moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2018. november 21.

Boldog születésnapot!

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség fennállásának 110. évfordulóját ünnepelte kedden a Városligeti Műjégen – korábbi és jelenlegi bajnokokkal.

A magyar korcsolyázók családja együtt ünnepelt kedden a Városligeti Műjégen: a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség fennállásának 110. évfordulója alkalmából megtartott ünnepségen jelen voltak a korcsolyasport korábbi és jelenlegi bajnokai, és természetesen nem hiányozhattak a születésnapról a Magyarország első téli olimpiai aranyérmét megszerző rövid pályás gyorskorcsolyaváltó tagjai, vagyis Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Knoch Viktor és Burján Csaba, valamint edzőik, Bánhidi Ákos és Lina Zhang sem.

Kronberger Lilly volt az első, Liu Shaolin Sándor – egyelőre – az utolsó világbajnoka a magyar korcsolyasportnak, a sportág fényes múltjára és jelenére Kósa Lajos, a MOKSZ elnöke is kitért.

„Gazdag a múltja a sportágunknak, és gazdag a jelene is, bár például a short trackes nagyhatalmakhoz képest nálunk jóval szűkebb a merítési lehetőség. Ám átugorjuk ezt az akadályt is, a magyar habitus képes minden nehézségen felülemelkedni, és ez nemcsak a korcsolyasportban van így, hanem több sportágban is”– fogalmazott Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázószövetség elnöke.

Schulek Csaba, a MOKSZ ügyvezetője bejelentette, hogy február 22-e a Magyar Korcsolyázás Napja – további részleteket viszont még nem árult el a remélhetőleg idővel hagyománnyá alakuló nap kapcsán. Arról viszont beszélt, hogy a szövetség őrzi a hagyományokat, ezért is marad meg a 110 éves logó, amelyet a szervezet a hivatalos kommunikációjánál használ, ám haladva a korral egy új, dinamikus, modern és fiatalos logója is lesz ezentúl a MOKSZ-nak, ezentúl a HUNSKATE logó jelenik meg a versenyeken, a közösségi kommunikációban – az új logó mutatja majd meg és be mindazt az érzést, élményt és világot, amely a korcsolyasport és a korcsolyázás sajátja.

„Büszkék lehetünk arra, hogy ezt a dicsőséges múltat követi a dicsőséges jelen. Vannak hőseink, akik tanultak a magyar sport nagy elődeitől, és immár ugyanazon az úton járnak: azzal a hittel, azzal a küzdeni tudással és azzal az elszántsággal haladnak a céljaik felé, mint azt a magyar sport legnagyobbjai is tették korábban” –Szabó Tünde sportért felelős államtitkár beszédében kiemelte azt is, hogy olimpiai bajnokaink fiatal koruk ellenére már példaképek, hiszen mutatják az utat a fiatalabbak számára.

A születésnapi ünnepségen megjelent és beszédet is mondott Fredi Schmid, az ISU ügyvezetője, aki versenyzőink és edzőink, a fantasztikus magyar sikerek mellett a MOKSZ tevékenységét is dicsérte.

A Városligeti Műjégpálya impozáns dísztermében megtartott ünnepséget követte egy másik, hiszen a gyönyörű épület falán lévő márványtáblára a korábbi téli olimpiai érmesek mellé felkerültek az ötkarikás váltótagok nevei is. Büszkeséggel és örömmel a hangjában méltatta eredményüket és sikerüket Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke – a márványtáblát Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest főpolgármester-helyettese és Kósa Lajos elnök leplezte le.

Volt ok még az ünneplésre a Műjégen: hivatalosan bemutatták az AranyPengék című könyvet, amely felöleli a rövidpályás gyorskorcsolya magyarországi történtetét, a pjongcsangi olimpiához közeledve egyre nagyobb részletességgel.

A több mint háromszáz oldalas művet november 27-én 17.30-tól dedikálják a bajnokok Budapesten, az Allee bevásárlóközpontban.

(Kovács Erika – Fotó: Tumbász Hédi és Fiák Blanka)

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X