moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2018. szeptember 3.

A siker kulcsa a csapatszellem

A szövetség pontozásos ágazata pénteken hagyományteremtő céllal előremutató összetartást rendezett a műkorcsolya-, jégtánc- és szinkronkorcsolya-edzőknek. Az ügyvezető igazgató köszöntője után az ágazati sportigazgató összefoglalta a legfontosabb történéseket, célkitűzéseket, majd a szakemberek kérdéseket intézhettek a vezetőkhöz.   

A Magyar Sport Házában tartott pontozásos ágazati összejövetelen a szövetség ügyvezető igazgatója kiemelte: célja egy átláthatóbb, a világ sportéletének folyamatos változásaival lépést tartó szervezet létrehozása, amelyben főszerepet kap az üzleti felfogás, a piacorientáltság. Schulek Csaba azt is hangsúlyozta, hogy dr. Vardanjan Gurgen, aki március óta tölti be az ágazati sportigazgató szerepét, tökéletesen beleillik az új szervezeti struktúrába. „Gurgen sokfelé járt a világban, így rengeteg hasznos tapasztalatot gyűjtött, melyek átadásával a magyar korcsolyasport fellendülését szolgálhatja. Minden lehetséges módon segíteni fogjuk abban, hogy az irodai feladatok teljesítése mellett a szakmai munkában is aktívan részt vehessen.”

Dr. Vardanjan Gurgen megerősítette, hogy miután összeállította a legfontosabb dokumentumokat, minél több időt szeretne a jégen tölteni az edzőkkel, majd beszámolt az elmúlt pár hónap eredményeiről, és vázolta a legfontosabb terveket. Mint mondta, a válogatási elveket és a versenyeken való indulás feltételeit, valamint a kerettagságra vonatkozó kritériumokat a könnyebb kezelhetőség érdekében a jövő évtől sportági bontásban – műkorcsolya, jégtánc és szinkronkorcsolya – teszik közzé. Emellett a jelenlévők segítségét kérte abban, hogy a 2018/19. évi szezon végére kidolgozhassanak egy folyamatosan frissülő ranglistarendszert, amelynek megléte igen fontos a sportolóknak.

Az ágazati sportigazgató a szakképesítés megszerzésének fontosságát is hangsúlyozta. „Meg fogunk szabni egy határidőt, amikorra mindenkinek rendelkeznie kell minimum OKJ-s sportedzői végzettséggel, de a cél az, hogy egyre többen válasszák a Testnevelési Egyetem szakedzői képzését. A tudásunk felfrissítése, gyarapítása érdekében természetesen a szövetség is szervez szemináriumokat, ahol magyar és külföldi szakemberektől is lehet majd tanulni – hasonlóan az idei tesztversenyhez, aminek keretében Alekszandr Lakernik, az ISU első alelnöke, a verseny technikai kontrollere tartott előadást.”

Mindkét vezető kiemelt jelentőséget tulajdonít az utánpótlás-nevelésnek, az ezt célzó programoknak, hiszen a tavalyi szezonban csak a Héraklész-keret tagjai több mint 60 érmet szereztek. „A Sport XXI programot, ami a jól kommunikálhatóság érdekében a jövőben »Gyere korizni! – powered by Sport XXI« néven fut majd, a két ágazati sportigazgató kezébe helyeztük. Célunk, hogy a program az edzők, a gyerekek és a szülők számára is vonzó legyen. Minimalizáljuk az ezzel kapcsolatos adminisztrációt és megkötéseket, hogy megkönnyítsük az edzők munkáját, akik így szakértelmükre támaszkodva szabadon választhatják ki a tehetséges, szorgalmas gyerekeket. Szeretnénk bővíteni a támogatott egyesületek körét, továbbá a Magyar Jégkorong Szövetséggel is tervezünk együttműködést, így a későbbiekben tőlük is érkezhetnek gyerekek a sportágainkba” – összegzett az ügyvezető igazgató, de hangsúlyozta, hogy a 2018-as költségkeret véglegesítéséig nem indulhat el a program.

„A minőséghez létszám kell.A legfontosabb, hogy a Nemzeti Korcsolyázó Központ megépüléséig minél több gyerek megismerkedjen a sportággal, és hogy közülük az edzők minél többet meg tudjanak tartani a tagszervezetekben, így erősítve a jégsport tradícióit” – tette hozzá dr. Vardanjan Gurgen.

Schulek Csaba zárszóként kifejtette: csak egységes csapatként lehet eredményesen működni. „Az általunk kialakított új szervezeti struktúra a csapatmunkára épül, olyan emberek alkotják, akik csapatban gondolkodnak, egymást segítve dolgoznak az eredményekért. Úgy vélem, hosszú távon akkor érhetünk el sikereket, ha átjárás van a jégpályák, az egyesületek és a szakágak között. Kívánom, hogy ezek az együttműködések minél szélesebb körűek legyenek.”

(Bruckner Nóra – Fotó: Fiák Blanka)

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X