moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2018. december 2.

Kitettek magukért – Christmas Cup, 3–4. nap

Meggyőző fölénnyel nyerte a szenior nők versenyét Tóth Ivett, aki a rigai Volvo Open Cup után ismét javítani tudott. Jégtáncosaink mind egyéni legjobb eredménynek örülhettek, többen először léptek jégre hazai közönség előtt, ami óriási élmény volt nekik. Versenyzőink két arany-, két ezüst- és három bronzéremmel zárták az 1. Christmas Cupot.

Kijelenthetjük: elkapta a fonalat Tóth Ivett, olimpikonunk versenyről versenyre magabiztosabb. Míg a rigai Volvo Open Cupon mindkét tripla lutzát rontotta, ezúttal az egyiket – kombinációban – sikeresen bemutatta, ahogy négy másik tripla ugrást is, lépéssorára és forgásaira pedig a legmagasabb, 4-es nehézségi szintet kapta.

„Szokásomhoz híven most is nagyon izgultam, örülök, hogy ennek ellenére így szerepeltem, és már a lutz is kezd alakulni. Szerintem az előadás is most volt a legátütőbb, együtt éltem a zenével. Az, hogy egyre jobb és jobb produkciót nyújtok, leírhatatlan érzés. Nem bánnám, ha az izgalom mindig ezt hozná ki belőlem” – mondta nevetve Ivett.

Medgyesi Fruzsina szép tripla rittbergereket követően a flipben és a toeloopban hibázott, így a rövidprogram után egy hellyel hátracsúszva 6.-ként zárt. Jakab Dária, aki Rigában sérülés miatt nem tudta bemutatni kűrjét, a 7. helyen végzett.

Azután, hogy a díjátadón magyar győztesnek tapsolhattunk, az ünnepi hangulatot egy karácsonyi korcsolyagála tette teljessé, melyen az SKSE, a Sportország SC és az UTE kis mű-, valamint szinkronkorcsolyázói mellett a friss aranyérmes Tóth Ivett is fellépett.

A szombati nap zárásaként jégtáncosaink is megkezdték versengésüket. A hazai közönség különösen izgult a juniorok között jégre lépő Marton Villőért és Szemko Danijilért, akik mindkét junior grand prix-jukon nagyot hibáztak a tangóban. Sajnos most sem úszták meg rontás nélkül: Danijil megbillent a twizzle-sorban, és letette a lábát. Mivel a kötelező tánc két részére és a lépéssorra sem kapták meg a remélt szintet, sok pontot veszítettek, a 3. helyről várhatták a folytatást. A vasárnapi kűrt aztán új egyéni legjobb pontszámukkal megnyerték, ami összesítésben az ezüstérmet jelentette nekik – mindössze egy ponttal maradtak le az aranyról.

„Ha a tangóban csak egy elemre jobb szintet kaptak volna, meglett volna az aranyérem. A szezon eleji rontások után külön figyelnek arra, hogy koncentráljanak, pedig csak lazán menni kéne, ahogy az edzésen. Örülök, hogy ezek után a kűrt így odatették, pedig abban sincs pihenős rész” – mondta Villőék edzője, Berecz Ilona.

„Annyi minden történt már velünk a hazai versenyeken, volt sérülés, volt hatalmas rontás, hogy talán túlságosan akartuk, hogy jól sikerüljön, és ez visszafelé sült el. De a kűrben megmutattuk, mit tudunk, ez erőt ad a bajnokságra, ahol ismét az arany a cél, nem szeretek második lenni” – tette hozzá mosolyogva Villő.   Versenyen kívül Zvezdova Adelina és Sőregi Niksz Alfréd is bemutatta programjait, akik abszolút elégedettek lehetnek debütálásukkal: a twizzle-sorra, a forgásukra és az emeléseikre is a legmagasabb, 4-es szintet kapták, összpontszámukkal az 5. helyen végeztek volna a juniorok között.

