moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. április 16.

Feltették a pontot az i-re – Skate Victoria & European Criterium

Bravúros eredménnyel zártuk az ötállomásos European Criterium versenysorozatot: 34 ország közel 800 műkorcsolyázója közül három magyar is az összetett dobogósok közé került. Ekker Léna és Papp Vivien maximális pontszámot szerezve, kategóriája abszolút győzteseként, Talabér Zita pedig harmadik helyezettként vehette át a kupát.

Szófiában ért véget az idei European Criterium sorozat, amelynek utolsó felvonásán, a Skate Victorián két intermediate novice műkorcsolyázónkért, Papp Vivienért és Talabér Zitáért szoríthattunk. Előbbi számára az összetett elsőséget tekintve ennek a viadalnak már nem volt tétje, ugyanis a végelszámolásnál a legjobb három eredmény számít, 11 éves versenyzőnk pedig úgy érkezett oda, hogy az előző négy állomás mindegyikét megnyerte, ami ráadásul az idei szezonban egyedül neki sikerült.

Megvan az összetett első hely

A cél természetesen az ötödik aranyérem megszerzése volt, ám a dupla axelt elrontotta, míg bolgár vetélytársa kétszer is bemutatta, így technikai pontszámával megelőzte Vivient, aki viszont a korábbi versenyekhez hasonlóan korcsolyázótudására, előadásmódjára most is a mezőny legmagasabb pontszámát kapta. Itt ezüstérmet akasztottak a nyakába. összetettben pedig az előző évek második és harmadik helye után idén abszolút győztesként a dobogó tetejére állhatott.

A négyszeres országos bajnok néhány hete már Sepa Tündével készül a versenyekre, aki kiemelte: a legfontosabb most, hogy ritmust adjanak az ugrásoknak, és megemeljék őket.

„Rengeteget dolgozunk szárazon is azért, hogy Vivi minél magasabbra ugorjon, és bár még csak igen rövid ideje foglalkozom vele, már látom a fejlődést ezen a téren. Nem sok kell ahhoz, hogy meglegyen a dupla axel, és ha arra ráérez, illetve tudjuk növelni az ugrásai magasságát, a triplák is sikerülni fognak.”

Papp Vivien a versenysorozat utolsó állomásán ezüstérmet nyert

Ekker Léna két éve az összetett második, tavaly pedig a negyedik helyet érte el, idén viszont ő is már a március végén Olaszországban megszerzett harmadik aranyérme után elkönyvelhette az abszolút győzelmet. Az SKSE korcsolyázója a Skate Victoria idején egy másik, nem a European Criterium sorozat részeként megrendezett versenyen vett részt a szlovéniai Jesenicében, az összetett kupát mégis ott vehette át.

„Amikor Folgariában nyert, és világossá vált, hogy már senki nem előzheti meg Szófiában, megkértük azokat a szlovénokat, akikről tudtuk, hogy versenyezni fognak ott, hogy hozzák el neki Jesenicébe a kupát – mondta Gór-Sebestyén Júlia, aki hihetetlenül büszke tanítványa kiegyensúlyozott teljesítményére. – Mindhárom versenyen magas pontokat kapott, a korcsolyázótudása és az előadásmódja kiemelkedett a mezőnyből. A szezon előtt célként tűzte ki azt, hogy összetett bajnok legyen, és nagyon örül, hogy sikerült elérnie ezt. Bízom abban, hogy ez motivációt és lendületet ad neki a következő szezonra való felkészüléshez.”

Ekker Léna edzőjével, Gór-Sebestyén Júliával és az összetett első helyért járó kupával Jesenicében

Míg nekik nem kellett izgulniuk az utolsó verseny eredményei miatt, Talabér Zitának még volt olyan vetélytársa, aki ott egy jobb helyezéssel elé kerülhetett volna a ponttáblázaton. De ez nem történt meg, így a Pavuk SE korcsolyázója jelentős fejlődést produkálva a tavalyi 17. helye után az összetett harmadik helynek örülhetett.

„Ez azért különösen nagy szó, mert Zita elég későn kezdte a műkorcsolyát, tavaly indult először versenyeken. A dupla ugrásokat hihetetlenül gyorsan megtanulta, szépen haladunk vele. A következő szezonra szeretnénk beépíteni a programjába a dupla axelt és legalább egy triplát is” – nyilatkozta edzője, Pavuk Patrícia.

Talabér Zita a Skate Victorián biztosította be összetett harmadik helyét

A versenysorozat első állomásán megszerzett aranyérmével összetettben Hortobágyi Dominik is a harmadik helyen zárt, ám az advanced novice fiúk mezőnyében többszörös holtverseny alakult ki a dobogó alsó fokán, és a programjaira kapott pontszáma alapján nem ő kapta a kupát.

Az intermediate novice kategóriában Vivien és Zita mellett még egy versenyzőnk a legjobb tíz közé került: az SKSE-t képviselő Zsembery Katinka a 6. helyet szerezte meg. Ahhoz, hogy a klub zsinórban harmadszor is a 7. helyen végezzen a több mint 120 részt vevő egyesület, illetve nemzeti szövetség rangsorában, Incze Brigitta Éva és Krizsanovszki Lili összetett 5. helye is nagyban hozzájárult.

Szintén a top 10-ben fejezte be az idei European Criterium sorozatot a Lilihez hasonlóan advanced novice korosztályban induló Szabó Cintia (9.), valamint a juniorok között versenyző Láng Júlia (10.) és Szoboszlai Tamás (10.) is.

Talabér Zita és Papp Vivien Szófiában


Eredmények – Skate Victoria

Összetett eredmények (egyéni)

Összetett eredmények (csapat)

HUNSKATE Média / Bruckner Nóra

Li-ning Seat Törley Artificer
X
X