erős igénybevételnek van kitéve, viszont vállalja mindkét 1000 métert. (A vk-sorozat sajátossága, hogy minden állomáson egy-egy távot kétszer rendeznek meg, ez Drezdában az 1000 méter.)

Hogy Liu Shaoang jégre lép 500 és 1000 méteren is, az nemcsak azért evidens, mert ezt a két távot szereti a leginkább a fiatalabbik testvér, hanem mert az összetett vk-rangsorban 500-on a második, 1000 méteren az első helyen áll.

Szintén az élről vághat neki a drezdai vk-viadalnak a férfiváltó is.

„Fontos a vk-rangsor, örülök, hogy több rangsorban is ott vagyunk az elején, de én is azt mondom, hogy a világbajnokság a legfontosabb. Világkupaverseny van több is egy szezonban, ha esetleg a következő kettő nem úgy sikerül, ahogyan azt szeretnénk, nem történik tragédia” – jegyezte meg Liu Shaoang.

Valóban fontos a rangsor: egyfelől azért, mert az alapján készítik el a futamok beosztását a március 8. és 10. között Szófiában rendezendő világbajnokságon, másfelől azért, mert a távok legjobb tíz short trackese a nemzetközi szövetség kasszájához járulhat – váltóknál a legjobb öt csapatot díjazza az ISU.


A Drezdában jégre lépő magyar csapat

Férfiak: Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba, Varnyú Alex, Krueger Cole, Sziklási András

Nők: Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca, Knoch Marta, Somogyi Barbara

HUNSKATE Média / Kovács Erika – Fotó: Illefalvi Zsolt

Li-ning Seat Törley Artificer
X