moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2013. január 28.

Debreceni ST VB: 32 ország 168 versenyzője a nevezési listán!

Lejárt az első nevezési határidő a márc. 8-10 között Debrecenben megrendezendő rövidpályás gyorskorcsolyázó világbajnokságra.

Öt olyan európai ország nevezése is befutott, melyek a tavalyi shanghai világbajnokságon – feltehetőleg költségkímélési okból – nem vettek részt: Belgium, Dánia, Litvánia, Szerbia és Svédország. Összesen 32 ország 168 versenyzőjének nevei szerepelnek a listán.

A várható mezőny erősségéről sok mindent elmond, hogy az előnevezési lapokon szinte hiánytalanul megjelentek a kanadai, koreai, kínai csapat legjobbjainak nevei. A férfi mezőnyben Dél-Korea felvonultatja az utóbbi két év összetettbeli világbajnokait (2011 Noh-Jin-Kyu, 2012 Kwak Yoon-Gy, a képen).

A debreceni közönség üdvözölheti a női világbajnoki címvédőt is, a kínai Li Jian Rout. A kínai női csapat további ászai Wang Meng, aki 2010-ben olimpiát, 2011-ben világbajnokságot nyert 500 és 1000 méteren, az 500 méter világcsúcstartója. A legrövidebb távon triplázásra készül honfitársa Fan Kexin, aki az utóbbi két évben nem talált legyőzőre az 500 méteren. A kínai női csapat negyedik szupersztárja Zhou Yang az 1500 méter olimpiai bajnoka és világcsúcstartója. Sok nyugtuk a kínaiaknak sem lesz, hisz a koreaiaknál felvonulnak az idei Világ kupa futamok sztárjai Lee Soyoun és a január 30-án a 16. évét betöltő ifjúsági olimpiai bajnok Sim Suk Hee, aki a szezonban győzelmet győzelemre aratott, sőt 1000 méteren a világcsúcsot is magához ragadta.

A férfiak 500 méteres futamában óriási erők összecsapása várható. Szerepel a előnevezettek között az amerikai világcsúcstartó John Cielski, a kanadai trió, benne az olimpiai bajnok Charles Hamelin, a világbajnok Oliver Jean és a Világ Kupa futam győztes Guillame Bastille, valamint a német Robert Seifert is, aki a szezonban szintén Világ Kupa futamot nyert ezen a távon.

A nemrégen Malmőben megrendezett Európa-bajnokság legjobbjai közül eljön Debrecenbe a hollandok Európa-bajnoki éllovas tandemje van der Waart és Knegt, az oroszok Világ Kupa sikerekkel büszkélkedő duója Vlagyimir Grigorjev és Viktor Ahn, a nőknél az Eb dobogós második brit Elise Christie, a harmadik holland Ter Mors és feltehetőleg a győztes olasz Fontana is, bár az olasz csapat a határidőig nem jelentkezett.

A magyar szövetség (MOKSZ) a következőket nevezte:

Nők:
Heidum Bernadett
Darázs Rózsa
Keszler Andrea
Kónya Zsófia
Lajtos Szandra
Tóth Patricia

Férfiak:
Béres Bence
Burján Csaba
Knoch Viktor
Liu Shaolin Sándor
Loth Dávid Mano
Nagy Konrád
Oláh Bence

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X