moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2014. február 9.

Szocsi 2014: Olimpiai korcsolyás hírek – vasárnapi összefoglaló

2014_02_06_Szocsi_zaszlo_felvonas_7
Hétfőn, rövidpályás gyorskorcsolyázóink is megkezdik szereplésüket Szocsiban.

A versenynapon három számban is lesz érdekeltségünk, a férfiak és a nők is jégre lépnek. A versenyt a férfiak kezdik, 1500 méteren.

Az egyéni számok közül hétfőn 1500 méteren bizonyíthatnak a férfiversenyzőink. A versenyszámban mindhárom olimpikonunk, Béres Bence, Knoch Viktor és Liu Shaolin Sándor is jégre lép. Knoch Viktor már rutinos olimpikonnak számít, Torino és Vancouver után Szocsira is tudott kvótát szerezni.

1500 méteren a vancouveri címvédő Dzsung Szu Li (ideje 2:17,611), aki akkor az amerikaiakkal tudott dobogóra kerülni.  Az olimpiai csúcsot szintén a koreai tartja, a 2:10,949-es időt Vancouverben, az elődöntő során érte el.
A rövidpályás gyorskorcsolyázás olimpiai rekordjai Vancouverhez köthetőek, egyetlen kivétellel: a férfi váltóé Torinóban született.

2010-ben Dél-Korea 2 arany-, 4 ezüst-, 2 bronzéremmel, Kína 4 aranyéremmel zárt az éremtáblázaton, rajtuk kívül Kanada, az USA és Olaszország szerzett még érmet.

Férfi 1500 m. selejtező kezdés: 10.45

A nők 500 méteres számában Keszler Andrea áll majd rajthoz.
Női 500 méteren a 2010-es győztes a kínai Vang Meng (ideje 43,048) volt, a dobogóra kanadai és olasz versenyző állhatott még fel. Az olimpiai rekord is a kínai versenyzőhöz köthető, a 42,985-ös időt Vancouverben, az elődöntőben futotta.

Női 500 m. selejtező kezdés: 11.30

A hölgyek másik versenyszáma, melyben a magyarokért szurkolhatunk, a 3000 méteres váltó. A zászlóvivő Heidum Bernadett, az 500-on induló Keszler Andrea, a harmadik olimpiáján részt vevő Darázs Rózsa és a szintén „harmadik olimpiás” Lajtos Szandra egyaránt várja a bevetést.

A magyar váltó az előző olimpián, Vancouverben ötödik helyen végzett, néhány héttel ezelőtt pedig bronzérmet szerzett a drezdai Európa-bajnokságon, csakúgy, mint a decemberi, trentói Universiadén. A magyar négyes és a sportvezetés nem titkoltan Szocsiban is pontszerzésben bízik.

A női váltóban 2010-ben olimpiai csúccsal, 4:06,610-es idővel a Szun Lin-lin, Vang Meng, Csang Hui, Csou Jang összeállítású kínai egység győzött, második Kanada, harmadik az Egyesült Államok válogatottja lett.

Női 3000 m. váltó elődöntő kezdés: 12.39

Kónya marad ki a váltóból
Kónya Zsófia marad ki a 3000 m-es női váltóból a szocsi téli olimpián, tájékoztatta Telegdi Attila, a rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott szövetségi kapitánya vasárnap délután a MOB Sajtóirodáját.
2014_02_09_Konya_Zsofia
A döntés értelmében Keszler Andrea, Lajtos Szandra, Darázs Rózsa és Heidum Bernadett alkotja a hétfőn rajthoz álló váltót.

Telegdi Attila azzal magyarázta választását, hogy Kónya Zsófia már betegen érkezett meg Szocsiba, az első három napban nem tudott teljes edzésmunkát végezni, és nem érte utol magát.

A két elődöntő sorsolása:
1. futam: Magyarország, Kanada, Dél-Korea, Oroszország
2. futam: Kína, Hollandia, Olaszország, Japán

A futamok első két helyezett csapata kerül a fináléba, a másik két váltó az 5-8. helyért száll harcba.

/MOB, fotó: Kovács Anikó – MOB/

Li-ning Seat Törley Artificer
X