moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2018. szeptember 24.

Sporttörténelmi kűr Pozsonyban

Új rekord született az idei Ondrej Nepela Trophyn: a japán Kihira Rika a női műkorcsolyázás történetében először mutatott be tripla axel-tripla toeloop kombinációt. A férfiak mezőnyében egy roppant szokatlan hiba mindenkit megdöbbentett, míg a jégtáncosoknál világcsúcsközeli pontszámnak tapsolhatott a közönség.

Izgalmakkal teli napok vannak az idei Ondrej Nepela Trophy versenyzői és nézői mögött. A női mezőnyben sporttörténelmi pillanatnak lehettünk tanúi: a japán győztes, Kihira Rika kűrjében tripla axel-tripla toeloop szerepelt, ezzel ő lett az első női műkorcsolyázó, aki versenyen megugrotta ezt a kombinációt. Sőt, miután a rövidprogramban esett a tripla axelből, a kűrbeli sikeren felbuzdulva a közönség legnagyobb meglepetésére még egyszer belement, és önmagában is bemutatta ezt az elképesztően nehéz elemet. Egy apró hibát leszámítva tökéletes kűrt futott, így a rövidprogramhoz hasonlóan ott is új egyéni legjobb eredményt ért el, és több mint 25 ponttal előzte meg a második helyen végző Elizabet Turszinbajevát.

Az ettől a szezontól ismét a női mezőny legeredményesebb versenyzőit kinevelő Eteri Tutberidze csapatában készülő kazah hölgy a Holdfény szonátára korcsolyázott rövidprogramjában megjavította eddigi legmagasabb pontszámát, majd Astor Piazzolla zenéjére két tripla-tripla kombinációt is tartalmazó kűrt mutatott be. A dobogó alsó fokára a junior világbajnoki 4. helyezett orosz Sztanyiszlava Konsztantinova állhatott fel, aki szinte tökéletes rövidprogramja után a kűrben rontogatott, így majdnem 20 ponttal maradt el egyéni legjobbjától.

Edzéstársa, a világbajnoki bronzérmes Mihail Koljada sokkal jobban kezdte a szezont: bár a négyfordulatos lutzot, melyet a tavalyi Ondrej Nepela Trophyn mutatott be először, ezúttal nem tette be a programjaiba, magabiztosan, 35 pontos fölénnyel nyerte a férfiak versenyét.  Rövidprogramjában, melyhez a Muse brit együttes egyik számát választotta, minden elemet magas kiviteli értékekkel díjaztak a bírók. A Carmenre korcsolyázott kűrjében ugyan már voltak hibák, az egyik négyfordulatos toeloopból el is esett, szép pontokat kapott, és zsinórban másodszor diadalmaskodott Pozsonyban.

A leginkább várt program egyértelműen Szergej Voronov kűrje volt, melyet a júliusban tragikusan fiatalon elhunyt olimpiai bronzérmes Gyenyisz Ten koreografált halála előtt. A veteránnak számító orosz most először próbálkozott négyfordulatos rittbergerrel, és bár nem volt tökéletes az ugrás, elismerésre méltó, hogy pályafutása végéhez közeledve is folyamatosan feszegeti a határait. A jövő héten már a 31. életévét betöltő versenyző a tavalyi viadalhoz hasonlóan idén is az ezüstérmet szerezte meg honfitársa mögött.

A bronzérmet a japán Tanaka Kejdzsi vihette haza, aki a tervezett négyfordulatos salchowot egyik programjában sem tudta bemutatni, ugyanakkor a szép tripla ugrások, forgások és gyönyörű korcsolyázóstílusa elég volt ahhoz, hogy megtartsa a rövidprogramban megszerzett 3. helyet.

A verseny legemlékezetesebb momentuma azonban nem a dobogósokhoz, hanem a 2016-ban Debrecenben junior világbajnoki címet nyerő Daniel Samohinhoz köthető. Az izraeli fiú rövidprogramja ugyanis 27 másodperccel hosszabb volt a megengedettnél, ami, mivel ezért öt másodpercenként egy pontot vonnak le, mínusz 5 pontot jelent, ráadásul esett is, így összesen 6 pont levonással büntették. Mindenki értetlenül állt az eset előtt, pláne, hogy rutinos versenyzőről van szó, aki igen tapasztalt csapattal dolgozik. A kűrben aztán Danielnek a tőle megszokott átütő erővel korcsolyázva, szép négyfordulatos toeloopot bemutatva egy helyet sikerült javítania, és 6. lett.

Magyar versenyzőink, Borovoj Alexander és Csernoch András első challenger versenyükön 15. és 17. helyen végeztek.

A párosok mezőnyében mindössze négy kettősért szoríthattunk, így, mivel a szabály szerint minimum öt párnak kell indulnia ahhoz, hogy világranglista pontot lehessen szerezni, az idei Ondrej Nepela Trophy ebben a szakágban nem minősült challenger versenynek.

Az élen az amerikai Ashley Cain és Timothy Leduc végzett, akik korábban mindketten egyéni korcsolyázók voltak – a lány 2014-ben még egyénizőként lett bronzérmes itt –, így széles repertoárral rendelkeznek az ugrások terén: jelenleg az egyetlen kettős, amely tripla rittbergert csinál szólóugrásként. A rövidprogramjuk energikus, táncos koreográfiáját remekül adták elő, a kűrben pedig a Madonna által rendezett W.E. című film zenéjére lírai oldalukat mutatták meg. Győzelmükkel az orosz hegemóniát megdöntve öt év után nyert újra amerikai páros a pozsonyi versenyen.

A második helyet honfitársaik, Deanna Stellato és Nathan Bartholomay szerezték meg, míg az orosz Lina Kudrjavceva és Ilja Szpiridonov a kűrben sokat hibázva lecsúszott a harmadik helyre.

Ezzel szemben a jégtáncosoknál zsinórban harmadszor is oroszok vitték el a pálmát: Viktorija Szinicina és Nyikita Kacalapov lehengerlő tangójával és komolyzenére bemutatott kűrjével elsöprő győzelmet aratott. Mindkét programban megjavították egyéni legjobb pontszámukat, a kűrben ráadásul már most, a szezon első versenyén megközelítették a világrekordot, így összességében majdnem 20 pontot vertek a mezőnyre.

A bronzérmet is egy orosz pár szerezte meg: Betina Popova és Szergej Mozgov ugyancsak kiváló tangót táncolt, a kűrjét pedig A Mester és Margarita zenéjére futotta. Mindenki izgatottan várta, bevállalják-e azt a rendkívül nehéz emelést, amelyből a szombat délelőtti edzés során a fiú leejtette a lányt – bevállalták és minden gond nélkül végre is hajtották.

A 2016-os debreceni junior világbajnokságon diadalmaskodó Lorraine McNamarának és Quinn Carpenternek, dacára annak, hogy a kűrben egy kivételével az összes elemükre a legmagasabb szintet kapták a bíróktól, így több 4-es szintű elemük volt, mint a két orosz kettősnek együttvéve, a kiviteli értékek miatt az ezüstéremmel kellett beérnie.

Az eredmények ide kattintva tekinthetők meg.

(Bruckner Nóra – Fotó: Rika Kihira / Twitter)

 

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X