moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2013. január 20.

Mindkét magyar váltó döntős az EB-n, Liu Shaolin Sándor 8. 500m-en

Az öt magyar indulóból három, Knoch Viktor, Liu Shaolin Sándor és Keszler Andrea jutott be a negyeddöntőbe 500 méteren a Malmőben zajló rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság egyéni versenyének szombati napján.

A pénteken 1500-on ötödikként zárt Heidum Bernadett előselejtezős futamát magabiztosan nyerve jutott a következő körbe, ahol harmadik lett, így búcsúzni kényszerült. Keszlernek nem sikerült honfitársához hasonlóan gondmentesre az előselejtező, nem kapta el túl jól a rajtot, harmadikként fordult az első kanyarban, és sem helye, sem ideje nem volt előzni. Így futamában utolsó lett, időeredménye azonban magasan a legjobbnak bizonyult a harmadik helyezettek között, ezzel továbbléphetett.

A folytatásban pedig ismét harmadikként ért célba, de ideje elég volt a negyeddöntőhöz. A harmadik magyar női induló, Kónya Zsófia előselejtezős versenyében erősen rajtolt, a második helyen haladt, de a táv felénél elvétett egy kanyart, elesett, így negyedikként végzett, s nem jutott tovább.
A nőknél a kétkörös selejtező legnagyobb meglepetését az 1500-on pénteken diadalmaskodó, ezzel az összetettben is vezető brit Elise Christie szolgáltatta azzal, hogy már az első körben búcsúzni kényszerült, mivel bukott.

A férfiaknál magyar részről Liu Shaolin Sándor volt az első jégre lépő, s ő az előselejtezős futamában a jó rajtnak köszönhetően másodikként zárt és továbbjutott, majd harmadikként ért célba, de időeredménye elegendő volt a legjobb 16 közé kerüléshez. A nap és az egyéni verseny ötödik magyarja, Knoch Viktor első futamában remekül startolt, hamar komoly előnyre tett szert, végül – négyezred másodperccel lemaradva – a második helyen lépett tovább a következő körbe, ahonnan viszont magabiztos győzelmet aratva került a negyeddöntőbe.

Liu Shaolin Sándornak nem sikerült bejutnia a döntőbe 500 méteren a Malmőben zajló rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság szombati napján.
A még juniorkorú magyar versenyző erős ellenfelekkel került össze az öt korcsolyázót felvonultató elődöntőben, ahol aztán egy megismételt rajtot követően a negyedik helyre sorolt be, de a második kör felénél elrontotta az egyik kanyart, elesett, ezzel elszálltak a fináléba kerüléssel kapcsolatos reményei.
A futam végén a pénteken 1500 méteren győztes, ezzel az összetettben is vezető holland Sjinkie Knegt a két orosszal, Vlagyimir Grigorjevvel és Szemen Elisztratovval harcolva hatalmasat bukott a célba érkezés előtt, s mire feltápászkodott, már csak az utolsó helyen tudott befutni. A versenybírók az esésben Elisztratovot látták vétkesnek, ezért őt kizárták, Knegtet pedig bejuttatták a fináléba.

“Nagyon örültem, amikor bejutottam az elődöntőbe, de ott sajnos leakadt a korcsolyám, ezért estem el. Azért sajnálom a bukást különösen, mert úgy éreztem, bekerülhetek a fináléba. Pénteken is jól ment a versenyzés, remélem vasárnap egyéniben és a váltóval is sikerül jó eredményt elérnem” – mondta a magyar korcsolyázó.

Olasz és orosz siker 500 m-en

A nőknél Arianna Fontana révén olasz, a férfiaknál Vlagyimir Grigorjev révén orosz siker született a rövidpályás gyorskorcsolyázók Eb szombati napján.
A női döntő rajtját ötször kellett megismételni, kétszer bemozdulás, két alkalommal pedig az első kanyarban történt ütközés miatt. Érdekesség, hogy az ütközésekben mindkétszer a végül győztes, összetettben címvédő olasz Arianna Fontana és a holland Jorien Ter Mors volt érintett.
A férfiaknál az utolsó méterekig kiélezett csata zajlott az ezüstéremért Knegt és az orosz Victor An között. A második helyről végül célfotó döntött Knegt javára, aki mindössze 25 század másodperccel ért előbb célba, mint An. Liu Shaolin Sándor az összesített eredmények alapján a nyolcadik helyen zárt.

