moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2013. március 10.

Debrecen ST VB: Mindkét arany a kínaiaké 500 méteren

Szombaton tovább folytatódott a röövidpályás gyorskorcsolya Világbajnokság, amely a nyitónaphoz hasonlóan páratlan izgalmakat hozott.

Elsőként az 500m-es versenyszám várt mindkét nemre, zárásként pedig az 5000m-es férfiváltó elődöntőit tekinthette meg a Főnix Csarnokba szép számmal kilátogató nézőserege.
Mind a nők, mind a férfiak mezőnyében papírforma szerint alakultak az eredmények: a nők részéről a négyszeres olimpiai bajnok, jelenlegi világranglista vezető Wang Meng, férfiágon pedig a világcsúcstartó J.R. Celski is magabiztosan jutott az elődöntőbe.
2013_03_10_Debrecen_ST_VB_2nap_2
Nagy meglepetésre a világranglista második helyén álló Charles Hamelint kizárták a negyeddöntők során miután kilökte Knoch Viktort. A magyar versenyzőt a versenybírók továbbjuttatták az eset után.

A női elődöntők első futamában nem született meglepetés. A két ázsiai versenyző –a dél-koreai Park Seung-Hi és a kínai Fan Kexin– nagy fölénnyel lett finalista olasz és brit ellenfelükkel szemben. A második elődöntőben azonban csak az utolsó métereken dőlt el a döntőbejutás sorsa. A kanadai Marianne St-Gelais az utolsó kanyarban előzte meg az olasz Martina Valcepinát.

A férfiak első elődöntőjének utolsó köre nem várt fordulatokat hozott. A világcsúcstartó J.R. Celski magabiztos vezetése ellenére kicsúszott, így a legnagyobb esélyes a döntőig sem jutott. Azonban ezzel még nem ért véget a meglepetés sorozat, az utolsó métereknél a brit Jon Eley szándékosan buktatta a második helyen csúszó Freek van der Wartot. A második futamban szintén nagy név búcsúzott, a dél-koreai Noh Jinkyu személyében, aki meglepetésre csak a harmadik helyen végzett. Ebben a futamban lépett jégre Knoch Viktor is, aki a harmadik körben kicsúszott.
2013_03_10_Debrecen_ST_VB_2nap_3
A női döntőt európai versenyző nélkül rendezték meg: a két kínai hölgyön –Wang Meng és Fan Kexin– kívül a kanadai Marianne St-Gelais és a koreai Park Seung-Hi állt rajtvonalhoz. A világcsúcstartó Wang rajt-cél győzelmet aratott, 43,718 as idővel. Az utolsó körben kiesett a végig a második helyen haladó St-Gelais, így odaajándékozta az ezüstérmet a tegnap 1500 m-en diadalmaskodó koreai Parknak, aki így megőrizte vezető helyét összetettben is. A dobogó legalsó fokára a kínai Fan állhatott.
2013_03_10_Debrecen_ST_VB_2nap_4
A férfiak döntőjében két orosz korcsolyás – Victor An és Semen Elistratov– mellett a korábbi junior világbajnok holland Freek van der Wart és a kínai Liang Wenhao léphetett jégre. A távol-keleti versenyző végig vezetve, magabiztosan gyűjtötte be a világbajnoki címet, 41.905-tel. Mögötte az ex-dél-koreai An végzett, aki a sportág történelmének legsikeresebb versenyzője. A bronzérmet az idei összetett Európa-bajnok holland van der Wart szerezte meg, aki nagyon boldogan állt a dobogóra, hiszen alapvetően a hosszú távokon sikeres.

A nap utolsó versenyszáma az 5000 m-es férfiváltó két elődöntője volt. Az első futamban Hollandia, Nagy-Britannia, Oroszország és az Egyesült Államok képviseltette magát. A 47 körös verseny elején az amerikaiak vezettek, majd 10 kör után a britek kerültek az élre. Hét körrel a vége előtt a hollandok vették át a vezetést, akiket az utolsó körben előztek meg az oroszok, így ez a két váltó került a holnapi döntőbe.

A második elődöntőben Kanada, Kína, Dél-Korea és Magyarország szerepelt. Nem volt könnyű dolga a hazaiaknak, hiszen három, a végső győzelemre is esélyes csapattal sorsolták őket össze. A kínaiak az első 20 körben vezettek, majd a koreaiak kerültek az élre. Kanada a vége előtt 15 körrel az élre állt, az utolsó körben azonban a koreaiak visszaelőztek, így e két nemzet válogatottja kvalifikálta magát a vasárnapi döntőbe.
A közönség lelkes bíztatása mellett nagyot küzdő magyarok tisztesen helytálltak.

A kínaiak remeklése ellenére Knoch Viktor volt a szombati nap sztárja a Főnix Csarnokban
A nagyjából 2500 fős közönség az egyéni 500 méteres versenyszám küzdelmei során egészen az elődöntőig tapsolhatott a magyar korcsolyázónak, aki a két selejtezőkört sikerrel véve, a negyeddöntőben bírói döntéssel került a legjobb kilenc közé. A futamok előtti bemutatásnál Knoch szereplésekor szinte felrobbant a csarnok, a nézőkre, különösen a magyar szurkolókra nem lehetett panasz.
Knoch a fináléba jutásért rendezett futamban aztán már nagyon erős riválisokkal került össze, de itt is szépen versenyzett, ám az utolsó körben – nem továbbjutó helyen – az egyik kanyarban a korcsolyája beleakadt a pálya szélét jelző bójába, emiatt elesett. Knoch összesítésben végül nyolcadikként végzett az 500 méteres versenyben, ahol az első selejtezőkörben búcsúzó Liu Shaolin Sándor a 48 fős mezőny 29. helyén zárt.

“Egy világbajnokságon nyolcadiknak lenni mindig nagy fegyvertény ebben a sportágban, ilyenkor sok jó korcsolyázó van a mezőnyben” – nyilatkozta az MTI-nek Knoch.
“Nagyon kellett a csapatnak, és személy szerint nekem is egy jó eredmény ezen a vb-n, mert az első nap senkinek sem sikerült túl jól.”
A magyar korcsolyázó hozzátette, nagyon jó érzés volt, hogy sokan szurkoltak neki a nap folyamán, s bár a futamok előtt mindig igyekszik kizárni a külvilágot, sokat segített neki a drukkerek buzdítása.
2013_03_10_Debrecen_ST_VB_2nap_5_Keszler_Andrea
A nőknél Keszler Andrea a selejtező második fordulójáig jutott, Heidum Bernadett viszont már az első körben búcsúzni kényszerült. Keszler összesítésben 25., Heidum 34. lett a 44 korcsolyázót felvonultató mezőnyben.

A program vasárnap az egyéni 1000 méteres versenyekkel, a férfi és női egyéni szuperdöntőkkel, valamint a férfi és női váltók fináléival zárul.

Eredmények:

férfiak, 500 méter, világbajnok: Liang Ven-hao (Kína) 41.905 mp, 2. Viktor An (Oroszország) 41.995, 3. Freek van der Wart (Hollandia) 42.027, …8. Knoch Viktor,…29. Liu Shaolin Sándor

nők, 500 méter, világbajnok: Wang Meng (Kína) 43.718 mp, 2. Park Szung Hi (Koreai Köztársaság) 43.852, 3. Fan Ko-hszin (Kína) 44.202,…25. Keszler Andrea,…34. Heidum Bernadett

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X