moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2013. december 10.

Olimpikonok az idei Téli Universiadén

Kép: Megnyitó ünnepség 2011, Erzulum

December 11-én kezdődik és tizenegy napig tart a 26. Téli Universiade Trentoban, mely az egyetemista sportolók második legnagyobb világeseménye a Nyári Universiade után.

A tizenhét fős csapat tagjai közül sokan a februári Téli Olimpián is ott lesznek Szocsiban, így fontos felkészülési állomás számukra a Téli Universiade. A magyarok hosszúpályás és rövidpályás gyorskorcsolyában, jégtáncban, alpesi síben, freestyle sí és freestyle snowboard számban bizonyíthatnak.

A csapatvezetés bízik benne, hogy jó eredménnyel tér haza a küldöttség. Erre előzetesen legnagyobb esélye rövidpályás gyorskorcsolyázóknak van, akik a Világkupák után, de még a januári EB előtt vannak – híreink szerint jó formában. A kiutazó csapat tagjai a 2011-ben Universiade bronzérmet szerző Heidum Bernadett:

 „Legnagyobb élményem természetesen a váltódöntő volt a 2011-es Univerisaden. Amint felléptünk a jégre megérkezett a kicsiny magyar Universiade csapat egy nagy magyar zászlóval és hatalmas hanggal. Állva szurkolták végig a döntőnket, annak ellenére, hogy például a snowboardosokkal előtte még sosem találkoztunk. Kicsi, de nagyon összetartó csapatunk volt.”- idézte fel az előző Universiade emlékeit Heidum Bernadett, rövidpályás gyorskorcsolyázó. –  „Az Olimpia és az EB előtt mindenképpen hasznos lehetőség egy színvonalas mezőnyben versenyezni. Szeretnék a hosszabb távokon minél előrébb végezni, persze ez a mezőny erősségétől és a formámtól is függ. A váltóval nagyon szeretnék ismét döntőt korizni.”- zárta szavait Bernadett, aki a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola tanulója.

A kétévente megrendezésre kerülő Téli Universiadén mintegy kétezer ötszáz versenyző áll rajthoz 12 sportágban. Ezzel a Téli Olimpia után a világ második legnagyobb, több sportágat magába foglaló téli sporteseménye. Mind a versenyszámok, mind a résztvevők száma eseményről eseményre emelkedik, ami mutatja a folyamatosan növekvő érdeklődést. Ezt a nézettségi adatok is alátámasztják. A világon több, mint száz TV adó közvetíti a versenyeket. A trentoi Téli Universiade eseményei Magyarországon az Eurosport-on lesznek láthatóak december 11-től 21-ig.

Magyarország rendszeres résztvevője a Téli Universiadéknak is. Az 1920-as évektől kezdődően, akkor még Téli Nemzetközi Egyetemi Játékok, majd Téli Egyetemi Világjátékok néven gyorskorcsolyázóink, műkorcsolyázóink sok éremmel gazdagították a magyar egyetemi sportot. Ez az időszak volt a magyar egyetemi jégkorong fénykora is, több alkalommal sikerült aranyéremmel zárni az eseményeket. Olyan neves versenyzők győzelmeit ünnepelhettük, akik sportági világversenyeken és Olimpiákon is kiváló eredményeket értek el (Nagy Mariann, Nagy László páros műkorcsolyázásban, illetve Almássy Zsuzsa műkorcsolyázó).

Trento azután kapta meg a rendezés jogát tavaly, hogy az eredetileg kiválasztott szlovéniai Maribor pénzügyi okok miatt visszalépett.

Deregán Gábor/MOKSZ/MEFS

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X