moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2017. október 1.

A férfi váltó ötödik, a női hatodik az első világkupán

Vasárnap a harmadik egyéni táv az 1000m és a két váltó küzdelmei maradtak hátra a budapesti rövidpályás gyorskorcsolya világkupa versenyeiből. Az egyéni távon Jászapáti Petra és Liu Shaolin Sándor a tízedik helyen végzett, a férfi váltó ötödik, a női hatodik lett.

Az 1000m negyeddöntő futamaiból az első két helyezett és a két leggyorsabb harmadik került be az elődöntőben.  Jászapáti Petra a futamában végig a negyedik helyen haladt, de az utolsó egyenesben a koreai olimpiai bajnok Shim Suk Hee kicsúszott előle. Így a harmadik helye idővel továbbjutást jelentett a számára.

Liu Shaolin Sándor már sokadszor a futama utolsó köreiben vette át a vezetést,  s nyerte a futamát, jutott be a legjobb 10 közé. Ugyanez nem sikerült öccsének Shaoangnak, aki a célegyenes bejáratánál a második helyről korcsolyázott rá az egyik jelölő bójára , elesett, így csak hatodik helyen ért a célba, kiesett a további küzdelmekből.

Az elődöntőben Jászapáti Petra mindent megpróbált, hogy döntős legyen, még vezetni is vállakózót egy kis ideig, végül ötödik lett.
Liu Shaolin Sándor futama igen erős volt, de a legjobb tíz között már nem igen akadt gyenge ellenfél. Sándor körről körre előrébb került. A szám világcsúcstartója a koreai Hwang Dae Heon kívülről előzve átvette a vezetés. A magyar korcsolyázó szerette volna megszerezni a vezető pozíciót, de kezét használva kibillentette a koreait. A bírók a futam végén a magyar versenyzőt kizárták, a koreait pedig bejuttatták az A döntőbe.
Ezzel a magyarok szereplése az 1000m távon befejeződött.

A két magyar váltó a nap utolsó két futamában a B döntőben szerepelt. Az olimpiai kvalifikáció szempontjából fontos volt, hogy minél előrébb végezzenek a nők és a férfiak is.


A Heidum Bernadett, Keszler Andrea, Kónya Zsófia, Jászapáti Petra összeállítású 3000m-es váltó az elődöntőkben történt kizárások miatt csak a franciákkal vette fel a harcot. A végig fej-fej mellett haladó két gárda között ezred másodpercek döntöttek a franciák javára. A magyar négyes hatodik lett összesítésben.


A férfiak 5000m-es B döntője, ahol a Burján Csaba, Varnyú Alex, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang  váltó az olimpiai bajnok oroszokkal, a kazahokkal és az amerikaiakkal küzdött hatalmas harcot hozott. Végig izgalmas volt a futam. Szinte mindegyik gárda vállalt egy-két kört felvezetni.  A végén a magyarok ragadták magukhoz az első pozíciót és a hajrában maguk mögé utasították riválisaikat. Ezzel az összesítésben ötödikek lettek.


(Fotók: Derencsényi István)

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X