moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. április 8.

Debrecentől Debrecenig

A kontinensviadal helyszínén hétfőn hivatalosan is megalakult a 2020-as rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság szervezőbizottsága. A Főnix Csarnokban április végén jeges tesztnapok lesznek, amelyek keretében 30-án nyilvános edzést és közönségtalálkozót tart a short track olimpiai keret.

Kósa Lajos

„A legsportosabb magyar város” – ezzel a jelzővel illette Kósa Lajos, a MOKSZ elnöke Debrecent, utalva arra, hogy a cívisvárosban 2010 óta közel 30 felnőtt és korosztályos világversenyre (Eb, vb, világkupa) került sor. „A jelek szerint nem múlhat el év világesemény nélkül Debrecenben, és biztos vagyok benne, hogy a 2013-as short track és a 2016-os junior műkorcsolya- és jégtánc-világbajnokság után a város és a a Főnix Csarnok ismét remek házigazda lesz.”Kósa Lajos, az Eb szervezőbizottságának elnöke a hétfői, debreceni sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy noha a 2018-as téli olimpia óta több kiválóságunk (Heidum Bernadett, Keszler Andrea és Knoch Viktor) is visszavonult, a helyükbe lépő fiatalok az idei Európa-bajnokságon is bizonyítottak, így jó esély van arra, hogy a dordrechti kontinensviadalon elért minden idők legjobb magyar eredményét 2020-ban felül tudjuk múlni. „A debreceni Kövér Balázs és Pádár Bea versenybírók mellett Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang is félig hazai pályán versenyezhet jövőre, hiszen mindketten felvételiztek a Debreceni Egyetemre” – mondta a MOKSZ elnöke.

Papp László, Debrecen polgármestere és a szervezőbizottság elnöke elsőként köszönetet mondott a hazai és a nemzetközi szövetségnek, hogy 2013 és 2016 után ismét a várost bízták meg egy ilyen nívós sportesemény szervezésével. „Hihetetlen presztízsértéke van egy ilyen versenynek számunkra, és a magunk részéről mindent megteszünk, hogy a rendezvény a város és a sportág jó hírét is öregbítse. A Debreceni Sportcentrum Kft. munkatársai nagy tapasztalattal, megfelelő szakértelemmel és elkötelezettséggel rendelkeznek, így képesek vagyunk magas színvonalon megrendezni az Európa-bajnokságot.” 

Becsky András és Papp László

A polgármester kiemelte: a város azzal is támogatja az Eb-t, hogy mintegy 40 millió forint értékben teljesen felújítja a Főnix Csarnok jégrendszerét, amelyet április 26–30-ig nemcsak a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) delegációja, hanem az ország és a város korcsolyázni szerető nagyközönsége is tesztelhet.

„Április 27-én és 28-án egy jelképes összeg fejében a közönség számára is megnyitjuk a Főnix Csarnok jegét, ilyen eddig még nem fordult elő a sportcsarnok történetében” – emelte ki a Debreceni Sportcentrum Kft. ügyvezetője, az Eb szervezőbizottságának társügyvezetője, Becsky András. A sportvezető szerint a teszthét kiváló lehetőség arra, hogy modellezzék az Eb-re előírt speciális fagyasztást és körülményeket, valamint kijavítsák a korábbi hiányosságokat.

A nagyközönség mellett a hazai korcsolyasport kiválóságai, köztük az olimpiai short track keret tagjai is Debrecenbe látogatnak, ugyanis április 30-án amolyan jeges majális keretében bemutatókra, nyilvános edzésekre és közönségtalálkozóra is sor kerül a Főnix Csarnokban.

Schulek Csaba és a szervezőbizottság

„Nemcsak az edzéseket lehet majd térítésmentesen megtekinteni a helyszínen, hanem személyesen is lehet találkozni, beszélgetni, fotókat készíteni az olimpiai bajnokokkal és a többi kiváló sportolóval. Szeretettel várunk minden sportszerető debrecenit és megyei lakost, közös érdekünk, hogy a jég mellett a hangulatot és a versenykörülményeket is minél életszerűbben tudjuk tesztelni az Eb előtt” – emelte ki Schulek Csaba, a MOKSZ és a szervezőbizottság ügyvezető igazgatója.A sportvezető jelezte: mintegy 150 sportolót és az edzőkkel, kísérőkkel együtt mintegy 500 főt várnak a versenyre, és akár 2000 külföldi vendéget a lelátókra és a városba. A short track pálya adottságai miatt a Főnix Csarnok várhatóan 4000 fő befogadására lesz alkalmas az Eb idején, és a szervezők a döntők mindkét napján telt házra számítanak.

Az Európa-bajnokság szervezőbizottsága a debreceni sajtótájékoztatót követően megtartotta alakuló ülését, majd többórás terepszemlén vett részt a Főnix Csarnokban.

HUNSKATE Média / Fotó: Miskolczi János

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X