moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2018. október 24.

Békésebb jövő felé

Öt órán át tartó, kemény hangvételű tárgyalás árán ismét béke honol Szegeden: a jégpályát használó egyesületek elhatározták, hogy a múltat hátrahagyva összefognak a hatékony szakmai munkavégzés érdekében.

Szegeden mindeddig szépen megfért egymás mellett a rövidpályás gyorskorcsolya, a jégtánc és a jégkorong, ám egy igen lényeges történés felborította a békét. A jégpályát üzemeltető önkormányzati cég, a Szegedi Sport és Fürdők Kft. élére új vezetőt neveztek ki, aki a korábbi nagyon erős támogatói magatartás helyett – melynek értelmében a piaci ár ötödéért adták a jeget a szegedi kluboknak – üzleti szemléletet képviselve legalább önköltségi áron szeretné működtetni a létesítményt. A szándék alapvetően érthető, ám egy ilyen horderejű változtatással a költségvetési év kellős közepén nem tudnának megbirkózni a szakosztályok.

A helyzet mielőbbi megoldása érdekében Schulek Csaba, a MOKSZ ügyvezető igazgatója, valamint a gyorsasági és a pontozásos ágazati sportigazgatók, Telegdi Attila és dr. Vardanjan Gurgen a Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) szakmai alelnökével, Kovács Zoltánnal együtt Szegedre utazott. A tárgyaláson a városvezetés részéről Joób Márton, a Foglalkoztatási, Szociális és Sportbizottság elnöke és a Szegedi Sport és Fürdők Kft. ügyvezető igazgatója, Drégelyi Zoltán volt jelen. A sportszakmát a két short track klub, a Szegedi Korcsolyázó Egyesület és a Tuti Korcsolyázó Közhasznú Sport Egyesület, a nagypályás Tornádó Team Korcsolyázó Sport Egyesület, az Ice-Team Műkorcsolya és Jégtánc Sportegyesület, valamint a Tisza Volán jégkorongklub vezetői képviselték.

Az öt órán át tartó, kemény hangvételű tárgyaláson két téma volt terítéken: az egyik a bérleti díjnak a klubok lehetőségeihez mért, 2019. augusztus 1-ig tartó fokozatos emelése, a másik a versenysportra szánt jégidők elosztása a sportágak között. Az egyeztetés végére mindkét területen olyan konszenzus született, amely pénzügyileg és szakmailag is mindenki számára megfelelő. A két szövetség vezetői azt kérték az üzemeltetéstől, a várostól és a szakosztályoktól, hogy a jövőben a feszültség elkerülése érdekében minden, a szakmai munkát érintő ügyben közösen döntsenek. Abban pedig minden érintett egyetértett, hogy a korcsolyasport jelenlegi fejlődési tendenciái mellett egy ekkora városnak szüksége van még egy jégpályára.

Schulek Csaba a korábban felkeresett helyszínekhez hasonlóan Szegeden is hangsúlyozta: a MOKSZ célja a korcsolyasport egycsatornásítása. „Azt szeretnénk elérni, hogy a tagszervezeteink nagyvárosonként egy egyesületbe tömörülve működjenek. Így amellett, hogy egyszerűbbé válik az adminisztráció, a toborzást is közösen, egymást segítve, a sportágak közti átjárhatóságot biztosítva végezhetik, vagyis egységesen tudnak majd fellépni a saját érdekeik képviseletében. A MOKSZ szakmai vezetése a 2018–19-es műhelytámogatásokat Szeged esetében már kifejezetten ehhez köti. Örülök, hogy azzal a tudattal távozhattunk, hogy a gyorsasági ágazat egyik legeredményesebb városában béke lesz.”

(Bruckner Nóra)

Li-ning Seat Törley Artificer
X