moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. február 11.

Elsőre első

Remekül kezdtek rövidpályás gyorskorcsolyázóink a 14. Európai Ifjúsági Olimpián (EYOF): Talabos Attila aranyérmes lett, Bontovics Balázs a negyedik, Somogyi Barbarba pedig a hatodik helyen zárt.

A téli európai ifiolimpián eddig hét magyar aranyérem volt a mérleg, a legutolsó tizennégy évvel ezelőtt született. A 14. EYOF-on azonban már az első nap meghozta a titkon várt eredményt: Talabos Attila ifjúsági olimpiai bajnok lett 1500 méteren!

A magyar rövidpályás gyorskorcsolyázóktól kimondva-kimondatlanul érmeket vártunk, hiszen számos tehetség alkotja a csapatot. Az első nap igazolta is ezt, hiszen Talabos Attila mellett Bontovics Balázs és Somogyi Barbara is döntőbe jutott, a vegyesváltó pedig sikerrel vette a selejtezőt és bejutott a legjobb nyolc közé.

Volt miről és kiről mesélnie tehát Szabó Krisztiánvezetőedzőnek:

„Az előzetes startlistát látva fel tudtuk mérni, hogy versenyzőink milyen eredményekre, helyezésekre lehetnek képesek. A fiúknál mindkét versenyzőnk, Talabos Attila és Bontovics Balázs minden távon az első hatban volt az időeredmény szerinti nevezési listákon, így reménykedtünk benne, hogy ha tudják tartani jó formájukat, akkor érmesek lehetnek. Talabos Attila révén ez sikerült is, nem akármilyen versenyzéssel rukkolt elő a döntőben: az utolsó négy körben az. 5. helyről indulva, kívülről körbekorcsolyázta a teljes mezőnyt, egyetlen versenyző sem tudta vele tartani az iramot! A korábbi versenyeken is láttunk már ilyet tőle, a hajrában nagyon jól végre tudja hajtani ezt a fajta előzést, és szerencsére elég ereje volt a futam végén ehhez. Bontovics Balázs 4. helye is remek eredmény, csupán századmásodpercekkel maradt le a dobogóról. Ha kicsit hamarabb indul előre, akkor talán neki is érmet osztanak hétfő este. A lányoknál Somogyi Barbara döntőbe jutása nagyon szép eredmény volt, kemény elődöntőből jutott a fináléba. Kielemeztük, mit tudtunk volna máshogy csinálni nála és arra jutottunk, hogy merészebb taktikával kell majd felküldenünk a jégre kedden. A váltóversenyben csapatunk sikeresen vette az első akadályt, így bejutottunk a legjobb nyolc közé – szerencsére nem volt hibás váltásunk és a megvariált körszámokkal is elbírtunk.”

Kedden a fiúkra és a lányokra is az 500 m futamai várnak, valamint a 3000 m vegyes váltó elődöntőit is megrendezik. Nem bánnánk, ha a nap végén egyről a kettőre jutnánk…

HUNSKATE Média

Li-ning Seat Törley Artificer
X
X