Mind a férfi, mind a női magyar váltó bejutott a csapatverseny döntőjébe a Malmőben zajló rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság szombati napján.

A Heidum Bernadett, Keszler Andrea, Lajtos Szandra, Kónya Zsófia összetételű női együttes a németekkel, az oroszokkal és a bolgárokkal vívta az elődöntőt, és sokáig a harmadik helyen haladt előbbi kettő mögött.
Az utolsó körökben aztán a magyarok fokozták a tempót, végül pedig Heidum remek és erőszakos előzési manőverének köszönhetően, három körrel a célba érkezés előtt átvették a vezetést, így a futamot megnyerve jutottak a négy együttes részvételével vasárnap sorra kerülő fináléba. A döntőben a németek, a hollandok és a lengyelek lesznek Heidumék ellenfelei.

A Knoch Viktor, Liu Shaolin Sándor, Béres Bence és Burján Csaba alkotta férfi váltó az elődöntős futam rajtja után a britek és az olaszok mögé a harmadik helyre sorolt be, 15 körrel az 5000 méteres táv vége előtt pedig feljött a második pozícióba.
A britek a hajrához közeledve elváltották magukat, ennek köszönhetően a magyarok előzni tudtak, s bár egyszer még ismét elveszítették a vezető pozíciót, három körrel a célba érés előtt újra az élre álltak, s végül futamgyőztesként jutottak a vasárnapi döntőbe. A finálét az olaszok, az oroszok és a hollandok ellen vívja majd a gárda.

Eredmények:

500m

Döntők:

férfiak, Európa-bajnok: 1.Vlagyimir Grigorjev (Oroszország) 41.330, 2. Sjinkie Knegt (Hollandia) 41.407, 3. Victor An (Oroszország) 41.432,…8. Liu Shaolin Sándor,…10. Knoch Viktor

nők, Eb: 1.Arianna Fontana (Olaszország) 44.961, 2. Jorien Ter Mors (Hollandia) 45.015, 3. Patrycja Maliszewska (Lengyelország) 45.208,…17. Keszler Andrea,18. Heidum Bernadett,…33. Kónya Zsófia

Váltók:

Férfiak:

Elődöntők:
1 futam: 1. Magyarország (KNOCH Viktor, BÉRES Bence, LIU SHAOLIN Sándor, BURJÁN Csaba) 6:58.343, 2.Olaszország (CONFORTOLA Yuri, DOTTI Tommaso, CASSINELLI Andrea, VISCARDI Davide) 6:58.434
2 futam: 1.Hollandia (KNEGT Sjinkie, VAN DER WART Freek, BREEUWSMA Daan, KERSTHOLT Niels) 6:55.699, 2.Oroszország (KOZULIN Evgenii, AN Victor, ELISTRATOV Semen, GRIGOREV Vladimir) 6:58.138

Nők:

Elődöntők:
1 futam: 1.Magyarország (HEIDUM Bernadett, KESZLER Andrea, KÓNYA Zsofia, LAJTOS Szandra) 4:16.729, 2.Németország (GRASSOW Tina, PRIEBST Christin, RIEDEL Julia, WALTER Bianca) 4:17.006
2 futam: 1.Lengyelország (MALISZEWSKA Natalia, MALISZEWSKA Patrycja, BELLA Aida, BZURA Paula) 4:19.541, 2.Hollandia (VAN RUIJVEN Lara, TER MORS Jorien, VAN KERKHOF Sanne, VAN KERKHOF Yara) 4:21.663

Az említett váltók jutottak az egyes futamokból a vasárnapi fináléba

(Forrás: MTI)

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X