moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. január 14.

Négy, négy, egy!

Minden idők legeredményesebb Európa-bajnokságát zárta Dordrechtben a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott: a mieink négy arany-, négy ezüst- és egy bronzérmet szereztek.

„Nagyon eredményes Európa-bajnokságot zártunk: kilenc érmet szereztünk, amelyből négy arany, ráadásul mindkét váltónk ott állhatott a dobogón. Örömmel tölt el mindannyiunkat az, hogy a női csapatunk is odaért a harmadik helyre, az pedig, hogy a férfiak között az összetett verseny arany- és ezüstérme is magyar versenyző nyakába került, csak még inkább megerősíti: valóban jó kis Európa-bajnokság volt ez a dordrechti.”

Bánhidi Ákos, a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott edzője és menedzsere persze okkal elégedett, hiszen minden idők legeredményesebb Európa-bajnoksága volt a dordrechti magyar szempontból – a négy arany, négy ezüst és egy bronz önmagért beszél.

Ráadásul újra sporttörténelmet írtak a versenyzők. Nem is egyszer, hanem kétszer.

A rövidpályás gyorskorcsolya eddigi történelmében még sohasem volt magyar az összetett Európa-bajnok – vasárnaptól mindez már múlt idő, hiszen Liu Shaolin Sándor győzött. A magyar short track erejét mutatja, hogy az összetett verseny eredményhirdetésekor sem egyedüli magyarként állt a dobogón, hiszen az ezüstérmet öccse, Shaoang szerezte meg.

Egy öldöklően nehéz és kemény nap után.Az egész kezdődött azzal, hogy az 1000 méteres elődöntőben az izraeli Vladislav Bykanov szabálytalankodott Shaoanggal – mindketten a palánknál landoltak, és mert akkor éppen Shaoang nem volt továbbjutást érő pozícióban, csak a B-döntőbe kapott besorolást. Így Shaolinnak egyedül kellett megküzdenie a vetélytársakkal a szám fináléjában, és úgy tűnt, ez sikerül is majd neki. Az utolsó körben azonban megelőzte őt az orosz Szemjon Jelisztratov, innentől pedig számolni, agyalni kellett, és megfelelő taktikát kiötleni a 3000 méteres szuperdöntőre.Ugye nem csodálkozik senki sem azon, hogy ezt az akadályt is megugrották a fiúk és az edzők?

Mert azt ne feledjük, hogy Linának és Bánhidi Ákosnak ebben a sikerben hatalmas szerepe van – a fiúk a jégen, az edzők pedig a palánkon kívül alkottak nagyot.

A szuperdöntőben a két testvér maga mögött tartotta Jelisztratovot, erre pedig szükség is volt, hiszen így születhetett meg a nagy siker: Liu Shaolin az összetett verseny első, Liu Shaoang a második helyén végzett.

„Nem feltétlenül vagyunk esélyesek, de beleadunk mindent” – ezt még Knoch Marta mondta a váltófinálé előtt, és a lányok így is cselekedtek: a harmadik helyen korcsolyáztak, amikor mögöttük kicsúszott előbb egy, majd kisvártatva még egy vetélytárs, a hátralévő köröket pedig nagyszerűen, és ami a legfontosabb, biztosan teljesítette a Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca, Knoch Marta, Somogyi Barbara összeállítású kvartett, ez pedig egy csodálatos bronzérmet jelentett a számukra.„Tényleg nem voltunk kifejezetten esélyek az éremre, de ahogy Bánhidi Ákos szokta mondani: ez short track! Ezúttal kellett némi szerencse is ehhez az eredményhez, de abban biztos vagyok, hogy a folytatáshoz hatalmas lökést ad ez a bronzérem mindannyiunknak!” – nyilatkozta Jászapáti Petra.

Aztán pedig, akárcsak a pjongcsangi olimpián, jött az utolsó szám: a férfiak váltódöntője.

Olimpiai bajnokként szólította a jégre a fiúkat (ezúttal Liu Shaolin Sándort, Liu Shaoangot, Burján Csabát és Krueger Cole-t) a helyi hangosbemondó, hogy aztán 45 körrel később már az Európa-bajnoki aranyérmes titulust is hozzátehesse mindehhez.

A fiúk gyönyörűen futottak, betartottak minden taktikai utasítást, és nem hibáztak.„Ákos mindig azt mondja, ha nem hibázol, akkor nyerhetsz!” – jegyezte meg Liu Shaoang.

„Már csak a világbajnoki cím hiányzik…” – ezt pedig már Burján Csaba mondta a finálé végén.

A fiúk, Varnyú Alexszel kiegészülve (ő futott a negyed- és az elődöntőben) mosolyogva hallgatták a magyar Himnuszt vasárnap este Dordrechtben, de mosolygott minden magyar a helyszínen.
Okkal.

Hiszen a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók ismét megmutatták, mire képesek.

HUNSKATE Média / Kovács Erika – Fotó: Fiák Blanka

Li-ning Seat Törley Artificer
X