moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. július 18.

Bormiótól Bormióig

Az utánpótlás-válogatott 12 órás autóút után érkezett meg az 1228 m magasan fekvő olasz short track fellegvárba, Bormióba, ahol két hétig csodálatos környezetben, jól felszerelt jégcsarnokban edzőtáborozhat.

Bormio évtizedek óta fogadja a magyar versenyzőket, válogatottakat, és idén egy újdonsággal várta az edzőtáborozókat, ugyanis a régi fix palánkot a 2020. januári junior-világbajnokság miatt elmozduló szivacsrendszerre cserélték, növelve ezzel a versenyzők biztonságát és az edzések hatékonyságát. Bátrabban mernek most korizni a sportolók, így nagyobb sebesség elérésére képesek.

A magyar utánpótlás-válogatott 17 versenyzővel és 4 edzővel, Knoch Viktorral, Lakatos Tamással, Szabó Krisztiánnal és Puskás Sándorral érkezett az észak-olaszországi kisvárosba. Az első három szakemberhez hasonlóan annak idején Telegdi Attila, a gyorskorcsolya ágazat igazgatója is versenyzett az edzőtábor helyszínén. Mint mondta, korábbi jó tapasztalataik mellett a mobil szivacsrendszer kiépítése miatt esett választásuk erre a helyszínre.

„Minden értelemben magas szinten folyik a felkészülés. Nagyon jó, hogy azon a jégen edzhetünk, amelyen a junior-világbajnokságot is rendezik majd. Ilyenkor persze más arcát mutatja a környék: a hegyek között nagyon kemény a tél, a nyár viszont éppen ideális a kemény munkára. Ráadásul az is motiváló fiataljaink számára, hogy az olasz felnőtt válogatottal együtt készülhetnek a következő szezonra.”

A csapat heti nyolc jeges, két konditermi, három futó- és egyéb kiegészítő programokkal naponta körülbelül hét órát tölt edzéssel. A jégpálya személyzete mindent megtesz, hogy maximálisan kiszolgálja a csapatot, sőt, a szállás is igen közel, kb. 10 perc sétára található a pályától, így a körülményekre semmilyen panasz nem lehet – ezt Lakatos Tamás is megerősítette.

„Versenyzőinknek a kitűnő jégminőség mellett minden adott az ideális felkészüléshez, ami maximális terhelést és kemény két hetet ígér. Reméljük, minél többet fogunk profitálni belőle.”

Puskás Sándor erőnléti edző hangsúlyozta: az intenzív igénybevétel próbára teszi a sportolók fizikális képességeit, így ízelítőt kaphatnak abból, milyen egy élsportoló élete, fokozottan megtapasztalhatják, hogy az eredményekhez küzdelmes út vezet.

Olimpiai bajnokunk, Knoch Viktor idén már edzőként nyilatkozik erről.

„Érdekes más szemszögből figyelni egy ilyen edzőtábort. Jó látni a fiatal versenyzőkön, hogy tudatosul bennük, mire van szükség céljaik eléréséhez, s hogy mindent meg is tesznek ennek érdekében.”

Szabó Krisztián úgy értékeli, az előírt edzésmunkát eddig sikeresen elvégezték. Már egy hétkörös teszten is túl vannak, mely azt mutatja, hogy a felkészülés jó ütemben halad.

A tegnapi napon a Bormio mellett lévő hegy 2000 méteren lévő síparadicsomához kellett felfutni, amely óriási kitartást igényelt a sportolóktól, de ezt is teljesíteni tudták. Edzői gárdánk is összeszokott, az évek alatt jó csapat alakult ki, így szinte olvasunk egymás gondolataiban.”

Juniorjaink az idei szezonban az ISU Challenge Series versenysorozatában bizonyíthatnak, majd abból kvalifikálva az Európa-kupán, a legjobbak pedig a bormiói junior-világbajnokságon is részt vesznek.

HUNSKATE Média

Li-ning Seat Törley Artificer
X