moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2022. február 4.

Megtizedelt, de bombaerős mezőny volt a hétvégi OB-n

Január 28. és 30. közt a Vasas Jégcentrum adott otthont a Műkorcsolya, Jégtánc és Szinkronkorcsolya Országos Bajnokságnak, amely utóbbi szakágban a felnőtt magyar bajnoki címek sorsáról is döntött.

Mint arról dr. Vardanjan Gurgen, a hazai műkorcsolya ágazat sportigazgatója beszámolt, az elmúlt hétvégi rendezvény sikeres és színvonalas volt ugyan, de a pandémia sokadik hulláma végül sajnos kicsit átírta az indulók névsorát.

„Korábban talán sosem éreztük ennyire a koronavírus-járvány hatását, mint most. A pandémia úgy tizedelte meg a mezőnyt, hogy például több nevezett versenyző végül egészségügyi elővigyázatosságból, vagy azért nem léphetett jégre, mert tűnetmentesen pozitív tesztet produkált. A résztvevők száma így a korábbi évekhez képest kevesebb volt, és a legfiatalabb korcsoportoknál bizony volt olyan, ahol csak az aranyérmet tudtuk kiosztani” – nyilatkozta dr. Vardanjan Gurgen, aki szerint a rendezvény megmutatta, hogy utánpótlás terén műkorcsolyában és szinkronkorcsolyában jól állunk, a jégtánc szakág viszont ebből a szempontból kicsit kilóg a sorból. „A jövőben még több hangsúlyt kell fektessünk a jégtáncpárosok számának növelésére, hiszen a legtöbb sportoló inkább a műkorcsolyát és azon belül is az egyéni versenyzést preferálja. A jégtánc amúgy is egy speciális és az átlagosnál nehezebb műfaj.”

Egyébként a jégtáncpárosoknál az Intermediate Novice kategóriában a Troján Eszter-Gallai Huba (HKA) duó 61.17-es összpontszámmal végzett az élen, míg az ezüstérmet az UTE színeiben induló Révész Tamara Éva-Diószegi Máté páros nyakába akasztották. Az egyel fiatalabb korosztálynál, a Basic Novice mezőnyében a Szilágyi Villő-Jarács István (HKA) kettős győzött a Temesvári Zsófia-Selényi János (SOI) duó előtt, míg az Arany Lola Hanna-Alapi Máté (UTE) alkotta páros harmadik lett. A legkisebbeknél, a Cubs kategóriában a Simon-Zerinváry Léna és Kong Weize Erik (HKA) végzett a dobogó legfelső fokán, a második a Rajki Viktória-Rajki Gergely (HKA) kettős lett, a Diószegi Anna-Kőrös Olivér (UTE) párosnak pedig a bronzérem jutott.

Dr. Vardanjan Gurgen külön kitért a junior műkorcsolya egyéni versenyekre, hiszen ott a hölgyeknél kisebb meglepetés született.

„Papp Vivien (HKA) remek korcsolyázással, 156.45-ös összpontszámmal leszorította a dobogóról a három héttel ezelőtti Eb-n résztvevő Schermann Reginát (Jégkorszak SE), aki csupán 143.61-et ért el. A bronzérmet Zsembery Katinka (SKSE) szerezte meg. A junioroknál így fokozódik a versenyhelyzet, és legközelebb a február 11-13-ig tartó miskolci Jégvirág Kupán mérettethetik meg magukat. Utóbbi lesz ugyanis a harmadik válogatóverseny a március eleji, szófiai junior világbajnokságra, de Miskolc után döntünk majd a március 20. és 25. között a finnországi Vuokattiban rendezendő EYOF-re (Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál) utazó sportolónk személyéről is” – árulta el a szakember, aki hozzátette, hogy Advanced Novice girls kategóriában Ekker Léna (SKSE) győzött Major Martina (PSE) és Virányi Laura (Jégkorszak SE) előtt. A junior fiúknál pedig Vlasenko Aleksandr (SKSE) nyerte meg 175.72 ponttal az aranyérmet Berei Mózes József (SKSE) előtt, míg a dobogó harmadik fokára Csaba Máté (HKA) léphetett fel. Advanced Novice boys kategóriában Vlasenko Aleksei (SKSE) nyakába akasztották az aranyérmet.

