moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2018. június 26.

Oláh Bence kettős szerepben korcsolyázik

Az első magyar téli olimpiai bajnoki címet megszerzett rövidpályás gyorskorcsolyázó magyar válogatott tartalék embere, Oláh Bence befejezte az orvosi egyetemen az ötödik évet. A jochapress.hu az utolsó vizsga után kereste meg az ifjú orvosjelöltet.

– Az ötödik esztendőt két részre bontva végeztem el, hogy az olimpiára is fel tudjak készülni – mesélte a 26 éves Bence. – A szakdolgozatomat is a sporthoz köthető, valamilyen élettani témáról szeretném majd megírni, de ez még a jövő zenéje.

– Miért éppen gyorskorcsolyázó lett?

– Nyolc éves voltam, amikor édesanyámmal elmentünk Szegeden megnézni egy korcsolya versenyt. Megtetszett és én is elkezdtem korcsolyázni a Szegedi Korcsolyázó Egyletben. Az első perctől kezdve a rövidpályára koncentráltam Szabó Krisztián edző segítségével, akit nevelő edzőmként tartok számon.

– Milyen állomásokat tart nyilván pályafutásával kapcsolatosan?

– Elég jól indultam, hiszen már 7-8. általános iskolásként részt vehettem központi edzőtáborozásokon. Tizenhat éves korom óta pedig

a felnőtt válogatott tagjaival edzhettem. Ekkoriban kezdett el velem foglalkozni Telegdi Attila, 2014-től pedig Bánhidi Ákos irányítja a felkészülésemet.

– Hogyan alakult az eddigi pályafutása? Mely állomásokat emelné ki?

– A 2014/15-ös szezonban, a moszkvai világbajnokságon lettem a válogatott ötödik embere. A 2015/16-os évadban Európa-bajnokságon jégre is léphettem, onnan van egy ezüstérmem. Egy évvel később kétszer is pályán voltam az Eb-n, ekkor negyedikek lettünk.

– Miként élte meg a csapat olimpiai győzelmét?

– Egyrészt nagy örömmel, másrészt apró keserűséggel, hiszen én nem lehettem ennek az együttesnek a tagja. Az is tény, hogy ezért az ötödik helyért is négyen voltunk versenyben, azután maradtunk hárman, végül én lehettem az első tartalék. Tehát ezért a helyért is keményen meg kellett küzdenem.

– Milyen tervekkel készül a következő időszakra?

– Remélem, 2019 júniusában sikeresen befejezem az orvosegyetemi tanulmányaimat. Utána lesz még három szezonom arra, hogy kipróbáljam: tudok-e – s ha igen, mennyit – fejlődni. Ez abszolút nem kiszámítható, mert teljesen egyénfüggő, ki mire képes harminc felé közeledve? A célom mindenesetre az, hogy olyan szintre jussak el, amelyen egyenrangú partnerként bármikor becserélhető legyek a négyesbe.

– A reménybeli diplomával kapcsolatosan milyen elképzelései vannak?

– Mindenképpen szeretnék a sport közelében maradni. Legjobban annak örülnék, ha a korcsolyázásban is mindinkább szükséges orvosi stáb tagja lehetnék.

– Amikor nem korcsolyázik, mi minden érdekli?

– Például több sportág is leköti a figyelmemet. A jó teniszt szívesen nézem, a kézilabda eseményeket is figyelemmel kísérem. Természetesen a labdarúgó vb programját is megpróbálom követni. Kezdés előtt talán a franciák végső sikerét tartottam a legvalószínűbbnek.

Oláh Bence végül azt is elmondta, hogy a téli szezonra történő felkészülést már az előző héten elkezdték, méghozzá mindjárt tizenkét edzéssel, de még szerényebb intenzitással. A programban a korcsolyázás mellett futás, kerékpározás és kondicionáló gyakorlatok egyaránt rendszeresen szerepelnek.

(jochapress / Jocha Károly)

Li-ning Seat Törley Artificer
X