moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2013. március 20.

Magyar érmek a junior EK fináléban

2013_03_20_Junior_EK_liu_shaolin
A junior Európa Kupa döntőjét az olaszországi Baselgában rendezték.

A szombati váltóarany és -ezüst után egyéniben öt érmet szereztek a magyar short trackesek a junior Európa Kupa döntőjében.
Liu Shaolin Sándor (a képen) jóvoltából arany-, Varnyú Alex (junior B), Kónya Zsófia (junior A), Liu Shaoang és Jászapáti Petra (junior C) révén pedig ezüstéremmel térnek haza az olaszországi Baselga di Pinéből. Telegdi Attila felnőttkapitány értékel.

Liu Shaolin Sándor nem nyújtotta hosszúra az éremszerzést. A junior EK döntőjének már az első napján az összetett pontverseny élére állt, vezető helyéből pedig az 1500, az 500 és az 1000 méteres futamon sem engedett. Pedig nem érkezett pihenten az olaszországi Baselga di Pinébe. Kónya Zsófiával a múlt hét végén még a debreceni felnőtt-világbajnokság váltójában léptek jégre, Sándor pedig – a keretben résztvevő három utánpótláskorú közül egyedül lehetőséget kapva Telegdi Attila szövetségi kapitánytól –, az egyéni futamokban is rajthoz állt. Ez a műsor pedig olasz honban sem változott.

Férfiváltónk szombaton olyan riválissal együtt lépett jégre, mint Hollandia csapata. A Shaolin, Varnyú Alex, Liu Shaoang, Cakó Dávid kvartett azonban nem spórolt az energiával az 1000 méteres egyéni döntő miatt: jött, látott és győzött 3000 méteren. Az EK zárónapja azonban Varnyú Alex nagy hajrájáról szólt.
A fiatalember két táv után a junior B összetett tizenkettedik helyén állt, 1000 méteren pedig Sándorral került egy körbe, aki magabiztosan nyerte futamait. Eddig. Varnyú ugyanis a legjobb időt megszerezve nyerte csoportját, második helyre szorítva honfitársát. Liu vezető pozícióján ez mit sem változtatott, Varnyút azonban ezüstös helyig vitte előre a lendület.

A junior A-sok mezőnyében versenyző Kónya Zsófia sem cirádázta túl a hétvégéjét, az első naptól az összetett második helyén állt. Követte példáját fiatalabb kolléganője, Jászapáti Petra is, aki a C korcsoportban bérelte ki három napra ugyanazt a helyet. Liu Shaoang már kacifántosabb utat futott be: két táv után nem volt dobogón, a zárónapon azonban csoportgyőzelemmel került a második helyre.

A magyar csapat tehát két arany és öt ezüstéremmel tér haza Olaszországból. Arról, hogy a 2014-es téli olimpia kvalifikációs keretébe beljebb kerültek-e a fiatalok teljesítményükkel, Telegdi Attila felnőtt szövetségi kapitányt kérdeztük.

„Liu Shaolin Sándornak reális esélye van rá, hogy bekerüljön a kvótáért harcba szálló férfiváltóba – mondta a kapitány.
– Mindenképpen helye van a négyesben, szükségünk is van rá. Ő lesz a következő ötkarikás játékokon az egyik nagy esélyesünk.” Telegdi Attila szerint Sándornak még tapasztalatot kell szereznie a felnőtt mezőnyben, ennek pedig két oka van. Az idősebbeknek nagyobb a sebességük, és a rutinjukból adódóan kevesebbet hibáznak.

A kapitányt megkérdeztük arról is, mennyire mutatja meg az Európa Kupa és két előzmény-sorozata az erőviszonyokat. „Hál’ Istennek, ennyire jók vagyunk. Annak ellenére, hogy kisebb a merítési lehetőségünk, mert kevesebb a korosztályos versenyző a hazai mezőnyben. Ezért fontos a Kupa, és a kelet-, valamint a nyugat-európai versenysorozat. Ha itt jó helyen végeznek a fiatalok, az azt jelenti, hogy jó úton haladnak.”

A verseny eredményeit itt megtalálja.

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X