Az utánpótláskorú műkorcsolyázóknál számos további kategóriában is győzteseket avattak a hétvégén. A lányoknál a Mini Club girls korcsoportban Vidrai-Soltész Zoé (Jégkorszak SE) győzött Major Gréta Norina (PSE) és Tőkey Alíz (SKSE) előtt. A Mini Chicks girls mezőnyében Széplaki Katinka (SKSE) végzett az élen, Werner Maja (Jégkorszak SE) lett a második, Monori Adina Judith (PSE) pedig bronzérmet szerzett. A Chicks girls kategóriában Halász Csenge (VAS) diadalmaskodott Simon Kincső Dorina (SKSE) és Szili Olivia Zoé (SKSE) előtt. A Cubs girls korosztályban Belenikina Maria (SKSE) állhatott fel a dobogó legfelső fokára, míg Éltető Hanna (VAS) második, Bráth Hanna (JMAD) pedig a harmadik helyen végzett. Basic Novice girls kategóriában Incze Éva Brigitta (SKSE) nyakába került az aranyérem, Széplaki Zsófia (SKSE) második, Zhang Boglárka (PSE) harmadik lett. Az Intermediate Novice girls mezőnyében Hiezl Emma (VAS) győzött, Bődi Fláviát (PSE) és a harmadik helyen végző Czakó Lucát (JMAD) maga mögé utasítva.

A fiúknál a Mini Club boys kategóriában Kenéz Péter Lajos (UTE) nyert aranyat, míg a Mini Chicks boys korosztályban Veszely Gyula Balázs (SKSE) nyakába került a legfényesebb érem. A Chicks boys mezőnyében Bihari Máté (JKAR) győzött, Fagyas Levente (JKAR) végzett másodikként, Bodolai Dávid (DVTK) pedig a harmadik helyen. A Cubs boys korcsoportban Kind Igor (MAC) végzett az élen, Sztana Péter (JKOR) lett az ezüstérmes. Basic Novice boys kategóriában Kovács Deli Bende (JKAR) lett az első, az ezüstérmet Vijverberg Vincent (BID), a bronzot Ercsényi Lóránt (JORD) vihette haza. Intermediate Novice boys kategóriában az első helyezett Dózsa Pál Benedek (JCS) lett Rác Kolos (VAS) és Bődi Patrik (PSE) előtt.

A sportigazgató beszámolt a szinkronkorcsolyázók vasárnapi eredményeiről is, hiszen a hétvégi rendezvény ebben a szakágban a felnőtt magyar bajnoki címek sorsáról is döntött.

„A szenioroknál a Team Passion csapata nyert, a junioroknál viszont kisebb meglepetésre az UTE Synchro diadalmaskodott a korábban esélyesebbnek tartott Team Magic előtt. Adult kategóriában a Team Thunder felnőtt csapata győzött 54.16 összpontszámmal, második pedig a Team Budaskate Synchro felnőtt csapata lett 49.72-vel” – mondta el dr. Vardanjan Gurgen, aki arról is beszámolt, hogy a Pre-Juvenile korcsoportban az UTE Synchro végzett az élen, megelőzve a Team Pingvint és a Team Magic-et. Juvenile kategóriában az UTE Synchro ifjúsági csapata nyert aranyat a Team Frostwork Hungary, valamint a Team Pingvin ifjúsági csapatai előtt. A Basic Novice korosztályban a Team Frostwork Hungary csapata 45.95-ös teljesítménye győzelmet ért, míg az UTE Synchro második, a Team Magic pedig a harmadik lett. A Mixed Age kategóriában a Team Magic 38.42 összpontszámmal nyerte a versenyt a Team Ice Stars, valamint az UTE Synchro csapata előtt.

A szakember végül azzal zárta az összefoglalót, hogy a fontosabb tervekről is beszélt. Mint azt elárulta, a szinkronkorcsolyázók két hét múlva Svájcban lépnek jégre, majd a következő komoly megmérettetés március 17-19-én Innsbruckban, a junior világbajnokságon, a felnőttek számára pedig az évadzáró fő verseny az április legeleji szenior vb lesz a kanadai Hamiltonban.

Galéria elérhető ITT

HUNSKATE media

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X