moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2018. május 14.

Fair Play díjat kapott Knoch Viktor,

Hétfőn Budapesten a Hotel Héliában tartotta a Magyar Olimpiai Bizottság fair play-bizottsága a díjátadó gáláját. Sportszerű cselekedetéért díjat vehetett át Knoch Viktor olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó. Különdíjat kapott Oláh Bence az olimpiai bajnokcsapat ötödik embere.

A díjátadón részt vett Orendi Mihály, a MOKSZ ügyvezető igazgatója és Bánhidi Ákos, az olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó válogatott menedzsere.

Kamuti Jenő, a Nemzetközi és a Magyar Olimpiai Bizottság fair play-bizottságának elnöke a rendezvényen kiemelte, a magyar sport továbbra is a sportszerűség szellemének irányába halad előre.
Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke beszédében hangsúlyozta, a sport egyik legfontosabb része a fair play. Példaként külön kiemelte, hogy az idei phjongcshangi téli olimpián a két Korea közös zászló alatt versenyezett, ma pedig “látjuk, hol tartanak”.
“A sport tette meg az első lépéseket, ilyen és ehhez hasonló példákra van szükség” – tette hozzá.
Sárfalvi Péter utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár kiemelte, a sportszerűség szellemiségében számára a kudarcok elviselésének feldolgozása volt a legnehezebb, de a többek között ma is díjazott mentorától, Pécsi Gábortól olyan tanácsokat kapott, amelyek segítettek neki.
A rövidpályás gyorskorcsolyázó Knoch Viktort azért díjazták, mert tavaly a világkupasorozat harmadik állomásán azt követően is vállalta a váltóban való szereplést, hogy egyéniben súlyos vágási sérülést szenvedett, és félórás orvosi beavatkozást igényelt. A sportoló akaraterejének is köszönhetően a staféta végül elődöntős lett, ez pedig hozzájárult ahhoz, hogy a csapat ott lehetett Phjongcshangban, ahol sporttörténelmi aranyérmet nyert.

Knoch Viktort Gór-Sebestyén Júlia, Európa-bajnok műkorcsolyázó, a fair play-bizottság tagja méltatta.

“2018.február 22. Sporttörténelmi siker született, hiszen rövidpályás gyorskorcsolya váltó aranyérmet szerzett a Phjonghcsangban rendezett Téli Olimpián, s ezzel megszerezték Magyarország első Téli Olimpiai aranyérmét.

A csapat legrutinosabb / legtapasztaltabb tagja, a 2006-os torinói játékokon már pontszerző, a visszavonulás gondolatával többször is kacérkodó 28 éves Knoch Viktor volt, aki már negyedik téli Olimpiáján vett részt Dél Koreában. Pályafutása Pécsett kezdődött, Bátyja, Balázs hatására kezdett el korcsolyázni- aki szintén gyorskorcsolyázó volt, és a 2002. Salt Lake City Olimpián szerepelt. Lengyel felesége Marta szintén gyorskorcsolyázó, kisfiuk Oliver 2 éves.

Viktor 2006. évi téli olimpiai játékokon hívta fel magára a figyelmet, amikor hatalmas meglepetésre az 1500 méteres számban kitűnő versenyzéssel jutott a döntőbe, és végül az 5. helyen végzett, ezzel 26 év után első magyar pontszerzőként zárt.

A következő évben a Junior Világbajnokságon ezüstérmet szerzett. A pályafutása ezután felfelé ívelt, hiszen Európa-bajnokságokon több min egy tucatszor állhatott fel a dobogóra, világbajnokságokról egy ezüst- és egy bronzérmet korcsolyázott a váltó tagjaként.

Pályafutásának egyik kiemelkedő eredménye volt, a 2013-as Universiádé aranyérme, illetve a gyorskorcsolya sport történelmében először világkupán ő léphetett fel a dobogó legmagasabb fokára.

A gyorskorcsolyázók, és műkorcsolyázók felkészülési edzései hosszú éveken keresztül egy jégpályan zajlottak. Így Viktorral szinte együtt nőttünk fel, és egymást kölcsönösen tiszteltük!

Társaival mindig barátságos, segítőkész, az edzőivel közvetlen jó munka kapcsolatban dolgozott. Mindezeknek is köszönhetően – s mert mindig kellően kritikus és maximalista – versenyzőtársai beválasztották a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) sportolói bizottságába.

Mindenki céltudatos, kitartó, hatalmas munkabírással rendelkező sportolónak ismeri, mely tulajdonságai a rövidpályás gyorskorcsolya szakág meghatározó tagjává tették.

Egy sportoló pályafutásában a sikerek mögött a kudarcok, hullámvölgyek, fájdalmas kemény edzések, sérülések emléke az évek folyamán megszépül. A sport nem csak a teljesítményeket, eredményeket jelenti, megtanít a kudarcok méltósággal viselésére, sportszerűségre nevel, és hatalmas tisztelettel adózunk a példaértékű magatartást tanúsító sportemberek előtt.

Viktor kiemelkedő cselekedete / önzetlen, csapattársaiért vállalt hőstette meghatározó jelentőségű volt férfi váltó a Phjonghcsang-i XXIII. téli olimpiai játékokra történő kijutása szempontjából, mely nem volt zökkenőmentes.

2017 november 10-én az olimpiai kvalifikációs versenysorozat 3. állomásán Shanghaiban Viktor az 500 méter előfutamában önhibáján kívül ütközött egy koreai versenyzővel, amely során olyan súlyos mély vágási sérülést szenvedett a hátán, hogy 30 perces sebész orvosi beavatkozást igényelt. A beavatkozás során több öltéssel varrták össze a hátát. Másnap a sérülés és annak kapcsán esetlegesen fellépő komplikációk veszélye ellenére önként jelentkezett a férfi váltóban való szereplésre, hiszen felmérte, hogy az olimpiára történő kijutás a tét, és tudta, hogy a csapatnak szüksége van rá, hogy a legütőképesebb felállásban vehessék fel a harcot az ellenfelekkel. A váltóverseny során be is igazolódott, hogy szükség volt rá, hiszen a legerősebb külföldi csapatokat felvonultató olimpiai kvalifikációs váltóverseny futamából a csapat továbbjutott, és végül sikerült kvalifikálni az olimpiára a férfi váltónak, először a téli olimpiák történetében.

Ezúton szeretnék szívből gratulálni ” Fair Play Cselekedet” kategóriában Trófea-díjadhoz
és a nemes cselekedetedhez amely miatt kiérdemelted!”

Különdíjat kapott Oláh Bence, a rövidpályás gyorskorcsolya-váltó ötödik tagja, aki nem kapott lehetőséget, de végig ott volt a csapattal az olimpián.

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X