moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. február 19.

EYOF után universiade!

Hamarosan ismét a fiataloké a főszerep: március elején jön a 29. Téli Universiade! Az egyetemisták és főiskolások „olimpiájára” utazó magyar küldöttség tagjai hétfő délután tették le az esküt.

A 29. Téli Universiade helyszíne az oroszországi Krasznojarszk lesz, az eseményre 2019. március 2. és 12. között kerül sor. Az egyetemi és főiskolai sportolók részvételével zajló „olimpián” Tiborcz Dániel rövidpályás gyorskorcsolyázó, valamint az Emily Monaghan–Fourati Iliász-jégtánckettős sportolóként, míg Novák Antal short track starterként, Vikárné Homolya Zsuzsanna műkorcsolya-, Tóth Szilárd pedig jégtáncbíróként képviseli hazánkat.

A hétfői ünnepélyes fogadalomtételen részt vett Vlagyimir Szergejev magyarországi orosz nagykövet, Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora, dr. Székely Mózes, a MEFS főtitkára és az Universiade-küldöttség vezetője, valamint Sárfalvi Péter világ- és Európa-bajnok öttusázó, az EMMI nemzeti utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára. Az esemény díszvendégei Mató Edit és Csanádi Károly voltak, akik az 1966-os, Sestrierében tartott téli universiade jégtáncbajnokaiként adták át a küldöttség tagjainak a zászlót.

Szabó Krisztiána rövidpályás gyorskorcsolyázók utánpótlás-vezetőedzője alig ért haza a három aranyérmet hozó EYOF-ról, máris új kihívásról és újabb éremesélyekről beszélhetett.

„Dani nagyon boldog, hogy indulhat az universiadén, hiszen ilyen nagy eseményen még nem vett részt. Nemrég kimaradt az EYOF-keretből, de most ő is lehetőséget kap, hogy bizonyíthassa rátermettségét. Ez a verseny és a felnőttek szófiai világbajnoksága túl közel van egymáshoz, ezért több egyetemista és főiskolás sportoló részvételéről le kellett mondanunk. Ám bízom benne, hogy így is érmekkel térhetünk haza.”

Tiborcz Dániel

Tiborcz Dániel sem titkolta, nemcsak simán érmekért, hanem aranyért utazik Oroszországba. „500, 1000 és 1500 méteren indulok, és mindhárom távon nyerni szeretnék! Nagyon izgatott vagyok, érdeklődéssel várom, milyen lehet több sportágat is felvonultató eseményen részt venni. Nem ismerem a mezőnyt, de bízom magamban, az a célom, hogy élvezzem a versenyzést. Most állok először rajthoz ilyen rangos nemzetközi eseményen, hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy képviselhetem hazámat!”

A 29. Téli Universiadén közel 60 ország mintegy 3000 sportolója vesz részt. Hazánk eddig 11 érmet szerzett, a legtöbbet a 2013-as játékokon, ahol többek között Knoch Viktor és Burján Csaba is tagja volt az aranyérmet szerző rövidpályás gyorskorcsolyaváltónak.

Mi tagadás, ez azért nem rossz előjel…

HUNSKATE Média – Fotó: Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X