moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2013. február 18.

Öt magyar korcsolyázó a XI.Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon

Szombaton a kora reggeli órákban 13 fiatal sportoló utazott el a XI.  Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra Brassóba.
A magyar csapat tagja négy rövidpályás gyorskorcsolyázó és egy műkorcsolyázó. Az öt sportolóval utazott Gór-Sebestyén Júlia és Belovai József edzők is.
Vasárnap délelőtt  az EYOF első versenynapján 20 ország 31 fiú és 30 leány rövidpályás gyorskorcsolyázója állt rajthoz 1500 méteren. A magyar színeket  Cakó Dávid, Farkas Tamás, illetve Kis Virág és Tóth Tímea képviselte.

A fiúk az előfutamukban mindketten az 5. helyen végeztek, így nem jutottak tovább.
A lányok sikerrel vették előfutamukat, de az elődöntőből csak Tóth Tímea lépett tovább a fináléba. Őt futamában akadályozták, s így bírói döntéssel került a döntőbe. Kis Réka futamában ötödikként, összesítésben a 15. helyen végzett. Tóth Tímea, a Pécsi Korcsolyázó SE versenyzője a fináléban a 7. helyen ért célba.

Vasárnap este, az első versenyszám döntői után rendezték Brassóban az EYOF megnyitóját, melynek keretében fellobbant az Olimpiai Láng is, így hivatalosan is elkezdődtek a XI. Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál küzdelmei. Az ünnepségen részt vett Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, aki köszöntőt mondott; magyar részről a csapat vezetője, dr. Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója mellett Szabó Bence főtitkár, Tóth József Héraklész-igazgató és Pignitzky Dorottya, a Sport XXI. Program vezetője is, akik már a 2017-es győri rendezésű, nyári EYOF-hoz gyűjtenek tapasztalatokat.

A 14 fős Magyar Ifjúsági Csapat 6 sportágban vesz részt az eseményen. Mint arról Ali Csilla, a magyar delegáció sportszakmai és adminisztrációs munkatársa honlapunknak beszámolt, a magyarok szállása a Heraldic Clubban “fantasztikus”, korszerű, minden igényt kielégít; a fiatalok közül, akik nem verenyeztek vasárnap, számukra edzési lehetőséget biztosítottak a szervezők.
A brassói téli EYOF versenyein mintegy 45 ország, másfél ezer, 14-18 éves utánpótlás-korú sportolója méri össze erejét február 17. és 22. között.

Hétfőn 500 méteren avatnak győztest, illetve a 3000m vegyesváltók elődöntőit rendezik.

A műkorcsolyázó Friesz Bianka Nikoletta szerdán lép jégre rövidprogramjával.

A téli EYOF magyar korcsolyás indulói:

Műkorcsolya: Friesz Bianka Nikoletta (klub: SKSE). Edző: Gór-Sebestyén Júlia
Rövidpályás gyorskorcsolya: Kis Virág (versenyszám: 500m, 1000m, 1500m, váltó, klub: Jászberényi SE), Tóth Tímea (versenyszám: 500m, 1000m, 1500m, váltó, klub: Pécsi Korcsolyázó SE), Cakó Dávid (versenyszám: 500m, 1000m, 1500m, váltó, klub: TUTI Korcsolyázó Közhasznú SE), Farkas Tamás (versenyszám: 500m, 1000m, 1500m, váltó, klub: Szegedi Korcsolyázó Egyesület). Edző/csapatvezető: Belovai József

A magyar csapat tagjainak fényképe itt megtalálható.

Az 1500m-es részletes eredményeket itt megtalálja.

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X