moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2018. október 29.

Rigába készülnek

Műkorcsolyázóink érmekkel és sok hasznos tapasztalattal zárták felkészülésük újabb állomását, a 30. Golden Bear versenyt. Fő céljuk az volt, hogy még egyszer megméressék magukat, és stabilizálják programjaikat a két hét múlva sorra kerülő, válogatóversenynek számító rigai viadal előtt.   

Az SKSE szenior és junior női versenyzője a kűrben is jól szerepelt: ugyan nem tökéletesen, de Medgyesi Fruzsina és Csiszér Emese is bemutatta a Halloween Kupán elrontott tripla ugrásait, és múlt hétvégi pontszámát megjavítva a 8., illetve a 15. helyen zárt.

„Bár a flipem még mindig nem volt hibátlan, elégedett vagyok a teljesítményemmel. A rigai versenyig tovább csiszolom a programot, különösképpen azon fogok dolgozni, hogy a második pontszámban is magasabb értékeket kapjak. Ha folytatódik ez a tendencia, Rigában még jobb eredményt tudok majd felmutatni” – mondta Fruzsina.

„Mindkét programomat nagyon szeretem, a kűrömet éppen ezért megtartottam tavalyról. Azt a zenét Julival [Gór-Sebestyén Júlia, Emese edzője – a szerk.] közösen választottuk, a rövidprogramom zenéjét pedig én találtam. Korábban Aszada Mao is korcsolyázott erre a számra, akkor tetszett meg, és gondoltam, a komolyabb kűr mellé jó lenne egy táncos rövid, ezért ennél maradtam. Örülök, mert összességében jól sikerültek a programok, ugyanakkor tudom, hogy még jobban is teljesíthettem volna. A rigai versenyig még többet fogok dolgozni, hogy a maximumot nyújtsam” – fogalmazott Emese.

A junior nők mezőnyében csodálatos korcsolyázással a mindkét grand prix-ján ezüstérmet szerző, így a decemberi grand prix döntőbe is bejutó Aljona Kaniseva diadalmaskodott. Az első junior szezonjában versenyző orosz lány a rövidprogram után a kűrben is új egyéni legjobb pontszámot kapott, és több mint 20 pontos fölénnyel nyert.

Az olasz Daniel Grassl ennél is elsöprőbb győzelmet aratott: a pénteki rövidprogramban tíz, a mai kűrben 30 ponttal javította meg eddigi legjobb eredményét, és több mint 50 ponttal előzte meg a német Paul Fentzet a szenior férfiak versenyében. A mindössze 16 éves korcsolyázó egy apró hibától eltekintve tökéletes kűrt futott, és a mezőnyben egyedüliként ugrott tiszta négyfordulatos ugrást. Ráadásul kettőt is bemutatott, és nem a legkönnyebbeket választotta: a lutzot és a rittbergert tette be a programjába.

Magyar versenyzőinknek nem volt ilyen jó napjuk: több elemben is rontottak, és a 14., 15., 16. helyen végeztek. A rövidprogram után a legjobb helyen álló Maszljanko Alekszander két esés és egyéb hibák mellett időtúllépésért is megint pontlevonást kapott.

„A Halloween Kupa után mindenképp nehezíteni akartam a programon, ezért tripla-tripla kombinációt terveztem. Az edzéseken és a bemelegítésen is jól ment, de a kűr elején sajnos nem sikerült bemutatnom, és ez kihatott a program további részére is. Annak örülök, hogy bepörgettem a tripla ugrásokat, az érkezésekkel viszont nem vagyok elégedett. Ez a verseny afféle tesztverseny volt a rigai megmérettetés előtt. Mivel az az egyik válogatóversenyünk, ott nem fogok új dolgokkal kísérletezni, a fő célom az lesz, hogy tisztán megfussam azt, amit stabilan tudok” – mondta az aktuális magyar bajnok.

Borovoj Alekszander úgy nyilatkozott: nagyon sokat kivett belőle az, hogy egy hét alatt négy versenyprogramot kellett bemutatnia. „Mindenképpen jobban szerettem volna futni, mint múlt hétvégén, sajnálom, hogy nem sikerült. Nagyon elfáradtam, talán túl közel volt egymáshoz a két verseny. Rigában a Halloween Kupán futott kűrre építkezünk, a mostanit pedig igyekszem gyorsan elfelejteni.”

Bár nála is becsúszott egy esés, Csernoch András tíz pontot javított a Halloween Kupán kapott kűrpontszámán. „Mindig nagyon izgulok a versenyeken, az idei szezontól meg pláne, hiszen már a felnőttek között indulok, így még nagyobb a nyomás. A rövidprogram nem volt az igazi, de a kűrre szerencsére össze tudtam szedni magam. Örömmel jöttem le a jégről, és ez erőt ad a jövőre nézve. Motiváltak vagyunk, teljes erőbedobással készülünk Rigára.”

Versenyzőink összesen négy érmet gyűjtöttek a zágrábi viadalon: Ekker Léna a cubs, Papp Vivien pedig az intermediate novice kategóriában győzött, míg Incze Brigitta Éva és Zsembery Katinka a chicks, valamint az intermediate novice korosztályban ezüstérmet szerzett.

Az eredmények ide kattintva tekinthetők meg.

(Bruckner Nóra)

Li-ning Seat Törley Artificer
X