moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2013. február 28.

29 milliós támogatás a vb-re, a malmői sikerek elismerése

A kormány kiemelten támogatja a rövidpályás gyorskorcsolya világbajnokság megrendezését.

A debreceni Főnix Csarnok készen áll a jövő pénteken kezdődő rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokság megrendezésére.

A kormány kiemelten fontosnak tartja nemzetközi sportesemények magyarországi megrendezését, ezért a2013. március 8-án kezdődő debreceni rövidpályás gyorskorcsolya világbajnokságot 29 millió forinttal támogatjuk – jelentette be Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár a 2013. évi Rövidpályás Gyorskorcsolya Világbajnokság beharangozó sajtótájékoztatóján.
2013_02_28_ST_VB_tamogatas_1
A sportpolitikus szavai szerint a világbajnokság színvonalát a megrendezést felvállaló város is garantálja, hiszen Debrecen vezetése példaértékű hozzáállásáról már többször is tanúbizonyságot tett. A három napos világversenyre 35 országból érkeznek majd sportolók a cívisvárosba.

Az esemény szerdai sajtótájékoztatóján elhangzott: a háromnapos versenyre 35 ország sportolói érkeznek, a kísérőkkel együtt összesen 300 vendége lesz a hajdúsági városnak. A vb-n öt-öt hazai férfi és női gyorskorcsolyázó indul, a viadalt a közmédia közvetíti.

Növekedhet a jégpályák száma
2013_02_28_ST_VB_tamogatas_3
Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) elnöke, Debrecen polgármestere az MTI-nek úgy nyilatkozott: a vb teljes költségvetése közel 200 millió forint, a jég elkészítése pedig 30 millió forintba került.

„A nemzetközi szövetség előírása szerint a rövidpályás gyorskorcsolyázóknak –9 Celsius-fokos jégre van szükségük, mi korábban csak –7 fokosat tudtunk készíteni a csarnokban, most azonban akár már –10 fokosat is képesek vagyunk produkálni” – fogalmazott Kósa Lajos, majd hangsúlyozta, azzal, hogy a korcsolyasport felkerült arra a 14 sportágat tartalmazó listára, amelyek támogatására a kormány 15 milliárd forintot különít el, az idén 530 millió forint jut a hazai korcsolyázás fejlesztésére.

„A társaságiadó-kedvezményből igényelhető támogatási rendszer révén növekedhet a jégpályák száma az országban, s ha összefogunk a jégkorongozókkal, akkor ezeknek a kihasználtsága is százszázalékos lehet” – mondta, hozzátéve, arra számít, hogy 2022-ig nagyot lép előre a magyar korcsolyasport, s a 2018-as olimpián már nemcsak rövidpályás gyorskorcsolyában, hanem más szakágakban is sikerül pontot szerezniük a magyar versenyzőknek.

Megvan a bizalom
Sallak György, a MOKSZ főtitkára, a vb szervezőbizottságának egyik ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón azt mondta, abból, hogy Debrecen vb-t rendezhet, látható, hogy a nemzetközi szövetség részéről megvan a bizalom Magyarország felé. „Az eseményen az egyik legfőbb szempont a versenyzők biztonsága, ezért egy új rendszert vásároltunk meg, ugyanolyat, mint amit a jövő évi szocsi téli olimpián használnak majd” – közölte a főtitkár.
2013_02_28_ST_VB_tamogatas_2
A rendezvényen az emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán nevében miniszteri elismerő okleveleket adott át Simicskó István államtitkár és Szekeres Pál, a tárca sportért felelős helyettes államtitkára a malmői gyorskorcsolya Európa-bajnokságon eredményesen szereplő versenyzőknek. Bathó Ferenc, az EMMI gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára pohárköszöntőjében a sportolók kiváló munkájáról és a sportág olimpiai felkészítési terveiről szólt.

A malmői Európa-bajnokságon a magyar férfiváltó (Knoch Viktor, Liu Shaolin Sándor, Béres Bence és Burján Csaba) harmadik lett a csapatverseny döntőjében.

Női váltóban a Keszler Andrea, Lajtos Szandra, Kónya Zsófia, Tóth Patrícia összeállítású csapat a negyedik helyen ért célba. Heidum Bernadett bronzérmet szerzett a női szuperdöntőben, ezzel összetettben az ötödik pozícióban zárta a malmői Európa-bajnokságot.

(Forrás: EMMI, MTI fotók: Kovács Anikó)

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X