moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2018. február 19.

Két év óta azt tűzöm ki célul, hogy összesen 12 olimpiai pontot szerezzünk, benne egy éremmel

Orendi Mihály, a MOKSZ ügyvezetője, a MOB alelnöke tegnap este érkezett a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség delegációjával. „Éppen úton voltunk Szöulból a neves gyorsvonattal, de az internetkapcsolatunk kiválóan működött. Óriási teljesítmény, hogy két versenyzőnk is ott volt az A döntőben. Jászapáti Petra, 19 éves „kislány” 6. helye egészen káprázatos, bizonyítva nagyon jól sikerült felkészülését. El lehet mondani, hogy itt az olimpián érte el csúcsformáját.”

Méltatta a tegnapi 1000 méteres férfi futamokat. „Liu Shaolin Sándor valóban világklasszis versenyző. Hibázni csak az tud, aki nagyon jó. A döntőig elképesztő bölcsen, taktikusan, éretten versenyzett. De ilyen sportágban, mint a short track-ben, előfordul olyan, hogy valami nem úgy sikerül, mint azt ember tervezte. Kiemelkedő az eddigi olimpiai teljesítménye. Bízom benne, hiszen ő is nagyon sokszor bizonyította rendkívüli klasszisát. S ne felejtsük el, talán legerősebb száma az 500 méter még csak ezután következik. Ez az ő magánügye.”

Nemzeti ügy viszont a váltók teljesítménye. „Hogy a férfi váltónak sikerült a döntőbe jutni, egészen elképesztő bravúr, ahol valljuk be őszintén, bármi előfordulhat. Nem tudom elképzelni, hogy létezhet izgalmasabb sportág a Short Track-nél, úgy a helyszínen, mint akár adott esetben a televízión keresztül. A lányok is gyönyörű munkát végeztek azért, hogy B döntőben mérkőzhessenek meg a világ legjobbjaival.”

Amit a válogatott idáig elért, nagyon tiszteletreméltó, különösen hogy a csapat nagyobbik részének ez az első olimpiája. „Lehet nyerni a juniorok világbajnokságot minden számban, ahogy ez a szintén elképesztő adottságokkal, képességekkel rendelkezők Liu Shaoang Ádónak sikerült. De a felnőttek között, az olimpián kiemelkedő teljesítményt nyújtani, kicsit más feladat, más műfaj. Ne felejtsük el, hogy az Olimpián induló versenyzőink túlnyomó többségének minimum egy, inkább két olimpiája lehet még.”

Tóth Ivett kiváló kondícióban van. „Reggeli edzésén Engi Klára Pontozásos Ágazat Sportigazgató is részt vett. De próbáljuk elképzelni magunkat néhány másodpercig a helyzetbe, amikor egyedül felmegy valaki a jégre, ami hideg és csúszik, és adott esetben tízezer ember előtt kell élete legjobb formáját hozni. Minden előfordulhat, még azzal is, aki több világversenyen érmes tudott lenni. Ivett sikeresen kiheverte azt a súlyos balesetét, amely következtében gyakorlatilag majdnem három hónapig nem tudott edzeni, s ezzel együtt kevesebb versenyen tudott indulni. Mivel már ő is rutinos versenyzőnek számít, rendkívül fiatal kora ellenére, rendkívül optimista vagyok és bízom benne, hogy a legtöbb pontszámát éppen az olimpián fogja szerezni.”

A XXIII. Téli Olimpiai Játékok eddigi állomásainak számbavételekor természetesen nem hiányozhatott nagypályás gyorskorcsolyázónk. „Nagy Konrád eredmények úgy értékelem, ahogy ő értékeli önmagát. Abszolút nem volt elégedett az 1500 méteres teljesítményével. Fogadkozik is, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy 1000 méteren jobban sikerüljön. Nagyon bízom Koniban, hogy ezt az ígéretét a valóságban is sikerül megvalósítania.”

Az éremesélyekkel kapcsolatban így fogalmazott Orendi Mihály. „Két év óta folyamatosan, minden egyes alkalommal, amikor megkérdezik, azt tűzöm ki célul , hogy összesen 12 olimpiai pontot szerezzünk, benne egy éremmel. Gyakorlatilag 500 méterek és a váltó döntője előtt állva, azt mondhatom ez a cél változatlanul reálisnak tűnik, ezt a célt kell az olimpia végéig teljesíteni.”

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X