moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. március 3.

Meggyújtották a lángot – 29. Téli Universiade

Lélegzetelállító megnyitóünnepséggel vette kezdetét szombaton a szibériai Krasznojarszkban a 29. Téli Universiade, amelyen három korcsolyázónk képviseli a magyar színeket. A hétfői versenynapon már érdekeltek vagyunk a short trackes Tiborcz Dániel révén, aki aztán kedden és szerdán is rajthoz áll, jégtánckettősünk, Emily Monaghan és Fourati Iliász pedig csütörtökön és pénteken lép jégre.

Real Winter – így szól a 29. Téli Universiade mottója, utalva a Szibériában megszokott időjárási körülményekre, Szabó Krisztián short track edző elmondása szerint azonban egyelőre nem tapasztalták meg a kemény telet.

„Kellemes, napsütéses idő van, meg is lepődtünk, hogy az előzetes várakozásokkal ellentétben nem kell tartanunk attól, hogy megfagyunk – kezdte nevetve a szakember. – Elég fárasztó utunk volt, de ahogy megérkeztünk pénteken, ebéd után rögtön ki is próbáltuk a jeget a csarnokban, amely igen jól felszerelt. Két jeges edzésen vagyunk túl, és Dani szombaton már sokkal jobban mozgott, bízunk benne, hogy hétfőig sikerül még jobban kipihennie magát, illetve alkalmazkodnia a hatórás időeltolódáshoz.”

Tiborcz Dániel edzésen

Mint az edzőtől megtudtuk, az Arena-Sever mellett a sportolói faluban is minden a versenyzők kényelmét szolgálja, az étkezés gyakorlatilag reggel 5-től hajnali 1 óráig folyamatosan biztosított. A biztonságra sem lehet panasz, úgy őrzik a versenyzőket, mint egy olimpián: egy autóbuszt például csak körülbelül nyolcperces átvizsgálás után engednek be a jégpálya vagy a falu parkolójába. Szabó Krisztián kiemelte: a nagyszabású, lenyűgöző megnyitóünnepség is a profi szervezést tükrözte.

„Nagyon látványos show-műsort hoztak össze az oroszok, amely Putyin orosz elnök hivatalos köszöntőjével kezdődött, Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke pedig videóüzenetben szólt a versenyzőkhöz. A ceremónia elején híres orosz sportolók hozták be a csarnokba a részt vevő országok zászlóit, a végén pedig a láng meggyújtása volt különleges pillanat, amelynél szintén orosz olimpiai bajnokok közreműködtek. Tényleg lélegzetelállító műsor volt!

Az ellenfelekről az edző elmondta: Japán, Dél-Korea, Kína, Oroszország és Kazahsztán teljes csapattal érkezett, a többi ország kevesebb versenyzőt hozott. A short trackesek három távon, 1500, 500 és 1000 méteren csapnak össze, egy országból mindegyiken maximum hárman indulhatnak. Tiborcz Dániel pedig, ahogy már a fogadalomtétel után is megfogalmazta: amellett, hogy szeretné élvezni a versenyzést, minden távon a győzelemért megy.

„Nagyon izgatott vagyok, érdeklődéssel várom, milyen lehet több sportágat is felvonultató eseményen részt venni. Most állok először rajthoz ilyen rangos, nemzetközi eseményen, hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy képviselhetem hazámat!”

Ehhez csatlakozott az Amerikában készülő jégtánckettősünk, Emily Monaghan és Fourati Iliász is, akik számára az, hogy mindjárt az első közös szezonjukban egy ilyen volumenű versenyen vehetnek részt, különösen nagy dolog.

„Fantasztikus élmény volt a magyar csapat tagjaként bevonulni a csarnokba, nagyon izgalmas, hogy találkozhatunk más téli sportágak magyar képviselőivel, akik mind kedvesen fogadtak minket. Az első edzésünk jól sikerült szombaton, vasárnaptól pedig kezdődnek a hivatalos edzések, kedden például kettő is lesz, igyekszünk napról napra többet beleadni. Nem helyezésekben gondolkodunk, szeretnénk minden percét élvezni a versenynek, szurkolni a többi magyar versenyzőnek” – mondta Emily.

Emily Monaghan és Fourati Iliász a Finlandia Trophyn

Iliász hozzátette: a fő céljuk az, hogy ahogy a szezon során végig, úgy most, az idény utolsó versenyén is fejlődjenek.

„Hibátlan, lendületes programokkal és lehetőleg a pontszámainkat megjavítva szeretnénk zárni a szezont. A Bavarian Open után két hetünk volt edzeni, a kűrbe nem nyúltunk bele, a ritmustáncban viszont egy-két apróságon változtattunk a lépéssorban. Mivel mi, jégtáncosok elég későn kerülünk sorra, amíg nem megy le a versenyünk, elsősorban a pihenésre és a felkészülésre kell koncentrálnunk, szombaton pedig már a záróünnepség előtt hazautazunk. De ahogy Emily is mondta, azért szeretnénk szurkolni a többi magyar sportolónak, a sítájfutást vagy egy hokimeccset szívesen megnéznénk.”

HUNSKATE Média / Bruckner Nóra

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X