moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2017. szeptember 29.

Nehéz helyzetben a magyar műkorcsolyázók Oberstdorfban

A németországi Oberstdorfban rendezik ezen a hétvégén a műkorcsolyázók olimpiai kvalifikációs versenyét. Magyarország jégtáncban és páros műkorcsolyázásban nevezett egy-egy duót a viadalra. Mindkét egységünk szerencsétlenül sorsolt, hiszen a jégtáncban a Janovszkaja Anna, Lukács Ádám elsőnek, a Beklemiscseva Darja, Magyar Márk páros pedig másodiknak mutatta be rövidprogramját.

Engi Klára, a pontozásos szakági igazgató röviden összefoglalta a csütörtökön történteket:

A jégtánc versennyel kezdődött az olimpiai pótkvalifikációs verseny, ami kicsit furcsa, mert a jégtáncosok versenyeit inkább délután, sőt, este szokták megrendezni. Ádámék – az 1. sorszám ellenére – hibátlanul korcsolyáztak, s bár minden kívülálló is ugyanezt mondja, ez itt most nem volt elég.  Jók, szép remények várományosai, de ma még ez nem írja felül az itteni hátrányokat. A szabályok értelmében nem engedték, illetve visszadobták a magyar bírói nevezést. Előnyt a tavalyi vb -n résztvevő párok élvezhettek. Mivel nem volt szabad hely, így mi sajnos a bíróküldésből kimaradtunk. Ilyenkor különösen nem segít a korai korcsolyázás sem. Újra kell építeni a magyar jégtáncsport renoméját, melyhez ebben a párban – segítve a fiataljainknak is – van potenciál.

A páros kettős Márk és Dása teljesítménye várható volt a júniusi bokatörés után. A felkészülésük nem a tervezett módon alakult. Jól jött volna még pár extra hét gyakorlás. A versenyen a többiek jól, hibátlanul vagy apróbb hibákkal futottak. Hiszem és ezzel mások is biztatnak, a szezon fontosabb versenyeire letisztulnak a bizonytalanságok.
Dásáék 1. sorszámot húztak a pénteki kürre, 13.45-kor folytatódik velük a verseny. Annáék a második csoport első futói lesznek szombaton.

A magyar jégtáncos duó négy vetálytársát is megelőzték, a tizennegyedik helyen állnak, így minimálisra csökkent az esélyük, hogy a még szabad öt olimpiai kvóta valamelyikét megszerzezzék.

A magyar páros a 15.-ről várják a folytatást. Ebben a számban négy páros juthat indulási joghoz a 16 egységből.
Phjongcshangban már biztosan lesz magyar műkorcsolyázó, mivel Tóth Ivett az idei világbajnokságon elért 20. helyével kvótát szerzett az ország számára.

Az olimpiai kvalifikációs verseny mellett Zágrábban junior GP versenyt rendeznek, ahol a Marton Villő, Semkó Danyil duó képviseli hazánkat. A magyar kettős utolsónak mutatja be a rövid táncát.

Az oberstdorfi verseny eredményei         A zágrábi verseny eredményei

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X