moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. február 9.

„Brutálisan jó!”

Folytatódott a sikerszéria a torinói vk-viadalon is: Liu Shaolin Sándor 500 méteren ezüstérmet szerzett. Bár a vasárnapi döntők még hátravannak, már kijelenthető, hogy férfiváltónk nyerte az összetett világkuparangsort ebben a szezonban.

„Hiányzik Ádó…”

Hogy Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang nagyon jó testvérek, azt már számtalanszor bebizonyították nekünk – a pályán és azon kívül is számíthatnak egymásra.

Mindig. Mindenben. Mindenhol.

Csakhogy most a két fiú távol van egymástól: egyikük a torinói világkupa-viadalon versenyez, másikuk pedig Budapesten gyógyul kéztörése után.

És persze, hogy igaz Liu Shaolin Sándor fenti megállapítása, merthogy ebből a csapatból (a férfiváltóból, és úgy egyáltalán a magyar válogatottból) valóban hiányzik a fiatalabbik Liu.

Az viszont nagyon biztató, hogy Liu Shaolin öccse nélkül is odaért a dobogóra Torinóban, ezzel folytatódott az az elképesztő sorozat, amely immár 22 vk-viadal óta tart: ennyi versenyen szerzett legalább egy érmet a magyar short track válogatott!

„Persze, jó lett volna megnyerni az ötszázas döntőt, de nagyon örülök ennek az ezüstéremnek. A finálé előtt direkt hergeltem magam, mert észrevettem, hogy én már nem tudok izgulni. Legyen bármekkora is a tét, mindig nyugodt maradok – mondta mosolyogva Liu Shaolin Sándor. – Kicsit fáradtnak éreztem már a lábamat a döntőben, ennek ellenére jó volt ez a futás. Vasárnap pedig még jobb lesz!”

És még jobb lehetett volna a vegyes váltó szereplése is, ha nem jön egy malőr az elődöntőben…

A Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca, Krueger Cole, Liu Shaolin Sándor összetételben jégre lépő kvartett a második, vagyis döntőbe jutást érő helyen korcsolyázott, éppen a lányok váltották egymást, amikor Bácskai elesett és megbillentette Jászapátit is. A szabályok értelmében csak azonos neműek válthatják le egymást – mindössze fél körig engedélyezett, hogy ellenkező nemű short trackesek korcsolyázzanak egymás mellett a pályán.

„Néztünk is egymásra Cole-lal a pálya közepén, hogy akkor most mi is legyen” – árulta el Liu Shaolin. A csapat végül mentette a helyzetet, amennyire lehetett: harmadik helyen ért célba, így vasárnap a B-döntőben folytathatja.

„Ilyen a legjobb családban is előfordul – nyilatkozta Bánhidi Ákos, a csapat edzője és menedzsere. – A lányok nagyon jól teljesítenek a vegyes váltóban, ez most szerencsétlen eset volt. Sajnálom, mert a kezünkben volt a továbbjutás, de azt elárulom, hogy Cole pénteken hatalmasat esett, így fájós térddel futotta le az elődöntőt.”

A péntek egyébként megint tele volt esésekkel – emlékezhetünk: Liu Shaoang is a selejtezős napon szenvedett kéztörést a vk-sorozat előző állomásán, Drezdában. A sok bukás, sérülés egyik oka szinte biztosan a mindig hosszúra nyúló program, amelynek során a versenyzők egyre nehezebben tudnak koncentrálni, egyre fáradnak, így könnyebben megtörténik a baj.

„Ezt majd biztosan át kell gondolniuk az illetékeseknek, mert ezek a selejtezős napok amellett, hogy hosszúak és mindannyiunk számára megterhelőek, veszélyesek is – jegyezte meg Bánhidi Ákos, aki természetesen értékelte Liu Shaolin Sándor szombati teljesítményét is. – Már a drezdai vk-viadal előtt is elmondtam, hogy Sanyi előbb beteg volt, majd jött a sérülése, aztán pedig Kínába utazott, hogy aláírja a nagyon fontos szponzorációs szerződést, így napok maradtak ki a felkészüléséből. Ezek után már Drezdában két döntőt futott, és az egyik alkalommal csak azért nem szerzett érmet, mert elment a pengéjének az éle. Torinóban jött sorozatban a harmadik fináléja, itt viszont már odaért a dobogóra. Ez egy brutálisan jó eredménysor! Pedig most sincs csúcsformában, de hogy mentálisan milyen erős, az ezúttal is bebizonyosodott.”

És a végére jöjjön a csattanó!

Bár a férfiváltónk számára Torinóban már pénteken véget ért a verseny, van okunk az örömre: a vasárnapi döntő végeredményétől függetlenül kijelenthető, hogy a férfiváltók összetett világkuparangsorát Magyarország nyerte ebben a szezonban.

Szép volt, fiúk!

VILÁGKUPA-SOROZAT, 5. ÁLLOMÁS, TORINO

FÉRFIAK
500 méter (1): 1. Hvang Tae Heon (dél-koreai) 41.128, 2. Liu Shaolin Sándor (magyar) 41.225, 3. Cedrik Blais (kanadai) 1:07.939, …26. Varnyú Alex (magyar), …50. Sziklási András (magyar)
1500 méter: 1. Kim Gun Vo (dél-koreai) 2:12.823, 2. Hong Kjung Hvan (dél-koreai) 2:13.227, 3. Steven Dubois (kanadai) 2:13.309, …10. Burján Csaba (magyar) 2:16.428, …15. Krueger Cole (magyar)

NŐK
500 méter (1): 1. Martina Valcepina (olasz) 43.942, 2. Natalia Maliszewska (lengyel) 43.966, 3. Kim Boutin (kanadai) 44.184, …15. Jászapáti Petra (magyar)
1500 méter: 1. Suzanne Schulting (holland) 2:24.991, 2. Kim Dzsi Jo (dél-koreai) 2:25.062, 3. Anna Seidel (német) 2:25.193

A világkupa-sorozat minden állomásán egy-egy távot kétszer rendeznek meg, Torinóban ez az 500 méter.

HUNSKATE Média / Kovács Erika

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X