„Remek kezdés volt, a kűrben rögtön megszerezték volna a junior-vb-re előírt technikai minimumpontszámot, a ritmustáncban pedig csak 14 század pont kellett volna hozzá. Amin még sokat kell dolgozni, az a kondíciójuk, ha jobban bírják majd szusszal a programot, megkaphatják a pozitív kiviteli értékeket, amik most még nem voltak meg. Alfi tartásán is javítanunk kell, biztos, hogy még két-három verseny, és már nem lesz ennyire befeszülve” – fogalmazott edzőjük, Hoffmann Nóra.

A szenior jégtáncosoknál házi versenyre került sor: három magyar kettősünk vetélkedett a dobogós helyekért – Jakucs Hanna és Galli Alessio a fiú vállsérülése miatt sajnos nem tudott indulni a viadalon. Mindhárom pár méltón képviselte a magyar színeket, magabiztos korcsolyázással a ritmustáncban és a kűrben is megjavította eddigi legjobb pontszámait.

Janovszkaja Anna és Lukács Ádám, akik révén nyolc év után újra volt magyar induló a grand prix sorozatban, nagy fölénnyel győzött. Edzőjük, Ivan Volobujev a ritmustánccal nagyon elégedett volt, a kűrben viszont már látott hibákat, amiket a bajnokságig ki kell javítaniuk.

„A tangó csodásan sikerült, de a kűrben a lépéssort tudják ők 3-as szintűre is. Jövő héten Zágrábban versenyeznek, remélem, már ott bizonyítják ezt. Aztán hazamegyünk edzeni, és elsősorban a kondíciójukon fogunk dolgozni, hogy két hét múlva a bajnokságon lendületesebben fussák a programokat.”

Az ezüstérmet az USA-ban készülő Monaghan Emily és Fourati Iliász szerezte meg, akik versenyről versenyre látványos fejlődést produkálnak: a júliusi első közös megmérettetésük óta a ritmustáncban 15, a kűrben pedig 20 pontot javítottak.

„Most először léptünk jégre hazai közönség előtt, nagyon vártuk már ezt. A fő cél az volt, hogy élvezettel korcsolyázzunk, és ezt mindkét programban sikerült teljesítenünk. Nem mondom, az időeltolódás megviselt minket, a vasárnap reggeli edzés otthoni idő szerint hajnali 3-kor volt. De ez a verseny annyi energiát adott nekünk, alig várjuk, hogy visszajöhessünk a bajnokságra” – mondta Emily.

Az egy hete Varsóban debütáló Tomczak Beatrice és Illés Dániel szintén pozitívan értékelte hazai bemutatkozását. „Mindössze három és fél hónapja korcsolyázunk együtt, ahhoz képest jól teljesítettünk. Persze még nagyon sok edzés és verseny kell ahhoz, hogy igazán összecsiszolódjunk, de a varsói szereplésünkhöz képest máris előreléptünk. Ádámékhoz hasonlóan mi is ott leszünk Zágrábban, majd jövünk a bajnokságra, így zsinórban négy hétvégén versenyzünk, hogy rutint szerezzünk” – összegzett Beatrice.

A jégtáncosok kűrjével véget ért az 1. Christmas Cup, melyen versenyzőink két arany-, két ezüst- és három bronzérmet szereztek. Szenior műkorcsolyázóinkat, valamint junior és szenior jégtáncosainkat december 13–15-ig ismét a Gyakorló Jégcsarnokban láthatjuk a Four Nationals Championships (Négy Nemzet Bajnokság), azaz a Csehországgal, Lengyelországgal és Szlovákiával közösen megrendezett országos bajnokság keretében.

 

CHRISTMAS CUP, BUDAPEST

Eredmények: http://hunskate.hu/external/mukorcsolya/2018_2019/1_xmas_cup/Results/index.htm

Microsite: http://hunskate.hu/external/mukorcsolya/2018_2019/1_xmas_cup/index_1xmas.html

(Bruckner Nóra)

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X