moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. július 3.

„A világ egyik legjobb csapata a magyar”

A magyar short track válogatottal készül októberig Szemjon Jelisztratov, az oroszok olimpiai, világ- és Európa-bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázója, mert úgy véli, a mieink mellett és között tovább fejlődhet.

De nagyon figyeltünk rá 2019 januárjában a dordrechti Európa-bajnokságon, hiszen azzal, hogy a kontinensviadal harmadik napján megnyerte az ezerméteres finálét (előző nap meg az 1500-at Liu Shaolin Sándor, az 500-at pedig Liu Shaoang), visszajött a „meccsbe”, így a Liu testvéreknek a 3000 méteres szuperdöntőben azért kellett hajtaniuk, hogy az orosz Szemjon Jelisztratov ne előzze meg őket – csak így írhattak sporttörténelmet, jelesül, hogy a magyar fivérek az összetett verseny arany- és ezüstérmét is elhozzák.

És elhozták! Szemjon Jelisztratové lett a bronz.

Hétfő óta ők hárman együtt készülnek a következő szezonra, de persze nemcsak a testvérekkel dolgozik az orosz short trackes, hanem a válogatott keret tagjaival – a tervek szerint Jelisztratov október végéig lesz Magyarországon.


„A világ egyik legjobb csapata a magyar, itt tanulhatok, fejlődhetek, és erre szükségem is van  

– nyilatkozta Jelisztratov. – Az orosz szövetségtől engedélyt kértem, aztán felvettem a kapcsolatot a magyarokkal: sokáig tárgyaltunk a lehetőségekről, szerencsére sikerült megállapodnunk, én pedig boldog vagyok, hogy itt lehetek.”

Bár még csak nemrég érkezett, és hétfő óta dolgozik együtt a magyar short track csapattal, a családja, vagyis felesége és kilenc hónapos kisfia máris nagyon hiányzik neki, ám a párjával úgy egyeztek meg, hogy jobb, ha egyedül jön Magyarországra.

„Kicsi még a fiunk, a feleségem féltette az utazástól, a változásoktól is, így ők otthon maradtak. Hálás vagyok a feleségemnek, hogy meghozta ezt az áldozatot, és támogatott abban, hogy ide jöjjek. Tényleg szükségem van erre: huszonkilenc évesen már nehéz fejlődni, én viszont még szeretnék tanulni. A magyar srácoktól tudok, nagyon tetszik a technikájuk, bámulatos, ahogy siklanak a jégen. De nekem is van egy kis múltam ebben a sportágban, talán ők is tudnak majd tanulni tőlem.”

Utóbbiban is lehet persze igazság: Szemjon Jelisztratov az elmúlt esztendők egyik legjobb rövidpályás gyorskorcsolyázójává nőtte ki magát, amit számtalan sikere mellett bizonyít az is, hogy olimpiai, világ- és Európa-bajnoknak mondhatja magát. Mindezt persze tudják az oroszok is, már csak ezért sem gördítettek akadályt a külön út elé – a közös munkából valójában Oroszország válogatottja is profitál majd, nekünk persze az lenne a legjobb, ha csak a magyar után…


„Tudom, hogy mennyire fontos, hogy a debreceni Európa-bajnokságon januárban magyar sikerek szülessenek, és én kívánom is, hogy váljék valóra a srácok álma, és taroljanak a hazai Eb-n.

Én megpróbálom ettől függetleníteni magam és kihozni magamból a maximumot azon a versenyen is” – mondta Jelisztratov.

Bánhidi Ákos, a short track válogatott edzője és menedzsere is örül a világklasszis orosz versenyző ittlétének.

„Az, hogy egy ilyen jó koris velünk készül, a legjobbjainknak is jó, hiszen mehetnek mögötte, láthatják, tapasztalhatják, milyen íveken megy, hogyan fogja a pozícióját. Rajta keresztül kicsit elleshetünk mi is az orosz iskolából. Mentálisan nagyon jó a versenyeken, és az edzéseken is igaz ez rá. Nem utolsósorban a mi ázsiónkat is növeli, hogy itt van velünk egy ilyen klasszis.”

HUNSKATE Média / Kovács Erika – Fotó: Fiák Blanka (Eb, 2019. január 13.)

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X