moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2018. szeptember 23.

Sokat tanultak

A férfiak kűrjével zárult az idei Ondrej Nepela Trophy, ahol Borovoj Alexander és Csernoch András világklasszisok ellen versenyezhetett. Egyikük kűrje sem volt tökéletes, de örülnek, hogy itt lehettek, mert rengeteg fontos tapasztalatot szereztek.

Népes közönség gyűlt össze a pozsonyi challenger verseny zárónapján, amelyet a talán leginkább várt program, a férfiak kűrje koronázott meg. A délelőtti edzésen a mezőny mindkét magyar résztvevőjét orrvérzés hátráltatta, mégis teljes erőbedobással készültek, hogy este szépíthessenek.

Csernoch András az első csoportban az 1996-os A szikla című film zenéjére korcsolyázott. A program első fele jól sikerült: tripla lutz-dupla toeloop kombinációt, tripla flipet, tripla rittbergert és tripla lutzot mutatott be, aztán sajnos két ugrásból és a lépéssorban is elesett. Összességében egy, a rövidprogramnál sokkal meggyőzőbb produkcióval két helyet előrelépve 17. lett.

Borovoj Alexander, aki a második csoportban szerepelt, a Maxime Rodriguez-féle Trisztán és Izoldára futott. Bár az ugrásaival akadtak gondok – kettőből ő is elesett –, a lépéssorára és a forgásaira jó szinteket kapott, így megtartotta a rövidprogram utáni 15. helyét.

A verseny után mindketten úgy nyilatkoztak, hogy nagyon nagy élmény volt ilyen közegben jégre lépni, sokat tanultak az erősebb ellenfelektől. Alexander különösen örül, hogy itt lehetett, ugyanis előző héten eltört a jobb korcsolyája, így kérdéses volt, tud-e indulni Pozsonyban. „Az edzéseken már jól mennek a programok, most azon vagyok, hogy téthelyzetben is ki tudjam hozni magamból ugyanazt. Az ilyen nagy versenyeken szerzett tapasztalatokból tudunk építkezni, és reméljük, hogy a legfontosabb megmérettetésekre beérik az, amiért nap mint nap dolgozunk.”

Andrásnak ez az első idénye, amelyet már a felnőtt kategóriában kezd, így először versenyezhetett világklasszisok ellen. „Rengeteg tapasztalatot gyűjtöttünk, a többiektől új bemeneteket, különféle melegítési módszereket láttunk, amiket mindenképp hasznosítani fogunk. A legfőbb célom idén a kondíciófejlesztés, és az, hogy megszerezzem az Európa-bajnokságon való induláshoz szükséges minimum technikai pontszámot. Azt hiszem, most mindketten boldogan megyünk haza, és folytatjuk a munkát, hogy helyünk legyen ebben a mezőnyben.”

Alexandert és Andrást – sok más magyar versenyzővel együtt – legközelebb az október 19. és 21. között Budapesten megrendezett Halloween Kupán láthatjuk.

 

ONDREJ NEPELA TROPHY, POZSONY

Férfiak: 1. Mihail Koljada (orosz) 274,37, 2. Szergej Voronov (orosz) 239,73, 3. Tanaka Kejdzsi (japán) 221,92, …15. Borovoj Alexander 124,81, …17. Csernoch András 114,42

(Bruckner Nóra – Fotó: Radovan Rehák)

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X