moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2018. augusztus 13.

Büszkén magyar színekben

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) a hétvégén a Gyakorló Jégcsarnokban tesztversenyt rendezett junior és szenior műkorcsolyázói, jégtáncosai számára, hogy kiderüljön, ki milyen formában van a szezonkezdés előtt. A második nap végén dr. Vardanjan Gurgent, a pontozásos ágazat sportigazgatóját kérdeztük első benyomásairól, a tanulságokról és a következő lépésekről.

Junior és szenior műkorcsolyázóink, jégtáncosaink a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) alelnökét, Alekszandr Lakerniket is a soraiban tudó zsűri és lelkes hazai közönség előtt mutatkoztak be a 2018–19-es idény főpróbájának számító tesztversenyen. Miközben a bírók az esemény után minden versenyzőt személyes értékelésben részesítettek, és szakmai tanácsokkal láttak el, dr. Vardanjan Gurgen, a pontozásos ágazat sportigazgatója elmondta: átfogó képet kaptak, ami segít abban, hogy meghatározzák a további teendőket.

„Szerettük volna tudni, ki hol tart a felkészülésben. A junioroknál különösen nagy volt a tét,  ugyanis az itt látottak alapján döntjük el, kik képviselhetik hazánkat az augusztus 22-én kezdődő junior világkupa-sorozat állomásain, ehhez pedig a közeli időpont miatt már most legalább 70 százalékos tudással kell rendelkezniük. A hétfői edzői megbeszélés során jegyzőkönyvben rögzítjük az egyes versenyeken induló sportolókat és a velük utazó bírókat is. Emellett szeretnék leülni egyenként a versenyzőkkel, hogy levonjuk a tanulságokat, megállapítsuk a hiányosságokat. A bírók is ezt teszik most: a programok felvételeit elemezve 15 percben megosztják a korcsolyázókkal és edzőikkel, mit hogyan értékeltek, mi volt jó, illetve kevésbé jó, mire kell figyelni. Ez az eszmecsere rendkívül sokat segít a fejlődésben” – mondta a sportigazgató, majd hozzátette: szeretné, ha ez a tesztverseny hagyománnyá válna.

„Minden évben augusztus közepe előtt rendeznénk meg, így mindenki ennek megfelelően tervezhetné meg a nyári felkészülést. Jövőre minden bizonnyal még többen indulnak majd, ezáltal még hatékonyabb lesz az esemény, ami ugyanígy szombat–vasárnap zajlana, de a bírói értékelésre csak hétfőn, már nyugodt körülmények között kerülne sor, és 15 perc helyett mindenkire fél órát szánnánk” – árulta el dr. Vardanjan Gurgen, aki azt is elmondta: míg korábban Oroszországban is a palánk mellől figyelték a bírók a programokat az ilyen megnézéseken, idén már ott is versenykörülmények között szervezték meg a szintfelmérőt. Az ágazati igazgató hangsúlyozta: az itt kapott visszajelzés, a bírók véleménye nagyon fontos a versenyzők számára, de a fejlődéshez elengedhetetlen a támogató családi háttér.

„A szezon elején a tesztverseny tapasztalataira építve szeretném összehívni a válogatott keret tagjait és szüleiket, hogy egyeztessük, mit tervezünk az előttünk álló idényben, ismertessem velük a kerettagság feltételeit, hangsúlyozva azt, amin változtatni kell. Ezenkívül augusztus 31-re szerveznék egy kötetlen beszélgetést a pontozásos ágazat minden edzőjével a problémák, javaslatok megvitatására, és ismertetném a következő időszak célkitűzéseit is. Véleményem szerint nemzetközi szinten ott lehetünk a top 10-ben, sőt, most, egy új négyéves ciklus kezdetén a szezon legjobbjai akár az olimpián való indulásra is pályázhatnak. Ehhez jó korcsolyázásra, tiszta programokra és nagyon sok munkára van szükség – utóbbiról kell egyeztetnem az edzőkkel, a sportolókkal és a szülőkkel. Bizonyos dolgokon, például a kiegészítő edzéseken tanúsított hozzáálláson változtatni kell. Fontos, hogy mindenkinek konkrét célja legyen, fontos az eredmény, amit magyar színekben büszkén korcsolyázva érnek el, hogy aztán mi is büszkék lehessünk rájuk.”

(Bruckner Nóra – Holub Katalin / Fotó: Rosta Éva)

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X