moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2014. november 12.

Telegdi Attila előadása a “Sport a felsőoktatásban” konferencián

2014_11_12_Telegdi_Attila_MEFS_konferencia
A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség „Sport a felsőoktatásban” címmel szervezett sportszakmai konzultációt a főiskolai és egyetemi sportélet fejlesztéséért. Az eseményen számos hazai felsőoktatási intézmény, sportszövetség, valamint a MOB és az EMMI képviselői vettek részt.

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetséget Telegdi Attila, short track szövetségi kapitány képviselte.

Előadásában ismertette a korcsolyasport stratégiai terveit, elképzelésit – mind az öt szakágra vonatkoztatva. A felmenő rendszerben működő sportágfejlesztés az általános iskolától a középiskolán át egészen a feloktatásig tart. Utóbbi esetben a főiskolákkal, egyetemekkel való kapcsolatok fontosságát emelte ki. A MOKSZ-nak már szoros kapcsolata van több helyen az országban a felsőoktatási intézményekkel, mely kapcsolatok kialakítása a MEFS-sel közösen történt. Telegdi Attila példaként említette az orvosképzésben tanuló versenyzőinket, így Oláh Bencét, Forgó Kristófot, valamint a már végzett Darázs Pétert is. Természetesen a már meglévő kapcsolatok megtartása és működtetése mellett további intézményekkel is ki szeretnénk alakítani együttműködést a jövőben. Stratégia koncepciónk egyik fontos eleme a kettős életpálya modell is. Szövetségi kapitányunk mellett más előadók is kiemelték, hogy a sportoló fiatalok nagy hányada a középiskola után, a főiskola, egyetem kezdetekor abba hagyja a sportot. Ezen szeretnénk változtatni, és ebben van kulcsszerepe az egyetemi sportnak, melyet a MOB is különböző kooperációk megszervezésével segít.

A MOKSZ várja a főiskolák, egyetemek jelentkezését partneri megállapodások kapcsán, mind a versenysport, mind a szabadidősport területén. Olyan vidéki városokban, vagy akár a fővárosban, ahol van a kampusz közelében jégpálya, a testnevelés órákat felválthatná, kiegészíthetné a korcsolyázás. Ehhez a MOKSZ szakedzőket tud biztosítani, akik akár a kezdő, akár a haladó szintű hallgatókat szakszerűen irányítják, tudásukat fejlesztik. Amennyiben egy ilyen együttműködés hosszútávon prosperálna, úgy a későbbiekben egyetemi korcsolya klubok is alakulhatnának. Évek múlva pedig az sem lenne teljesen elképzelhetetlen, hogy korcsolya MEFOB-ot szervezhetne a MEFS.

A konzultáción előadást tartott Kiss Norbert, sportért felelős helyettes államtitkár, aki a felsőoktatásban tanulók folyamatosan változó igényeit emelte ki. Az ezeknek az igényeknek való megfelelés komoly feladat elé állítja az intézményeket. Kiss Norbert jelezte, hogy a felsőoktatási intézményekhez kinevezett kancellárok szerepe az egyetemi sportélet fejlesztésében a pénzügyi, infrastrukturális háttér megteremtésében egyaránt hangsúlyos.

A Magyar Olimpiai Bizottság nevében felszólaló Fábián László, sportigazgató többek között a megnyitás előtt álló Tüskecsarnokot említette pozitív példaként, mely a felsőoktatási sportélet egyik kiemelkedő fellegvára lehet a közeljövőben.

Dr. Székely Mózes, a MEFS főtitkára előadásában külön is kitért a 2013-as téli Universiadén elért korcsolyás sikerekre.

A következő téli Universiadét, melyen a magyar korcsolyasport versenyzői is indulnak majd, 2015 elején Granadában rendezik.

DG; fotó: Kovács György/MEFS; Szalmás Péter/MOB

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X