moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2018. december 8.

Szép volt, Ádó!

Almatiban sem maradtunk aranyérem nélkül: a világkupa-sorozat harmadik állomásán Liu Shaoang győzött ezer méteren.
Ezt megint nagyon odatette!

Liu Shaoang a világkupa-sorozat első állomásán, Calgaryban nyert ezer méteren, és bár tudjuk, hogy ez a táv a kisebbik Liu kedvence, ez még nem jelenti feltétlenül azt, hogy mindig és mindenhol képes a legjobb lenni.

Vagy mégis…?

Merthogy Liu Shaoang Almatiban is tarolt ezen a távon – ellentmondást nem tűrően menetelt végig a futamokon: kiváló döntéseket hozott a megfelelő pillanatokban, ráadásul kirobbanó erőben korcsolyázott, amelynek jutalma egy újabb aranyérem lett.

„Lina azt kérte tőlem, hogy ne maradjak hátul a döntőben, mert onnan nehéz bármit is alkotni. Mást nem mondott, de egy finálé előtt már nincs is szükség túl sok tanácsra, amit pedig kaptam, megfogadtam –nyilatkozta mosolyogva Liu Shaoang. – Kicsit szorosra sikeredett a befutó: éreztem, hogy nagyon jön a holland Sjinkie Knegt, szerencsére gyorsabb voltam. A célba érkezés mindig ugyanolyan, ha elöl vagy, bárhogy is nyersz, ilyenkor csak örömöt érzel!”

Az öröm kitartott még sokáig, az sem árnyékolta be Shaoang boldogságát, hogy ezúttal a férfiváltónk nem jutott be a döntőbe – a Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba, Krueger Cole összetételben jégre lépő kvartett az elődöntőben többször is hibázott, így végül a harmadik helyen végzett, ez pedig azt jelenti, hogy a fiúk vasárnap a B-döntőben folytathatják.

„Ilyen van –tárta szét a kezét Liu Shaoang. – Nem győzhetünk mindig… Megpróbáltunk mindent, ám sajnos a hibázás lehetősége benne van ebben a sportágban is.”

Hasonló véleményen van a csapat edzője és menedzsere, Bánhidi Ákos is: „Ahogyan tavaly, a kvalifikációs világkupa-sorozat során végig mondtam, hogy a fiúk annak ellenére ott vannak a legjobbak között, hogy akkor egyszer sem sikerült bejutniuk a döntőbe, úgy most azt mondhatom: ezek a srácok ugyanazok a fiúk, akik megnyerték az olimpiát, és akik az első két világkupaversenyen is aranyérmet szereztek. Sajnos, ezúttal hibáztak – nem is egyszer, nem is kétszer, és ez ezen a szinten nem fér bele. De tragédia nem történt.”

Nem bizony – ahogy Liu Shaolin Sándort sem kell temetni: az idősebbik Liu a hetedik helyen végzett 1500 méteren: a három dél-koreaival is „tarkított” fináléban olimpiai, világ- és Európa-bajnokunk megpróbált mindent, ő volt az egyetlen, aki felvette a harcot az összedolgozó dél-koreai trióval, de mondjuk azzal még ő sem kalkulálhatott, hogy az egyik dél-koreai leveri a fejéről a szemüveget is…

„Hihetetlenül sokat dolgozott Sanyi ebben a döntőben, a futam tele volt ezerötszázas specialistákkal, vagyis ez egy nagyon nehéz finálé volt. A három dél-koreai nagyon figyelt rá, van, hogy sikerül megoldani egy-egy ilyen szituációt, ezúttal nem sikerült. Majd legközelebb fog” – nyilatkozta Bánhidi Ákos.

A csapat trénere külön örült Burján Csaba 1500 méteren mutatott teljesítményének, valamint Jászapáti Petra szereplésének ugyanezen a távon.

„Csabi közel állt ahhoz, hogy bejusson a fináléba, szépen futott, akárcsak Petra. Petra nagyon közel jár ahhoz, hogy berúgja az ajtót, és ott legyen az igazi klasszisok között, úgy érzem, leginkább mentálisan kell ehhez átkattannia valaminek benne: el kell hinnie, hogy ott a helye a legjobbak között. A B-döntőben mutatott szenzációs futása mindenképpen ezt mutatja” – tette hozzá Bánhidi Ákos.

A Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca, Burján Csaba, Varnyú Alex összetételű vegyes váltónk a kizárás sorsára jutott a szombati elődöntőben (hogy miért, azt sem a versenyzők, sem az edzők nem is értették…), így a szabályok értelmében még a B-döntőben sem léphetnek jégre vasárnap.

VILÁGKUPA-SOROZAT, 3. ÁLLOMÁS, ALMATI

Férfiak
1000 méter: 1. Liu Shaoang (magyar) 1.27.418
, 2. Knegt (holland) 1:27.438, 3. Li Dzsun Szeo (dél-koreai) 1:27.574, …13. Varnyú Alex (magyar), …23. Krueger Cole (magyar)
1500 méter (1): 1. Lim Hjo Dzsun (dél-koreai) 2:19.167, 2. Kim Gun Vo (dél-koreai) 2:19.201, 3. Hvang Tae Heon (dél-koreai) 2:19.277, …7. Liu Shaolin Sándor (magyar) 2:20.848, … 14. Burján Csaba (magyar)
Nők
1000 méter:
1. Suzanne Schulting (holland) 1:28.887, 2. Boutin (kanadai) 1:28.974, 3. No Ah Rum (dél-koreai) 1:29.128, …34. Knoch Marta (magyar)
1500 méter (1): 1. Kim Geon Hi (dél-koreai) 2:25.280, 2. Jefremenykova (orosz) 2:25.460, 3. Li Csin-jü (kínai) 2:25.571, … 8. Jászapáti Petra (magyar)

A világkupa-sorozatban minden állomáson egy-egy távot kétszer rendeznek meg, Almatiban ez az 1500 méter.

(Kovács Erika)

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X