moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2013. január 21.

A kapitány szerint sokat kell javulni a vb-ig

Telegdi Attila szövetségi kapitány szerint sokat kell még javulnia a vasárnap Malmőben véget ért Európa-bajnokságon egy bronzérmet szerző magyar rövidpályás gyorskorcsolyázóknak a márciusi debreceni világbajnokságig.

A szakvezető hétfőn úgy nyilatkozott az MTI-nek: ez volt az első olyan eset, hogy a múlt nyáron igazolt kínai edzőnő, Csang Csing vezette a csapatot világversenyen, s a magyar szakmai stáb “csak” a keze alá dolgozott.

“Sajnos előre sejtettük, hogy ez így is elsülhet, de lehetőséget akartunk adni neki, kíváncsiak voltunk az eredményekre” – mondta Telegdi, hozzátéve, hogy ezen az Eb-n bebizonyosodott, változtatásokra van szükség, mert a kínai módszert a felkészülésben “egy az egyben” nem lehet átültetni Európába. A kapitány úgy fogalmazott, más országokban már korábban látható volt, hogy az ázsiai edzésmódszert nem lehet egyik pillanatról a másikra, módosítás nélkül bevezetni, de arra számítottak, Magyarországon ez másképp lesz.

“Ezek a versenyzők évekig egy bizonyos szisztéma szerint készültek, most egy merőben más módszert alkalmaztak náluk, és a szervezetük nem a legmegfelelőbben reagált erre – nyilatkozta a szakember. – A korcsolyázóink nem úgy jöttek ide, hogy ehhez hasonló eredményeket fognak elérni, az első táv senkinek sem úgy sikerült, ahogyan tervezte, ez aztán bizonyítási kényszer elé állította őket, s ennek a számlájára írhatóak a hibák és az esések.”

Telegdi Attila a március elején, Debrecenben sorra kerülő világbajnoksággal kapcsolatban azt mondta, az Eb-bronzérmes férfi váltó jó teljesítményt nyújtott, motivált, eredményei “farvizén” el lehet odáig jutni, hogy a vb-n a többiek is jó eredményeket érjenek el. A kapitány szerint mentális szempontból a férfi csapatra lehet felépíteni a válogatottat.

A szakvezető kitért a hétvégén legkiegyensúlyozottabb Liu Shaolin Sándor teljesítményére, s azt mondta, a még junior korú korcsolyázó egyelőre tapasztalatlan, gyenge a mezőnyhöz képest, de mentálisan jól felkészült, ezért nagy reményeket táplálnak az ő pályafutásával kapcsolatban, s komoly eredményeket várnak tőle a későbbiekben.

A magyar válogatott a férfi váltó által szerzett bronzéremmel zárta a svédországi kontinensviadalt vasárnap, a női csapat döntőbe került, de csak negyedik lett. Egyéniben a nőknél Heidum Bernadett ötödikként, a férfiaknál Liu Shaolin kilencedikként végzett összetettben.

“Nagyon sajnálom, hogy a korcsolyám kilazult csavarja miatt nem állhattam a váltó rendelkezésére – értékelt még vasárnap este, a malmői városházán rendezett banketten Heidum. – Úgy éreztem, hogy aranyérmesek lehetünk, előzetesen arra készültem, hogy bármelyik ellenfelünket meg tudjuk verni a fináléban.”

Liu Shaolin élete és eddig pályafutása legjobb Eb-jének nevezte a svédországi versenyt, hozzátéve, hogy fantasztikus élmény volt számára az egész hétvége:

“Mindhárom távon elődöntős voltam, a váltóval bronzot nyertünk, 1000 méteren egyéni csúcsot futottam. Nagyon boldog vagyok, hogy ebben a mezőnyben így sikerült helytállnom.”

(Forrás: MTI)

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X