moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. február 2.

Nem most kell villogni!

A férfiváltónk és a vegyes váltónk is döntőbe jutott a drezdai világkupaversenyen, egyéniben Liu Shaolin Sándor ezer méteren az ötödik, Jászapáti Petra ezerötszázon a hetedik helyen végzett.  

Tulajdonképpen nem történt semmi rendkívüli – egész pontosan minden úgy történt, ahogy azt Bánhidi Ákos megjósolta.

A magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott edzője és menedzsere a drezdai világkupa-viadal előtt úgy fogalmazott, nem ez lesz a szezon fő versenye, meg úgy, hogy „Most edzeni kellene és nem versenyezni.”

Valóban.

Három héttel ezelőtt a csapat a dordrechti Európa-bajnokságon ismét sporttörténelmet írt, rögvest duplán, hiszen megszületett a sportág első hazai összetett aranyérme Liu Shaolin Sándor jóvoltából, ráadásul férfiváltónk még sohasem győzött kontinensviadalon – Hollandiában ez is megtörtént.
Mindezek után, már persze a hazautazás napját leszámítva, egyetlen pihenőnapot sem engedélyezett legjobbjaink számára a rendkívül feszes versenynaptár, vagyis a csapat folytatta a munkát.

„Minden azt vetítette előre, hogy nem a drezdai lesz az a verseny, ahol olyan nagyon villogni fogunk. Hosszú a szezon, megeszi az embert a végére, és nem is lehet folyamatosan nyerni… Fontos volt számunkra az Európa-bajnokság, arra tisztességesen felkészültünk, utána viszont végigsöpört a csapaton az influenza, a két Liu testvér még Kínát is megjárta a rendkívül fontos szponzorációs szerződés aláírása miatt. Ha ehhez hozzáteszem, hogy a verseny első napján elveszítettük Ádót, nem is panaszkodhatunk a szombati napra, hiszen Shaolin szépen elmenetelt ezer méteren a döntőig, Jászapáti Petra pedig ezerötszázon futhatott a fináléban” – mondta el Bánhidi Ákos.

Liu Shaolin Sándor ezer méteren – többek között három dél-koreai őrült szorításában – végül az ötödik helyen végzett, míg Jászapáti Petra ezerötszáz méteren lett hetedik.

Mindkettő remek teljesítmény, de sokszor mondják, egy csapat erejét istenigazából a váltóversenyek mutatják meg, ezen a téren pedig nagyot alkottak a mieink szombaton!

A Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca, Burján Csaba, Sziklási András összetételű vegyes váltó tulajdonképpen leigázta elődöntős ellenfeleit, és futamgyőztesként jutott a vasárnapi döntőbe.

De hogy?

Például úgy, hogy a kvartett egyik embere, Sziklási András egy hete még a juniorok montreali világbajnokságán versenyzett, onnan utazott haza, majd rögvest Drezda felé vette az irányt, és ezek után nyújtott kimagasló teljesítményt.

És például úgy, hogy Bácskai Sára Luca pénteken hatalmasat esett a selejtezős futamok során, hogy egyáltalán képes versenyezni, az kisebbfajta csoda…

„Nagyot esett Saci pénteken, fáj mindene, így, ilyen állapotban futott a váltóban – árulta el Bánhidi Ákos. – A vegyes váltó mellett a fiúk is bejutottak a döntőbe. Ádó nélkül. A lányok pénteki kiesését nagyon sajnálom, de csoda, hogy Knoch Marta ötnapos magas láz után egyáltalán jégre tudott lépni. Küzdünk tehát, emellett a feszített menetrend miatt a tölténytárunkat is újra meg kell tölteni, merthogy egyelőre híján vagyunk a töltényeknek. De tudtuk, hogy ez vár ránk, a világbajnokságra készülünk, a drezdai vk-viadal egy felkészülési állomás.”

Egy olyan felkészülési állomás, ahol a csapat végig kisebb sokkhatás alatt teszi a dolgát – Liu Shaoang sérülése természetesen meghatározza a válogatott hangulatát.

„Éppen azon dolgozunk, hogy megújuljon az orvosi hátterünk, a drezdai az első olyan verseny, ahol itt van velünk két orvos, s bár eddig is nyugodtan bíztuk bármelyik kollégára a megsérült versenyzőnket, ezúttal még nyugodtabban tudtuk ezt megtenni, hiszen szakember kísérhette el Ádót a kórházba. Ilyenkor persze nekünk, a jég mellett maradóknak ugyanúgy kell figyelnünk tovább a versenyre és a többiekre: miközben magában sajnálkozik az ember a történtek miatt, pörög is tovább, a futamok gyors egymásutánban követik egymást. Egy edzőnek minden versenyző sérülése fáj, ám amikor az egyik legfontosabb figurát bombázzák le a sakktábláról, az még inkább megviseli…”

Vasárnap 500 és 1000 méteren avatnak vk-győzteseket Drezdában – előbbi távon Burján Csaba és Jászapáti Petra, utóbbin Liu Shaolin Sándor révén vagyunk érdekeltek, valamint mindhárom váltó döntőjére sor kerül a program végén.

 

VILÁGKUPA-SOROZAT, 4. ÁLLOMÁS, DREZDA
FÉRFIAK
1000 méter (1): 1. Hvang Tae Heon (dél-koreai) 1:25.133, 2. Charle Cournoyer (kanadai) 1:25.412, 3. Hong Kjung Hvan (dél-koreai) 1:25.416, …5. Liu Shaolin Sándor  1:25.467, …57. Sziklási András
1500 méter: 1. Kim Gun Vu (dél-koreai) 2:15.123, 2. Charles Hamelin (kanadai) 2:15.155, 3. Lim Hju Dzsun (dél-koreai) 2:15.180, …16. Burján Csaba , …34. Varnyú Alex, …54. Krueger Cole
NŐK
1000 méter (1): 1. Szofija Proszvirnova (orosz) 1:32.331, 2. Csoj Dzsi Hjun (dél-koreai) 1:32.424, 3. Cynthia Mascitto (olasz) 1:32.428, …32. Bácskai Sára Luca, …45. Knoch Marta
1500 méter: 1. Kim Dzsi Ju (dél-koreai) 2:23.076, 2. Kim Boutin (kanadai) 2.23.140, 3. Suzanne Schulting (holland) 2:23.200, …7. Jászapáti Petra 2:24.024, …30. Somogyi Barbara

A világkupa-sorozatban minden állomáson egy-egy távot kétszer rendeznek meg, Drezdában ez az 1000 méter.

HUNSKATE Média / Kovács Erika

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X