moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2018. szeptember 15.

Ígéretes bemutatkozás

Rövidprogramjával a tavalyi eredményeit felülmúlva az utolsó csoportban futhatta a kűrt Tóth Ivett idei első nemzetközi versenyén. Olimpikonunk az olaszországi Lombardia Trophyn illusztris társaságban korcsolyázva végül a 7. helyet szerezte meg. A jégtáncosok mezőnyében a Jakucs Hanna–Galli Alessio-kettős először indult a felnőttek között, Monaghan Emily és Fourati Iliász pedig megjavította eddigi legjobb pontszámát Salt Lake Cityben.

A challenger versenysorozat második állomásaként megrendezett Lombardia Trophyn Tóth Ivett a Bruno Mars Grenade és Uptown Funk című slágereire koreografált rövidprogramjában tökéletes tripla-tripla kombinációt és dupla axelt mutatott be. A lutzot ugyan rontotta, de az összes többi elemére pozitív kiviteli értékeket kapott. A bírók 55 ponttal jutalmazták a produkciót, ami ígéretes idénykezdésnek számít, tekintve, hogy tavaly az egész szezon során nem ért el ilyen eredményt a rövidprogramban. A nézők, akik nagyon várták, mivel készül az AC/DC után, örültek, hogy ismét karakteres zenéket választott, és úgy vélték, a ruhája is remekül passzol ehhez a stílushoz.

A rövidprogramban megszerzett 6. helye révén olimpikonunk a kűr során az utolsó csoportban léphetett jégre, két orosz, egy japán, egy amerikai és egy finn versenyző társaságában. Ivett Nathan Lanier zenéjére a művészibb oldalát mutatta meg, és bár voltak hibái, hozta a papírformát, összesítésben a 7. helyen zárt. A kommentelők, amellett, hogy dicsérték a zenét és a ruhát, külön kiemelték az utolsó forgásba való érdekes bemenetelét.

A versenyt 2015 Európa- és világbajnoka, az orosz Jelizaveta Tuktamiseva nyerte, aki az utóbbi években súlyproblémákkal küzdött, de a jelek szerint ez már a múlté. A legendás Alekszej Misin tanítványának tangó rövidprogramjában ugyanazok az ugrások szerepeltek, mint Ivettében, és bár ott esett a kombinációból, a kűrben a rajongók nagy örömére megugrotta a női mezőnyben ritkán látott tripla axelt is. A nézők nagy visszatérésnek lehettek tanúi: az orosz versenyző mindössze egy ponttal maradt el eddigi legjobb kűrpontszámától, amit még a 2015-ös Európa-bajnokságon kapott.

A második helyen Tuktamiseva honfitársa és egyben edzéstársa, a 16 éves Szofija Szamodurova végzett, aki flamenco rövidprogramja után csupán másfél pontra volt a korábbi világbajnoktól. A Burlesque című film zenéjére bemutatott, energikus kűrjében nehéz tripla-tripla kombináció szerepelt, és sok ugrást felemelt kézzel hajtott végre, ami ugyancsak növeli a kiviteli értéket.

Mivel a rövidprogram után némileg meglepetésre a harmadik helyen álló finn Viveca Lindfors sokat hibázott, a dobogó legalsó fokára végül a japán Jamasita Mako korcsolyázott fel. A junior világbajnoki bronzérmes versenyző szinte teljesen hibátlan kűrt futott a Pillangókisasszony című opera zenéjére. A mezőnyben egyedüliként ugrott tripla-tripla-dupla kombinációt, majd a program második felében még egy tripla lutz-tripla toeloopot láthattunk tőle.

A másik japán induló, az olimpiai 6. helyezett Szakamoto Kaori a várakozásokkal ellentétben nem állhatott dobogóra. A rövidprogramot csúnyán elrontotta, így az ötkarikás játékokon kapott egyéni legjobb pontszámától több mint 20 ponttal elmaradva mindössze a 9. helyet szerezte meg, és bár a második legjobb kűrt futotta, csak a 4. helyig tudott felkapaszkodni.

A női verseny előtt a jégtáncosok is megkezdték szereplésüket Bergamóban: Jakucs Hanna és Galli Alessio a 12 kettősből álló mezőnyben 7.-ként lépett jégre. Bár az utolsó helyről várják a kűrt, első felnőtt versenyükön megállták a helyüket a náluk jóval rutinosabb kettősök között. A kommentelők imádták Hanna szoknyáját, többen azt írták, most azonnal rendelnének egy ugyanolyat maguknak.

A ritmustánc után az olasz Charlène Guignard és Marco Fabbri nagy előnnyel vezet: az Európa-bajnoki 5. helyezett duó 76 pontot kapott a tangóra, amivel eddigi egyéni legjobbját is jócskán megjavította. A korábbi junior világbajnok testvérpár, az amerikai Rachel Parsons és Michael Parsons 68 ponttal követi őket, a harmadik helyen pedig a spanyol Sara Hurtado és Kirill Khaliavin áll.

A Salt Lake Cityben megrendezett U.S. International Figure Skating Classicon Monaghan Emily és Fourati Iliász új egyéni legjobb pontszámot korcsolyázott: 49 ponttal az 5. helyet szerezte meg. Az élen álló világbajnoki ezüstérmes amerikai kettős, Madison Hubbell és Zachary Donohue a ritmustáncban rögtön a szezon elején megközelítette a bűvös 80 pontot. Mögöttük nagy különbséggel honfitársaik, a junior világbajnoki ezüstérmes Christina Carreira és Anthony Ponomarenko végeztek, akik remek tangóval mutatkoztak be első felnőtt versenyükön. A harmadik helyre a kanadai Haley Sales és Nikolas Wamsteeker jött be.

 

LOMBARDIA TROPHY, BERGAMO

Nők: 1. Jelizaveta Tuktamiseva (orosz) 206,07, 2. Szofija Szamodurova (orosz) 184,82, 3. Jamasita Mako (japán) 182,22, …7. Tóth Ivett 153,35

(Bruckner Nóra – Fotó: veritphoto)

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X