moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. november 27.

Tisztul a kép

Elégedett vezetőedző, már biztos kvóták a márciusi Európa Kupára – remek versenyt zártak junior short trackeseink a hétvégén a lengyelországi Bialystokban.

 „Sokkal elégedettebb vagyok, mint voltam október közepén, a bormiói nemzetközi verseny után.”

Szabó Krisztián, a junior rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott vezetőedzője jelentette ki mindezt a hétvégi, lengyelországi verseny után, amely egyben a a Challenge Series második állomása is volt, így aztán itt is lehetett a pontokat-helyezéseket gyűjtögetni a márciusi, kolomnai Európa Kupa kapcsán – utóbbi viadalon a közép-kelet-európai régióból korcsoportonként csak nyolc-nyolc versenyző léphet jégre.

Pedig voltak nehéz pillanatai is a magyar küldöttségnek Lengyelországban, merthogy azt, hogy Somodi Maja (junior B) az ötszázas előfutamban bukott, majd utána hátfájdalmai miatt megjárta a kórházat is, és a sprinttávon nem is versenyzett tovább, feltétlenül ilyennek minősíthetjük.

Más kérdés, és itt jön képbe az, milyen jó kezekben is van az utánpótlásunk, és milyen szépen fejlődik, hogy Maja az esés előtt 1500-on megszerzett harmadik, majd az esés utáni ezer méteres második helyével az összetett versenyben a harmadik lett.

„Maját mindenképpen ki kell emelnem, hiszen a bukás után kórházba vittük, bár ott mondták, hogy nincs komolyabb baj, nem kockáztattuk a további szereplését ötszázon, féltettük a sok rajt, a nagyobb iram miatt, nem akartuk, hogy baj legyen. Így ő csak két táv eredményeit tehette az összetettbe, ám ott mégis odaért a harmadik helyre. Ezzel ő biztosan ott lesz az Európa Kupán, nincs olyan forgatókönyv, hogy a decemberi, törökországi harmadik állomáson olyannyira visszacsússzon, hogy kiessen az indulók közül” – mondta el Szabó Krisztián 

Szintén a B korcsoportban versenyzett Somogyi Barbara és Albert Viktória is.

„Barbi jól versenyzett, látható esetében a fejlődés, és nagyon biztató, hogy megcsinálta mindazt, amit előzetesen kértünk tőle – folytatta Szabó Krisztián. – Albert Viktória teljesítményével sem lehetünk elégedetlenek.”

A junior B-s fiúk kapcsán meg egyenesen csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, hiszen Nógrádi Bence nyerte az összetettet (meg mindhárom távot!), az egy évvel ezelőtt súlyos sérülést szenvedő Jászapáti Péter pedig olyannyira visszatért, hogy az összetettben harmadik lett, ráadásul szépen teljesített Zhang Yu Jie Dominik is.

„Bence kimagaslott a mezőnyből – jelentette ki a vezetőedző. – Lekövetni ugyan le tudták a vetélytársak, de egyetlen olyan, számunkra kicsit is veszélyes helyzet sem volt, amikor támadni tudták volna. Olyan tempót diktált mindhárom távon az utolsó két-három körben, hogy lehetetlen volt őt megelőzni. Az Európa Kupára így ő is biztosan megszerezte már az indulási jogot, és szinte biztosan kvótás Jászapáti Peti is, akivel abszolút elégedett vagyok. Ezerötszáz méteren az utolsó fél körben kívülről előzött két embert, és így lett második – ez remek megoldás volt tőle! Dominik elsőéves ebben a korosztályban, nem most kell ott lennie a legjobbak között, de remek technikája van, szépen fejlődik, Lengyelországban is nagyszerűen teljesített.”

A juniorok „legnagyobbjai”, vagyis az A korosztályosok között is akadtak remek magyar eredmények, például az, hogy Varga Regina megnyerte az összetett versenyt, így már ő is biztos indulója az Európa Kupának.

És az sem mondható „csúnya” eredménysornak, hogy a fiúknál az összetettben a negyedik helyen Bontovics Balázs, az ötödiken Szigeti Ádám, a hatodikon pedig Szász Attila végzett.

„Szász Attila a verseny előtt, vagyis múlt kedden megnyerte a hétkörös tesztet a Gyakorló Jégcsarnokban, így kivívta a helyét a junior világbajnokságon induló csapatban – mindez mutatta, hogy jó formában van. Sajnos ezer méteren összerúgott az egyik vetélytársával, és így, ilyen pengével futotta le a távot, ez is hozzájárult ahhoz, hogy nem végzett előrébb – árulta el Szabó Krisztián. – Bontovics Balázs Lengyelországban már azt a formáját mutatta, amelyet általában várunk tőle, de elégedettek lehetünk Szigeti Ádámmal is. Ebben a korosztályban még nincs kvótánk az Európa Kupára, de ha a fiúk hozzák magukat decemberben Ankarában is, nem hiszem, hogy gond lesz az indulási jog megszerzésével.”

Tiborcz Dániel a felnőttek között indult, és az összetett verseny harmadik helyén végzett – róla is csak jókat tudott mondani Szabó Krisztián, annak ellenére, hogy ötszázon, valamint a vegyes váltóban is hibázott, és mindkét rontás kizárást vont maga után.

A Jászapáti Péter, Szász Attila, Bontovics Balázs, Nógrádi Bence összeállítású fiúváltó viszont nem hibázott, magabiztos futással, meggyőző fölénnyel nyerte a váltóversenyt Bialystokban.


Két-két hely elkelt

Ahogyan Szabó Krisztián is mondta, Szász Attila már biztosította a helyét a januári junior vb-n induló magyar csapatban, és a felnőttek országos bajnokságán mutatott teljesítménye és helyezése alapján már biztos induló Jászapáti Péter és Somogyi Barbara is. Az ob és a múlt heti hétkörös teszt jól sikerült Dobrán Flóra számára is, így ő is utazhat január végén Bormióba.

Két-két hely még kiadó a csapatban – az utazókról az edzők, vagyis Szabó Krisztián, Lakatos Tamás és Knoch Viktor döntenek a következő hetekben.


Eredmények

HUNSKATE Média / Kovács Erika

Li-ning Seat
X