moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. június 10.

Előbb az igen, aztán a célok

Az orvosi diploma megszerzése után sem pihen Oláh Bence: pjongcsangi olimpikonunk úgy döntött, folytatja pályafutását, így hétfőn már együtt edzett társaival a Gyakorló Jégcsarnokban.

A pjongcsangi olimpia után elmondta, hogy az orvosi tanulmányaira koncentrál, s utána dönt, visszatér-e a jégre. A vizsgáit sikeresen letette, immár doktor úrnak szólíthatják a társai – az elmúlt egy évben mennyire maradt edzésben?
Tavaly augusztusban még ott voltam a többiekkel az olaszországi magaslati edzőtáborban, de nem végig, mert augusztus végén várt rám az első szigorlat. Aztán szeptemberben és októberben még viszonylag sokat ott voltam a társakkal az edzéseken, de ezt követően valahogy szép lassan elkopott minden… A január és a február volt a legnehezebb e tekintetben, a szakdolgozatommal is későn kezdtem el foglalkozni, szóval nemigen maradt időm az edzésekre.

Miből írta a szakdolgozatát?
A címe ez volt: Teljesítménydiagnosztikai mutatók vizsgálata a magyar gyorskorcsolya-válogatott téli olimpiai felkészülése során.

Mi más is lehetett volna…?
Nem volt kérdés, hogy ilyen témát választok, bár egy idő után megbántam a merészségemet. Nehéz és ismeretlen terep volt, és aggódtam, hogy hogyan fogadják majd az egyetemen, de Kovács Péter személyében nagyszerű külső konzulensem volt. Rengeteg segítséget kaptam, és végül jól sikerült a dolgozat.

Sikerrel védte meg a szakdolgozatát.
Igen, ötöst kaptam, ám utána még nem dőlhettem hátra, hiszen május végén következett az írásbeli vizsga, majd június elején a szóbeli.

És ha most nem lenne a short track, hogyan folytatódna az orvosi pályája?
Elkezdenék dolgozni rezidensként. Az biztos, hogy a jövőmet a hematológiai osztályon képzelem el, de egyelőre nagyon friss ez az élmény, és inkább csak az a gondolat foglalkoztat, hogy egyik nap még hatodéves hallgatónak hívtak, másnap meg már orvosnak, pedig valójában nem változott semmi. Nem tudom, hogy lehet erre felkészülni.

Miért döntött úgy, hogy folytatja versenyzői pályafutását?
Az edzőim és a szövetség részéről végig éreztem a türelmet és a támogatást, azt hiszem, annyival mindenképpen tartozom nekik, hogy legalább megpróbálom. Nem tűztem ki magam elé célokat, csak az a fontos, hogy rájöjjek, ad-e még számomra örömöt a short track. Ha erre a kérdésre igen a válasz, akkor majd lehet célokról is beszélni. Nagyon szeretném, ha ez a folyamat nem húzódna túl sokáig, és ennek során magammal kell majd a legőszintébbnek lennem, ám a válasz mégsem derülhet ki a közeljövőben, hiszen jelenleg a felkészülés zajlik, a nyári edzéseket pedig nehéz szeretni.

Ezek szerint nem riasztja meg az sem, hogy erősödött a férficsapat.
Tényleg nagyon erős a csapat, de jelenleg nem gondolkozom ezen, csak arra figyelek, élvezem-e a korizást. Ha hosszabb távon maradok, akkor pedig a maximumot kell adnom, és az vagy elég lesz a csapatba kerüléshez, vagy nem.

Érez magában elég motivációt?
Egyelőre egy nagy űrt érzek. Eddig vizsgától vizsgáig éltem, s bár tudom, hogy abszolváltam az utolsót is, mégsem tudok teljesen felengedni. Várom az újabb vizsgát, de olyan ugye nem lesz…

Élvezze a sikert, gratulálunk az orvosi diplomájához!
Köszönöm. Amikor túl voltam egy vizsgán, megéltem az örömöt, de folyamatosan arra koncentráltam, hogy minél jobban, minél többet tanuljak. Rengeteget is tanultam, de úgy érzem, mégsem elég ez a tudás még sok mindenre – orvos vagyok, ebbe kicsit ijesztő belegondolni…


Bence visszatérése kapcsán megkérdeztük Bánhidi Ákost, a short track válogatott edzőjét és menedzserét is – a szakember így nyilvánult meg a versenyző kapcsán:

„Bencének legalább akkora munkát kell belefektetnie a felzárkózásba, mint tette azt az orvosi diploma megszerzése kapcsán. Ezt minden bizonnyal egy szezon alatt nem is sikerül majd elvégeznie. Sokat hagyott ki, így szisztematikusan, lépésről lépésre kell őt újra felépíteni. Én a magam részéről hosszú útra számítok.”

HUNSKATE Média / Kovács Erika – Fotó: Derencsényi István / Nemzeti Sport

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X