moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2018. október 3.

Bajnokok egymás ellen

Indul a versenyszezon: szombaton és vasárnap a rövidpályás gyorskorcsolyázók országos bajnokságán a pjongcsangi hősök mellett a fiatalabbak is megmutathatják, mit is tudnak. Az ob kapcsán a válogatott edzőjét és menedzserét, Bánhidi Ákost kérdeztük.

Júniusban kezdődött meg a felkészülés: nehéz volt újraindítani a motorokat az olimpiai siker után?

Tulajdonképpen nem, szépen beállt mindenki a sorba. A srácok habitusának megfelelően akadt, akinél ez nehezebben ment, de minket ez nem ért meglepetésként.

Szombaton és vasárnap hazai közönség előtt mutathatja meg mindenki, hol is tart a felkészülésben, merthogy az országos bajnokságon elsősorban az a cél, hogy a versenyzők és a szakmai stáb lássa, ismét jó úton járnak.

Valóban ez a cél, de azért a stopper és a szemem már az ob előtt azt mondatja velem, hogy jó úton járunk. A bajnokságon elsősorban azt nézzük, hogy versenyszerű körülmények között mire képesek jelenleg a sportolók, figyelünk minden pszichikai és fizikai mutatót – utóbbi a távok időeredményeiben és a köridőkben jelenik meg, valamint olyan mérési eredményekben, amelyeket a futamok közé beiktatunk. Számunkra is tanulságos lesz ez az első viadal, amelyen természetesen nem csúcsformában lépnek jégre a versenyzők, hiszen azért még bőven az alapozási időszakban vagyunk.

A bajnoki cím megszerzése motiválja a korcsolyázókat?

Mindenképpen, bár kétségtelen tény, hogy az elmúlt évtizedben kicsit elveszítette a rangját és nívóját a bajnokság, de ez azért történt így, mert versenyzőink egyre jobb eredményeket értek el a nemzetközi mezőnyben, és kicsit kevésbé izgatta fel őket az, hogy egymás ellen teljesítsenek. Viszont mégiscsak jó kis házi rivalizálást hozhat a bajnokság, magam is kíváncsi vagyok arra, hogy a szinte együtt élő sportolókból mit hoz ki. Arra azért felhívtuk a figyelmüket, és ezt minden ob előtt megtesszük, hogy egymásra ne legyenek veszélyesek ebben a téthelyzetben.

A legjobb juniorjaink megcsipkedhetik a rutinosabbakat?

Egyelőre még nem, viszont számukra is kiváló bizonyítási alkalom lesz a magyar bajnokság.

Az olimpia utáni év mindig kicsit más: többen pihennek, többen veszik kicsit lazábbra a szezont – így, ebben a helyzetben milyen elvárásokkal vágnak neki ennek az idénynek?

Ezúttal nincs szükség szigorú követelményrendszerre, éppen azért, mert az olimpia utáni szezon mindig különbözik a többitől. Ugyanakkor mégiscsak fontos, leginkább mentális szempontok miatt, hogy eredményesek legyünk, mert az a távolabbi jövő és a céljaink miatt nem lenne jó, ha valaki rákerülne egy vákuumra, és az eredménytelenség vagy éppen a korábbiakhoz képest kevesebb siker visszavetné őt.

(Kovács Erika – Fotó: Fiák Blanka)

Li-ning Seat Törley Artificer
X