moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. március 22.

A bajnokok búcsúja

Knoch Viktor, Heidum Bernadett és Keszler Andrea éveken keresztül együtt, egymás mellett küzdöttek azért, hogy minél gyorsabbak legyenek a jégen – a három short trackes most együtt búcsúzik: mindhárman befejezik a pályafutásukat.

Heidum Bernadett

Keszler Andrea

Ott álltak a Gyakorló Jégcsarnokban – a palánk külső oldalán, és élezték a korcsolyájuk pengéjét.

Valamikor a kétezres évek második felében jártunk.

Ők még abban az érában kezdték a pályafutásukat, amikor nem volt itthon semmi, vagy csak alig-alig. De ők mentek előre, küzdöttek minden nap az edzéseken, és így is elérték azt, hogy a világ megismerte a nevüket.

Már a rövidpályás gyorskorcsolyázók világa, amelyet mindhárman annyira szerettek.

És szeretnek.

Most ugyan búcsúznak tőle, mindannyian azt reméljük, hogy véglegesen el nem szakadnak tőle – tőlünk.

Knoch Viktor, Heidum Bernadett és Keszler Andrea a visszavonulás mellett döntött.

A taps és a hála mellett számunkra marad a köszönet, hogy itt voltatok, hogy méltón képviseltétek a magyar short tracket és Magyarországot a világban – és egy kis emlékezés.

2009. január
A szülők izgatottan és boldogan toporogtak a repülőtéren: Ferihegyen együtt vártuk a sporttörténelmet író rövidpályás gyorskorcsolya-válogatottat. Többen az aznapi Nemzeti Sportot szorongatták a kezükben, amelynek a címlapja, ugyan akkor még csak egy „csíkban”, de világgá kürtölte, hogy a Huszár Erika, Heidum Bernadett, Keszler Andrea, Darázs Rózsa összetételű női váltó Európa-bajnoki aranyérmet szerzett Torinóban!

A magyar short track első Eb-címe volt ez – a fotocellás ajtó mögül nem sokkal később előbukkanó lányok nem véletlenül kaptak vastapsot, temérdek puszit és ölelést.

Keszler Andrea első érme rögtön egy arany volt, Heidum Bernadett a győzelem mellett ezer méteren egy bronzot is szerzett, Knoch Viktor pedig minden távon dobogóra állt (bronz az összetett versenyben, bronz 1000 és 1500 méteren, ezüst ötszázon és bronz a váltóval is).

2011. január
Heidum Bernadett kedvenc Európa-bajnoksága – ha lehet egyáltalán ilyet mondani.
Tény, mindannyiunk Bernije hét évvel nyolc évvel ezelőtt Heerenveenben nagyon villogott, nem véletlenül emlékszik szívesen vissza erre a kontinensviadalra. Az összetettben megszerzett ezüst viszi el a pálmát, egyúttal mutatja, mekkora tehetség is lakozott ebben a lányban!

2015. február
Újabb sporttörténelmi tett, ezúttal Knoch Viktortól. A sportágat ismerőknek soroljuk a neveket: a kanadai Charles Hamelin, a kínai Vu Ta-csing és az orosz Szemjon Jelisztratov. No meg a mi Viktorunk. A táv 500 méter az erzurumi világkupa-viadalon. Korábban magyar short trackes még sohasem nyert vk-aranyat egyéniben – de akkor! Viktor rajt-cél győzelmet aratva hozta el az első helyet, először a rövid pályás gyorskorcsolyázás történetében.

2017. január
Egy újabb Európa-bajnokság, ezúttal Torinóban – a főszerepben Keszler Andreával. A sérülése után visszatérő, mi több, igazi klasszisként visszatérő „Kecó” kirobbanó formában versenyzett Olaszországban, mondhatnánk, hogy valójában senkit sem lepett meg az ezer méteren szerzett második helye, ám ez nem lenne igaz, hiszen egy kifejezetten erős mezőnyben ért oda a dobogó középső fokára.

2018. február
Természetesen nem mehetünk, és nem is megyünk el szó nélkül a pjongcsangi téli olimpia mellett, már csak a sporttörténelmi aranyérem miatt sem (Köszönjük, Viktor!), de azért sem, mert ott a lányok is nagyszerűen futottak, a váltó negyedik helyével talán senki sem kalkulált – köszönjük, Berni és Kecó!

Ahogyan köszönjük az elmúlt éveket, a számtalan sikert, a sok-sok mosolyt, a vidám perceket és azt, hogy mindig és újra megmutattátok: semmi sem lehetetlen, akarattal, hittel, alázattal és szorgalommal bármi és minden elérhető.

Miközben a céljaitokért küzdöttetek, miközben sok mindenről lemondtatok, hogy a jégen minél jobbak és minél gyorsabbak is legyetek, példaképpé is váltatok.

A gyerekek, a fiatal short trackesek, sportolók, felnőttek és diákok néznek fel rátok büszkén és merítenek erőt a pályafutásotokból, belőletek a mindennapok során.

Berni, Kecó, Viktor, köszönjük!

A ma megjelent Nemzeti Sport egy oldalon foglalkozik a bajnokok visszavonulásával. IDE KATTINTVA olvasható.

HUNSKATE Média / Kovács Erika – Fotó: Derencsényi István

Li-ning Seat
X