moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. április 3.

Sorjáztak a tripla lutzok

A szezon végéhez közeledve is töretlen műkorcsolyázóink lendülete: a székesfehérvári Jégmadár Cup nemzetközi megmérettetésen 13 arany-, 13 ezüst- és 10 bronzérmet szereztek, mi több, hatan is új tripla ugrásokkal nehezítették programjukat.

Habár a székesfehérvári Jégmadár Cup az idény utolsó állomásainak egyike, sőt, többeknek az utolsó megmérettetése volt, versenyzőink új célkitűzésekkel érkeztek, és sokuk szezonbeli legjobb pontszámmal távozhatott. Azokban a kategóriákban, ahol az országos bajnokság valamennyi érmese indult, jellemzően megismétlődött az ottani dobogó: a mieink összesen 13 arany-, 13 ezüst- és 10 bronzérmet szereztek – a külföldi versenyzőknek csak négy érmet sikerült elhalászniuk előlük.

Az SKSE érmes versenyzőinek egy része edzőikkel, Gór-Sebestyén Júliával és Lalátka Olíviával

Sikersorozatukat folytatva a kis korosztályokban a legtöbb dobogós helyezésnek a Sebestyén Korcsolya SE (SKSE) tehetségei örülhettek: öt arany-, négy ezüst- és két bronzérmet nyertek, amihez advanced novice versenyzőik még két arany- és egy bronzérmet tettek hozzá.

Advanced novice fiúk dobogó: Berei Mózes József (1.) és Hortobágyi Dominik (2.)

A február végétől már magyar színekben induló Berei Mózes József hibátlan rövidprogramja után a kűrben most először próbálta meg és tökéletesen kivitelezte a tripla rittbergert, a második helyen végző Hortobágyi Dominik pedig tripla salchowval nehezítette programjait. Hozzájuk hasonlóan az advanced novice kategória női bajnoka, Krizsanovszki Lili is új ugrást, az axelt követő legnehezebb triplát, a lutzot tervezte be, ráadásul kombinációban, amelyet tisztán be is mutatott. Mint mondta, nagyon koncentrált erre, de nem érezte, hogy az új elem miatt plusz teher lett volna rajta.

„Jól ment a felkészülés, az edzéseken sikerültek a lutzok. Persze végig ott volt a fejemben, hogy van egy nehezebb ugrás a programomban, a becsúszásnál többször átgondoltam, hogyan is indítsam a felugrást, de nem görcsöltem rá, és nagyon örülök, hogy összejött. A hétvégén még versenyzek Miskolcon, az lesz az utolsó a szezonban, így még felszabadultabban fogok korcsolyázni. A célom természetesen az, hogy ott is ilyen jó programokat fussak, és megint odategyem a tripla lutzot.”

Advanced novice lányok dobogó: Krizsanovszki Lili (1.), Zsirnov Dária (2.) és Szabó Cintia (3.)

Nem Lili volt az egyetlen advanced novice versenyző, aki ezzel az ugrással próbálkozott: az ezüstérmes Zsirnov Dária kűrjében is szerepelt a tripla lutz, illetve a junioroknál a szintén a Pavuk SE-t képviselő Láng Júlia és Szigeti Bernadett is most először mutatta be ezt az elemet. Az pedig, hogy egy versenyen négy utánpótláskorú magyar műkorcsolyázótól is láthattuk a női mezőnyben legnehezebbnek számító tripla ugrást, korszakos siker, amely a sportág hazai fejlődését mutatja.

A junior-világbajnokságon remeklő Láng Júlia bár tisztán kivitelezte a lutzot, nem tudta megfogni, és elesett belőle, illetve kisebb hibák is becsúsztak, így nem volt elégedett kűrjével. A rövidprogramjával viszont abszolút az lehetett, ugyanis életében először 60 pont fölé került – de ezt az eredményt is a helyén kezeli.

Láng Júlia

„Úgy gondolom, a junior-vb-n jobb rövidet futottam, hiszen ott a kombinációm is tiszta volt. Ebben a programban annyi van, amit Zágrábban kaptam rá, de természetesen örülök a bírók pozitív értékelésének. A lutzot a bemelegítés alatt megugrottam, sajnálom, hogy a kűrben nem sikerült. Bosszantanak a hibák, de összességében jó szezont zártam, és már gőzerővel készülök a következőre. Szeretném stabilizálni a lutzot, betenni a programomba a rittbergert, és a tripla-tripla kombinációmat is nehezebbre cserélni – a flip-toeloop már elég jól megy” – árulta el Julcsi, aki a többi vasárnap versenyző korcsolyázóval egyetemben Kósa Lajostól, a MOKSZ elnökétől vehette át az érmet.

A Székesfehérvári Jégmadár Műkorcsolya Egyesület versenyzői és edzői a MOKSZ elnökével, Kósa Lajossal

Junior-világbajnoki indulónk Székesfehérváron zárta a szezont, sok más versenyzőnk számára azonban még nem ért véget az idény: ők a hétvégén a miskolci Avas Cupon folytatják.


Eredmények

HUNSKATE Média / Bruckner Nóra

Li-ning Seat Törley Artificer
X
X